Κυρώσεις κατά της Τουρκίας: Γαλλία και Ευρωβουλή πιέζουν για αποφάσεις εντός Δεκεμβρίου

Η Γαλλία ηγείται μιας προσπάθειας για επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία μέσα στον επόμενο μήνα, σε συνέχεια της αυστηρής προειδοποίησης που απηύθυνε στην Άγκυρα η ΕΕ τον Οκτώβριο. Ωστόσο, το Παρίσι δεν έχει ακόμη κερδίσει υποστήριξη από κυβερνήσεις της ΕΕ πέρα ​​από την Ελλάδα και την Κύπρο, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters

αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Το Παρίσι αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των ηγετών της ΕΕ την 1η Οκτωβρίου, ώστε να υποχωρήσει σε μια διαμάχη σχετικά με την έρευνα για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο - προ του κινδύνου να βρεθεί αντιμέτωπσος με δυσάρεστες συνέπειες.

Πριν από μερικές ώρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε (26 Νοεμβρίου) να ζητήσει κυρώσεις, αποδοκιμάζοντας την επίσκεψη του Ερντογάν νωρίτερα αυτό το μήνα στο κατεχόμενο και υπό παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς βόρειο τμήμα του νησιού της Κύπρου (πρόκειται για το λεγόμενο ″πικνίκ στα Βαρώσια”, έμπνευσης του Τούρκου Προέδρου).

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά και 53 αποχή.

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι στο προσεχές Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκικής προκλητικότητας.

Με την τροπολογία αυτή, η οποία στηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αποδεικνύεται ότι η φωνή των Ελλήνων και Κυπρίων Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ είναι ισχυρή. Από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ έχει ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίεςσθεναρά υπερασπίζονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ζητώντας κατ’ επανάληψη συγκεκριμένες αποφάσεις και έμπρακτη αλληλεγγύη στα δύο κράτη μέλη της ΕΕ.

«Η Τουρκία γνωρίζει τι πρέπει να κάνει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε μια γαλλική κοινοβουλευτική συζήτηση, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Αντιπαράθεση ή συνεργασία, εξαρτάται από αυτούς.»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την ΕΕ για την συζήτηση περί κυρώσεων, λέγοντας ότι μια τέτοια συζήτηση δεν ήταν χρήσιμη.

Δεν έχουν προταθεί λεπτομερείς κυρώσεις από τη Γαλλία, αλλά διπλωμάτες λένε ότι τυχόν μέτρα θα πλήξουν τομείς της οικονομίας της Τουρκίας με στόχο τον περιορισμό της τουρκικής έρευνας για εντοπισμό υδρογονανθράκων, πιθανότατα στη ναυτιλία, στον τραπεζικό τομέα και στην ενέργεια.

Διακυβεύεται επίσης ένα σχέδιο διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της, καθώς και το επίσημο καθεστώς της ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ, το οποίο η Αυστρία λέει ότι πρέπει να τερματιστεί. Ο Ερντογάν ζήτησε μποϊκοτάζ των γαλλικών εμπορικών αγαθών, το οποίο ένας διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι δεν ήταν καλή κίνηση για τις ευρύτερες εμπορικές σχέσεις.

«ΠΙΚΝΙΚ» ΣΤΑ ΒΑΡΩΣΙΑ Το πικνίκ στα συντρίμια της Αμμοχώστου και οι αντιδράσεις κατά του σχεδίου Ερντογάν

«Ωστόσο, η Τουρκία είναι βασικός εταίρος σε πολλούς τομείς, επομένως δεν υπάρχει συναίνεση στο Συμβούλιο (των κυβερνήσεων της ΕΕ). Είναι ακόμη πολύ νωρίς», δήλωσε άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Γαλλία διαφωνεί επίσης με την Τουρκία για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Παρίσι κατηγόρησε την Άγκυρα ότι πυροδότησε την κρίση στον Καύκασο, μια κατηγορία που η Τουρκία απορρίπτει.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στραφεί ουσιαστικά προς ένα αυταρχικό καθεστώς, υπονομεύοντας εμμέσως τις προτεραιότητες της ΕΕ στη Συρία και τη Λιβύη, ενώ παραμένει ένας στρατηγικός εταίρος που δεν μπορεί να αγνοήσει η ΕΕ.

«Κλειδί» για τις προτάσεις επιβολής τυχόν κυρώσεων αποτελεί η στάση της Γερμανίας, η οποία κατέχει την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο. Το Βερολίνο εναπόθεσε τις ελπίδες του στη διαμεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά εξοργίστηκε όταν η Άγκυρα, η οποία απέσυρε ένα ερευντηικό πλοίο (Όρουτς Ρέις) πριν συναντηθούν οι ηγέτες της ΕΕ τον Οκτώβριο, άρχισε να εξερευνά ξανά για φυσικό αέριο στην Κύπρο τον περασμένο μήνα.

«Ο Ερντογάν πραγματικά το παρατράβηξε με τους Γερμανούς», δήλωσε ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. «Δεν πήραν καθόλου καλά την απόφαση για επιστροφή των τουρκικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής της 1ης Οκτωβρίου.»

Μια νέα διαμάχη μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας σχετικά με την αναχαίτιση τουρκικού πλοίου αυτή τη φορά, στη Μεσόγειο αυτή την εβδομάδα, έχει επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η επιβίβαση Γερμανών στρατιωτών στο τουρκικό πλοίο (με σκοπό να κάνουν έλεγχο για τυχόν παράνομη μεταφορά όπλων στην Λιβύη) ήταν πράξη «πειρατείας» και κάλεσε απεσταλμένους της ΕΕ, της Γερμανίας και της Ιταλίας προκειμένου να προβεί σε διαμαρτυρία προς αυτούς, κάτι που το Βερολίνο χαρακτήρισε ως αδικαιολόγητο.

«Νομίζω ότι τώρα υπάρχει κοινή αντίληψη ότι θα υπάρξουν κυρώσεις», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Το ερώτημα είναι πόσο βαριά απόφαση μπορεί να βγάλει η Ευρώπη.»

πηγή: Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Ποινές ισόβια κάθειρξης σε 337 κατηγορούμενους για απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία "Δεν είναι φασίστες"-Ο Ζάεφ μιλά για την βουλγαρική κατοχή κατά τον Β' Π.Π. και ξεσηκώνει αντιδράσεις Η Τζένιφερ Λόπεζ δεν αφήνει τίποτα απολύτως στην φαντασία στο εξώφυλλο του νέου της σινγκλ
Keywords
Τυχαία Θέματα