Όπερα της Βιέννης: Μετά από 150 χρόνια, «σπάει» το άβατο των ανδρών συνθετών

Η Κρατική Οπερα της Βιέννης ανεβάζει για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια, μια όπερα γραμμένη από γυναίκα συνθέτρια. Η Ολγκα Νιούγουιρθ θα παρουσιάσει τη δική της θεατρική μεταφορά στο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ, «Ορλάντο: Μια Βιογραφία» που εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1928.

«Ηθελα πολύ να αναδιοργανώσω λίγο αυτό το παλιομοδίτικο, όμορφο, υπέροχο μέρος», δήλωσε η 51χρονη Νιούγουιρθ από την Αυστρία, σε συνέντευξη κατά τη διάρκεια πρόβας στη λυρική σκηνή. Το «Ορλάντο», η πρώτη λογοτεχνική

επιτυχία της Γουλφ, έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο αγγλόφωνο τρανς μυθιστόρημα λόγω της παιχνιδιάρικης εξερεύνησης της ρευστότητας του φύλου και είναι η αγαπημένη ιστορία της Νιούγουιρθ από τότε που τη διάβασε για πρώτη φορά σε ηλικία 15 ετών. «Δεν εστιάζει μόνο σε θέματα φύλου, αλλά και όλα τα δυαδικά συστήματα. Ο Ορλάντο είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που αμφισβητεί κάθε είδους δυαδικότητας. Πρόκειται για την ελευθερία του λόγου, της επιλογής της ταυτότητάς που σου αρέσει να είσαι και να μην μπαίνεις στο ”ντουλάπι” αν είσαι άνδρας ή γυναίκα». Στην αρχή του μυθιστορήματος, ο Ορλάντο παρουσιάζεται ως ένας 30χρονος άνδρας στην Ελισαβετιανή Αγγλία και στο τέλος ως μια 36χρονη γυναίκα το 1928.

Στην όπερα της Νιούγουιρθ με τις 19 σκηνές, η δράση θα συνεχιστεί μέχρι τη σημερινή εποχή, δήλωσε η συνθέτρια. Το ρόλο του παιδιού του Ορλάντο θα υποδυθεί ο Αμερικανός τρανς καλλιτέχνης των καμπαρέ, Τζάστιν Βίβιαν Μποντ, μαζί με μια ομάδα από τραγουδιστές της όπερας.

Η όπερα, που είναι γνωστή ως η πιο μισογύνικη μορφή τέχνης, εξαιτίας της μοίρας και τρομακτικής κατάληξης των γυναικείων χαρακτήρων, αλλάζει σταδιακά. Πλέον δίνεται με μεγαλύτερη ευκολία πρόσβαση στις γυναίκες συνθέτριες και παραγωγούς να πειραματιστούν σε νέους χώρους και μορφές. Ωστόσο, στις μεγάλες, παραδοσιακές λυρικές σκηνές, οι εξελίξεις έρχονται με πιο αργό ρυθμό, όμως με σημαντικές προσπάθειες κατά καιρούς για να ισορροπήσουν με τις μικρότερες αίθουσες. Η συνθέτρια δήλωσε ότι ενώ οι ευκαιρίες για τις γυναίκες συνθέτριες έχουν βελτιωθεί από τότε που σπούδαζε πριν από τρεις δεκαετίες, η γενική «όρεξη» για ρίσκο και επένδυση σε νέα μουσική σε μεγάλες αίθουσες, είχε μειωθεί.

Ολοι οι ρόλοι-κλειδιά στον «Ορλάντο» της Νιούγουιρθ έχουν δοθεί σε γυναίκες. Η Νιούγουιρθ έγραψε το λιμπρέτο μαζί με τη συγγραφέα θεάτρου Κάθριν Φιλού, την Βρετανή σκηνοθέτρια Πόλη Γκράχαμ, ενώ τα κοστούμια θα σχεδιάσει η Ρέι Καγουακούμπο, ιδρύτρια του οίκου Comme des Garçons. Οσον αφορά τη μουσική επένδυση, εκτός από την ορχήστρα, στη σκηνή θα υπάρχει μια ηλεκτρική κιθάρα, δυο συνθεσάιζερ και τρεις χορωδίες, με μερικούς από τους τραγουδιστές να βρίσκονται μέσα στον τεράστιο πολυέλαιο της αίθουσας. Επιπλέον, οι βιολιστές θα παίζουν τα τραγούδια, σε μισό ημιτόνιο πιο χαμηλά.

Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 8 Δεκεμβρίου και το κοινό θα έρθει αντιμέτωπο με μια νέα εμπειρία της όπερας.

Πηγή: Guardian

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Σχεδόν 6 εκατ. δολάρια για πίνακα της Φρίντα Κάλο σε δημοπρασία Δέκα χρόνια Ethnofest: Ενα ταξίδι στους πολιτισμούς του κόσμου Ιδρυμα Ωνάση: «1821 - 2121 Past Forward» - Η Ελλάδα σε εκατό χρόνια
Keywords
Τυχαία Θέματα