Μετανάστευση και Εθνική Ασφάλεια

.

Το γεγονός ότι η χώρα - και αυτό το καλοκαίρι - βρίσκεται στο έλεος της πύρινης λαίλαπας με πυρκαγιές να ξεσπούν σχεδόν ταυτόχρονα σε ακριτικές ευαίσθητες περιοχές όπως στον Έβρο, στη Λέσβο, στη Σάμο, ενώ οι ροές παράνομης μετανάστευσης βρίσκονται σε έξαρση, δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς ως προς την εθνική ασφάλεια της χώρας. 

Και αυτοί οι αρνητικοί συνειρμοί στη συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο από τρεις κύριους λόγους που αφορούν την

εξ ανατολάς γείτονα χώρα: 

η αύξηση κατά 125% των παρανόμων μεταναστών από την Τουρκία προς Ελλάδα μέσω των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και κατά 214% προς την Κύπρο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Frontex.

η συνεχής προκλητικότητα της γείτονος, με άμεσες απειλές και αμφισβητήσεις της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και δη των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτες της αποκαλούμενης τουρκικής γαλάζιας πατρίδας, και 

τα τρία και πλέον εκατομμύρια μεταναστών που τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει τα τουρκικά παράλια, αναζητώντας απεγνωσμένα την είσοδό τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η Τουρκία προσμένει την κατάλληλη ευκαιρία για την εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, προκειμένου να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους δικούς της πολιτικούς και στρατηγικούς στόχους, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα, αλλά και με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος, προϊδεάζει αρνητικά για μία εκ νέου μεταναστευτική κρίση που πιθανώς να ξεσπάσει στο άμεσο μέλλον. 

Και τούτο διότι η πανδημία της Covid-19 που μετατρέπεται σταδιακά σε ενδημία, με αποτέλεσμα την σταδιακή και πλήρη άρση των αυστηρών περιορισμών στους ελέγχους της ελεύθερης μετακίνησης, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην εκ νέου αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Και η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής θέσης της, θα βρεθεί εκ νέου στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να διαφυλάξει τα σύνορα της, που ταυτόχρονα αποτελούν και τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία ανάλογη ή μικρότερης κλίμακας μεταναστευτική κρίση της περιόδου 2015-2016. 

Τούτων δοθέντων, σε συνδυασμό και με την άκρως επικίνδυνη γεωπολιτική αστάθεια που προκαλείται από τον εν εξελίξει Ρωσο - Ουκρανικό πόλεμο για τον οποίο η Τουρκία έχει κάθετα διαφοροποιηθεί από τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μήπως προβάλλει πλέον αδήριτη η ανάγκη για την αντιμετώπιση και διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης στο πλαίσιο μια νέας στρατηγικής εκ μέρους της Ελλάδας, η οποία θα ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια της αντεγκληματικής πολιτικής και θα εστιάζει πρωτίστως στην προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας;

 ***

*Ο κύριος Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤοποθέτησαν βόμβα στα δικαστήριαΛιγοστεύουμε και απειλούμαστεΤριπλός πύρινος εφιάλτης σε Εβρο, Ηλεία και Λέσβο
Keywords
Τυχαία Θέματα