Με ξεχωριστά κείμενα Κομισιόν και Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας. Ποιες οι συγκλίσεις και οι διαφωνίες

«Όλα στο Eurogroup», λέει η Κυβέρνηση επιχειρώντας να αποσαφηνίσει την πραγματική αποστολή αλλά και το περιεχόμενο εργασιών των τεχνικών κλιμακίων που έπιασαν δουλειά από το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

Όπως τονίζουν, κυβερνητικές πηγές σε καμία περίπτωση «τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν ή και εντοπίζουν τις αποκλίσεις που υπάρχουν» αλλά δεν λαμβάνονται αποφάσεις. Όμως, «δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο μέχρι τη συμφωνία.
Ωστόσο έχουν γίνει σοβαρά βήματα», εξηγούν στο Μαξίμου.

Οι όποιες αποφάσεις πάντως θα ληφθούν στο Eurogroup στο οποίο θα παρουσιαστούν, όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δύο «ισάξια και ισότιμα, κείμενα», ένα από ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν «μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία». Μάλιστα, όπως επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους «η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών».

Επίσης ξεκαθαρίζεται πως, με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης να έχει ως προτεραιότητα την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας, παραμένει στο τραπέζι από πλευράς της κυβέρνησης η παραγωγή πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του 2015, κάτι, βέβαια που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δεχθεί η άλλη πλευρά.

Δυσκολίες βέβαια υπάρχουν και για μία σειρά θεμάτων, στα οποία δεν υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των δύο πλευρών- όπως δηλώνουν στην κυβέρνηση- όπως για παράδειγμα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το συνταξιοδοτικό κα.

Τονίζεται δε πως υπάρχουν κατηγορίες ή δράσεις όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. «Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος».

Περιθώρια συγκλίσεων με τους εταίρους όμως υπάρχουν στα ζητήματα τις καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

Ικανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση από το διήμερο στις Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των πεπραγμένων της στο...μέτωπο των διαπραγματεύσεων δηλώνει ικανοποιημένη τόσο για τις εργασίες του Eurogroup όσο και της Συνόδου Κορυφής ενώ τονίζει πως «μέσα σε 20 μέρες κατάφερε να πετύχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί τρεις κυβερνήσεις σε 5 χρόνια».

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα τελευταία τρία 24ωρα, και πρωτίστως το Eurogroup της Τετάρτης, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολιάζουν πως αν και «υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε τη συνέχιση ή παράταση του μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων», αυτό δεν συνέβη. Τονίζουν δε πως αν και πολλοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επέλεξε τη ρήξη «επειδή δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης» από το επόμενο πρωί «η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχτηκε ορθή». «Ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπογράψαμε και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μετάβαση από το μνημόνιο στο πρόγραμμά μας. Τη Δευτέρα, φυσικά, θα συνέλθει και το Eurogroup, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών».

Τέλος επισημαίνουν, πως και το «μπαράζ» επαφών του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και των Υπουργών Οικονομικών, έπαιξαν σημαντικό ρόλο αφού και οι διπλωματικές επαφές που έγιναν, «αποδείχθηκαν χρήσιμες» στη Σύνοδο Κορυφής και στα άλλα θεσμικά όργανα.
Keywords
Τυχαία Θέματα