«Κλειδώνουν» τα προαπαιτούμενα και ξεκινά ο μαραθώνιος υλοποίησης. Πιέσεις να περάσουν οι νόμοι από τη Βουλή

Σήμερα, Παρασκευή «κλειδώνει» -εκτός απροόπτου)-η λίστα με τις προαπαιτούμενες δράσεις οι οποίες συνδέονται με την αποδέσμευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ. Ευρώ. Όπως αναμένεται στο Euro Working Group, οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταλήξουν στον τελικό κατάλογο των δράσεων προκειμένου αυτός να παρουσιαστεί στο επικείμενο Eurogroup της Δευτέρας.

Στόχος των δανειστών είναι η κυβέρνηση να ξεκινήσει
άμεσα τις διαδικασίες υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, προκειμένου να μην καθυστερήσει η έναρξη της αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν ότι ο έλεγχος της Ελληνική Οικονομίας θα πρέπει να ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου και να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» τις επόμενες ημέρες ένα μαραθώνιο 40 ημερών, υλοποιώντας της μνημονιακές δεσμεύσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Στον κατάλογο των προαπαιτούμενων δράσεων θα ξεχωρίζουν η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, , οι πλειστηριασμοί, οι αλλαγές στο δημόσιο τομέα, το άνοιγμα των επαγγελμάτων και της αγοράς ενέργειας, αλλά κυρίως το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Ενδεικτικό για τις προθέσεις των δανειστών είναι το γεγονός ότι στο παρασκήνιο ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις προς την Αθήνα, προκειμένου να φέρει αμέσως μετά την διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων και την ψήφο εμπιστοσύνης ένα νομοσχέδιο σκούπα που θα κλείνει όλες τις εκκρεμότητες του Μνημονίου.

Σε αυτό το κλίμα και το δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο αναφέρεται ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά γρήγορος. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του περιοδικού ο οποίος επικαλείται εσωτερική ανάλυση του Ταμείου, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό η αξιολόγηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο, να ολοκληρωθεί τελικά το Δεκέμβριο.

Ωστόσο η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα θέσει σε κίνδυνο την έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, η οποία σύμφωνα με τις προθέσεις των δύο πλευρών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του 2015, καθώς από τη 1/1/2016 θα ξεκινήσει και στην Ελλάδα η εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με τη διάσωση των τραπεζών, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει «κούρεμα» καταθέσεων.

Αντίθετα από τις αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών δείχνουν περισσότερο αισιόδοξοι. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι επαφές μεταξύ Αθήνας και Κομισιόν, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός αλλά και προετοιμασία για την επικείμενη αξιολόγηση.

Οι επαφές επικεντρώνονται στα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στις δύο λίστες. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης , η πρώτη θα είναι μία «αρκετά μακρά» λίστα η οποία θα περιέχει μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν από το καλοκαίρι.

Το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί τον Οκτώβρη, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα τι ακριβώς θα περιλαμβάνει, καθώς θα καθοριστεί παράλληλα με την πρώτη αξιολόγηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού πιθανότατα θα περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει να υπάρχουν μεμονωμένες δράσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στα δύο πρώτα πακέτα προαπαιτούμενων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα