Κρατάμε τα κινητά μας λάθος όλο αυτόν τον καιρό - Οι συνέπειες της κακής χρήσης

Ξοδεύουμε αμέτρητες ώρες κοιτάζοντας το τηλέφωνό μας; Πιθανότατα έχουμε όλοι επίγνωση των πιθανών επιπτώσεων της πολύωρης χρήσης του στην ψυχική υγεία και ευεξία μας. Αλλά ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το κινητό μας έχει επιπτώσεις και στη σωματική μας υγεία.

Είναι το τηλέφωνό μας στα χέρια μας αυτή τη στιγμή; Ας προσέξουμε: πώς το κρατάμε; Ακουμπάει η κάτω άκρη του κινητού στο μικρό μας δάχτυλο, η πλάτη στον δείκτη και ίσως το τρίτο και το τέταρτο δάχτυλό μας – ενώ ο αντίχειράς μας κάνει όλη την δουλειά;

Αν ναι, τότε πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτή η στάση δεν είναι καλή για το χέρι

μας. Το μικρό δάχτυλο και ο αντίχειράς μας είναι τα δάχτυλα που επηρεάζονται περισσότερο όταν κρατάμε ένα smartphone ή tablet. Εάν χρησιμοποιούμε πολύ το τηλέφωνό μας, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει κράμπες ή φλεγμονή στον αντίχειρα και τα δάχτυλά μας, μια πάθηση γνωστή ανεπίσημα ως «δάχτυλα smartphone».

Αλλά οι καρποί και τα χέρια μας μπορούν επίσης να επηρεαστούν από τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το κινητό μας.

Λυπάμαι που πρέπει να σας το πω, αλλά ο Μπεν Λόμπαρντ, μέλος της Chartered Society of Physiotherapy, επιβεβαιώνει στο HuffPost UK ότι όλα είναι αλήθεια.

«Τείνουμε να κρατάμε τα τηλέφωνά μας με το μικρό δάχτυλο από κάτω να υποστηρίζει το βάρος του τηλεφώνου και τον καρπό μας να γυρίζει προς τα μέσα για να έχουμε την οθόνη στα πρόσωπά μας», λέει ο Λόμπαρντ. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπίεση του ωλένιου νεύρου εάν συμβαίνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα».

Το ωλένιο νεύρο είναι ένα από τα τρία κύρια νεύρα στο χέρι μας - ξεκινάει από τον αγκώνα και επεκτείνεται κατά μήκος του εσωτερικού αντιβραχίου στην παλάμη μας μεταδίδοντας ηλεκτρικά σήματα στους μύες στον πήχη όσο και στο χέρι.

Το νεύρο αυτό μπορεί να αγκυλωθεί είτε με παρατεταμένο τέντωμα - όταν ο αγκώνας μας είναι λυγισμένος - είτε με παρατεταμένη πίεση, από το να ακουμπάμε στο τιμόνι ενός ποδηλάτου, για παράδειγμα, είτε με τη χρήση εργαλείων χειρός, όπως το κινητό, σύμφωνα με το John Hopkins Medicine.

Μια μελέτη του 2017 βρήκε σύνδεση ανάμεσα στην εκτεταμένη χρήση κινητού τηλεφώνου και στην πιθανότητα να εμφανίσουμε κάποια επώδυνη διαταραχή του καρπού και των χεριών.

Σύμφωνα με τον κύριο συγγραφέα Πίτερ Γουάιτ, επίκουρο καθηγητή στο τμήμα τεχνολογίας υγείας και πληροφορικής στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ: «Απαιτείται προσοχή όταν χρησιμοποιούμε χειροκίνητες ηλεκτρονικές συσκευές έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα».

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να αναπτυχθεί μετά από επανειλημμένη πίεση στο σημείο όπου το μέσο νεύρο περνά στο χέρι και συναντά τον καρπό - το καρπιαίο τούνελ - το οποίο περιβάλλεται από οστά και συνδέσμους, στην παλάμη του χεριού μας.

Οι συνθήκες εργασίας που απαιτούν «επαναλαμβανόμενες, δυνατές ή άβολες κινήσεις των χεριών, όπως την πληκτρολόγηση» είναι μια κοινή αιτία για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα των δακτύλων και εξασθενημένη δύναμη στην λαβή.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα για έχουμε οδυνηρό πόνο και στον αυχένα εξαιτίας της χρήσης του κινητού. Όπως προειδοποιεί ο φυσιοθεραπευτής Μπεν Λόμπαρντ: «Η θέση του λαιμού πλήττεται επίσης έντονα, καθώς τείνουμε να κοιτάζουμε προς τα κάτω στην οθόνη μας όταν στεκόμαστε όρθιοι. Ή, ακόμα χειρότερα, αν είμαστε ξαπλωμένοι χρησιμοποιώντας τα τηλέφωνά μας, συχνά κρατάμε τον λαιμό μας σε μια εκτεταμένη στάση που μπορεί να συμπιέσει τα νεύρα».

Για αυτό μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που κρατάμε τα τηλέφωνά μας για να μειώσουμε τυχόν παράπλευρες ζημιές. Πραγματικά χρειάζεται, λέει ο Λόμπαρντ, ο οποίος αντ’ αυτού συνιστά πιο προσεκτική χρήση των συσκευών μας - θα μπορούσαμε να διαβάζουμε ή να παρακολουθούμε περιεχόμενο σε έναν μεγαλύτερο υπολογιστή ή οθόνη τηλεόρασης, για παράδειγμα, αντί για μια συσκευή χειρός.

«Τελικά, δεν υπάρχει «βέλτιστος» τρόπος να κρατάμε το τηλέφωνό μας», λέει. «Ας σκεφτούμε απλώς τον χρόνο που χρησιμοποιούμε το κινητό μας και πώς το χρησιμοποιούμε».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤέρμα η αυτολύπηση. Ας τολμήσουμε το επόμενο βήμαΤα πέντε πιο βασικά συμπληρώματα διατροφήςΚάνει για όλους μόνο μια μέθοδος προπόνησης ή μήπως όχι
Keywords
Τυχαία Θέματα