Κρήτη, πρόσφυγες και... τροχονόμοι

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Huffignton Post πριν λίγες ημέρες με τίτλο «Απόφαση Δημάρχων Κρήτης για πρόσφυγες: Mία ολιστική ανάλυση», περιγράφησαν αρκετά επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία αυτή τη στιγμή, υπό τις παρούσες συνθήκες, η Κρήτη αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση και οι δήμαρχοι της Κρήτης δεν θα έπρεπε να συνεναίσουν στη φιλοξενία 2000 προσφύγων στο νησί. Αυτό οφείλεται
στο γεγονός της ύπαρξης συγκεκριμένων ασύμμετρων κινδύνων σχετικών με την πιθανή παρείσφρηση αριθμού τρομομοκρατών μέσα στους αθώους πρόσφυγες. Ειδικότερα, αναφέρθηκε πως: «...η Ελλάδα έχει αποτύχει πλήρως να ελέγξει-σταματήσει την έλευση αυτών των εν δυνάμει τρομοκρατών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό. Απόδειξη τούτου, το γεγονός πως 200 πράκτορες της EUROPOL θα έρθουν στη χώρα μας γιατί διαπιστώθηκε «τρύπα» στο σύστημα ασφάλειας της χώρας μας. (...) Η παρούσα αδιαμφισβήτητη «τρύπα» στο Ελληνικό σύστημα ασφάλειας σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να εισχωρήσουν στην Κρήτη τρομοκράτες του ισλαμικού «κράτους» υποδυόμενοι τους πρόσφυγες. Μπορεί με κατηγορηματικό τρόπο να το αποκλείσουν αυτό οι Δήμαρχοι τη Κρήτης;»

Σε εκείνο το άρθρο είχαν δοθεί και ορισμένα παραδείγματα-διαπιστευτήρια από παλαιότερες εκτιμήσεις κινδύνων του αρθρογράφου ώστε οι αναγνώστες να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης. Για ακόμη περισσότερα διαπιστευτήρια οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν εδώ ώστε να μην έχουν πολλές αμφιβολίες για τις παρεχόμενες εκτιμήσεις κινδύνων.

Δεν πέρασαν λίγες ημέρες, και σε παραπολιτικό σχόλιο της έντυπης εφημερίδας «Παραπολιτικά» (1/10/2016) με τίτλο «Τροχονόμοι κατά του ISIS» αναφέρθησαν τα εξής ανησυχητικά: «Ακούω πολλά για τους περιβόητους ειδικούς ελεγκτές της Europol και άλλων ευρωπαϊκών υπηρεσιών που έρχονται στα νησιά μας για να εντοπίσουν τζιχαντιστές. Δίνεται η εικόνα ότι πρόκειται για...εξπέρ του είδους, που χρησιμοποιούν εκπληκτικές μεθόδους για να βρίσκουν τα...μυστικά μέλη του ISIS, και άλλα τρομερά και εντυπωσιακά. Ωστόσο, από τις πηγές μου στη βόρεια Ελλάδα και σε νησιά μαθαίνω ότι πολλοί από αυτούς ήσαν...τροχονόμοι στις πατρίδες τους ή υπάλληλοι γραφείων και ήλθαν στη χώρα μας για τα «μπόνους». Όσο αφορά τις γνώσεις τους, μου είπαν ότι κανουν μία απλή εκπαίδευση περίπου 6-7 ημερών, για να βλέπουν τις ηλεκτρονικές λίστες και να συγκρίνουν τα στοιχεία με αυτά που υπάρχουν στις αναζητήσεις για υπόπτους για «τζιχαντιστική δράση».

Εάν το παραπάνω παραπολιτικό σχόλιο ισχύει (ας επαναληφθεί η λέξη εάν) τότε προκύπτει τεράστιο έλλειμα εμπιστοσύνης-αξιοπιστίας στις ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές ασφάλειας. Υπάρχει πιθανώς μέγιστη τρύπα ασφάλειας. Με εντελώς ανειδίκευτο προσωπικό οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές δεν μπορούν να διασφαλίσουν ακόμη τον 100% ασφαλή έλεγχο των προσφύγων ώστε να αποκλείσουν την πιθανή παρείσφρηση τρομοκρατών στο νησί.

Το συνολικό διακύβευμα-ρίσκο της απόφασης των Δημάρχων της Κρήτης είναι απίστευτου μεγέθους. Είτε με όρους Διαχείρισης Κινδύνων, είτε με όρους Βιώσιμης Ανάπτυξης, η απόφαση των Δημάρχων της Κρήτης είναι παρακινδυνευμένη. Ας ευχηθούμε να διαψευσθούμε ώστε τα επόμενα χρόνια να μη πληρώσουν το τίμημα αυτών των αποφάσεων οι επόμενες γενιές όπως έχει συμβεί ως σήμερα με κάθε απόφαση του Ελληνικού πολιτικού προσωπικού.

Εναλλακτική λύση αντιπροτάθηκε:

1. Καταρχήν, οι Δήμαρχοι της Κρήτης να ανακαλέσουν προσωρινά την απόφασή τους για φιλοξενία προσφύγων στο νησί. Κανείς δεν πρόκειται να προσάψει στους Δημάρχους της Κρήτης το παραμικρό εάν ανακαλέσουν την απόφασή τους προσωρινά. Αντιθέτως: θα δείξουν ευελιξία στα νέα δεδομένα. Όταν, και εφόσον οι ευρωπαϊκές αρχές ασφάλειας αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν το θέμα με σοβαρότητα, ΟΧΙ ΜΕ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥΣ (sic), τότε οι Δήμαρχοι της Κρήτης ας ξανα-αποφασίσουν με νηφαλιότητα υπό τα νέα δεδομένα.

2. Ως αντιπρόταση, να φιλοξενηθούν στην Κρήτη τα χιλιάδες ορφανά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Ουδείς πρόκειται να φέρει αντιρρήσεις σε αυτό. Και τα σχολειά μας να ανοίξουν για τα μικρά προσφυγόπουλα. Όλοι θα συνεισφέρουμε: φροντίδα, ρούχα, φαγητά, στέγη, αλλά κυρίως αγάπη, ασφάλεια και φροντίδα. Ο,τιδήποτε χρειαστεί. Με αυτή την εναλλακτική, οι παραπάνω ασύμμετροι κίνδυνοι θα μειωθούν σημαντικά.

Ας είμαστε ξεκάθαροι: το πρόβλημα ΔΕΝ θα είναι η πιθανή παρουσία προσφύγων στην Κρήτη.

Το πρόβλημα θα είναι η η τωρινή πιθανή αναξιοπιστία του ευρωπαϊκού και ελληνικού συστήματος ασφάλειας σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

ΥΓ. Από την ημέρα που πρωτογράφτηκε το παρόν άρθρο μεσολάβησε τούτη η είδηση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα