Μετωπική σε υψηλούς τόνους κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το Ασφαλιστικό

Πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει με αφορμή την κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό η οποία παρουσιάστηκε χθες Δευτέρα στα κόμματα ενώ εστάλη και στους θεσμούς.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τόνισε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση με την πρόταση που κατέθεσε για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν μειώνει ούτε ένα ευρώ κύριες και επικουρικές συντάξεις. Υπογράμμισε επίσης πως για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι βλέπουν προοπτική καθώς «από το 2018 και με την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ
οι συντάξεις θα αρχίσουν να αυξάνονται σε αντίθεση με ότι συνέβη τα τελευταία χρόνια που οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 40 και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κατά 50%».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κ. Γεροβασίλη την οποία κατηγόρησε πως «πιστή στη γραμμή του κ. Τσίπρα, εμπαίζει τον ελληνικό λαό» και σημείωσε πως «τον τελευταίο χρόνο, ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του, πολλές φορές δεσμεύτηκαν απέναντι στον ελληνικό λαό και εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, θα επιφέρουν ύφεση, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα μέτρο το οποίο θεωρείται υφεσιακό. Επίσης ο κ. Μεϊμαράκης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρας λέγοντας πως «αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση Τσίπρα δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να προχωρήσουμε σε τέτοιες μεγάλες περικοπές».

Σε υψηλούς τόνους ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, με την οποία απάντησε στην κυβερνητική εκπρόσωπο.

«Με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πλήττονται οι συνταξιούχοι και μεταβάλλονται σε φιλοδώρημα οι μελλοντικές συντάξεις των γενεών» αναφέρεται σε αυτήν και υπογραμμίζεται:

«Κυρία Γεροβασίλη, η αγωνιά σας για τις υπουργικές σας καρέκλες και τα κοστούμια δεν μας αφορά».

Σφοδρή επίθεση όμως στην κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό εξαπέλυσε όμως και το Ποτάμι σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως αναφέρεται σε αυτή, «το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου αποτελεί τυπικό δείγμα του πολιτικαντισμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντί για μία θαρραλέα μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγελάσει νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους κρύβοντας πίσω από περίπλοκα σχήματα, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών. Επιλογές που οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, διαιώνιση δηλαδή του φαύλου κύκλου των ελλειμμάτων των Ταμείων. Πολλές από τις προτάσεις της κυβέρνησης αναπαράγουν την αδικία, έχουν αντιαναπτυξιακή και συντηρητική λογική και συμπιέζουν προς τα κάτω ισοπεδωτικά – κατά τα σοβιετικά πρότυπα – τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις συντάξεις του ελληνικού λαού».

Στο μεταξύ η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο των θεσμών και στο υπουργείο Εργασίας, αναμένονται τα πρώτα σχόλια των δανειστών. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, τουλάχιστον για το σύνολο του κειμένου πέρα από τις ήδη γνωστές διαφωνίες που έχουν εκφράσει και στο παρελθόν.

Οι διευκρινίσεις του Μαξίμου

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου δίνει απαντήσεις σε επτά συγκεκριμένα σημεία που έχουν να κάνουν με το Ασφαλιστικό στα οποία έχουν αναφερθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα εξαπολύεται σφοδρή επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, τα όσα προέβλεπε ο ν. 3863/2010 ουδέποτε εφαρμόστηκαν, καθώς τα ίδια αυτά κόμματα, όσο ήταν Κυβέρνηση, προέβησαν σε 12 διαδοχικές μειώσεις των χορηγούμενων συντάξεων. Επίσης, «η βασική σύνταξη που προέβλεπε ο νόμος αυτός, σήμερα δεν θα ανερχόταν στο ποσό των 360 ευρώ -όπως παραπειστικά ισχυρίζονται τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Διότι πρώτον το ποσό αυτό, όπως ρητά προκύπτει από το κείμενο του νόμου, αφορούσε μόνο το 2010, και όχι τις συντάξεις του 2015 ή των επόμενων ετών».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «εάν εφαρμοζόταν ο ν. 3863/2010 σήμερα, το ποσό της Βασικής σύνταξης για το έτος 2014 θα ανερχόταν πλέον στο ποσό των 343 ευρώ και όχι στο ποσό των 384 ευρώ, όπως είναι η πρόταση της κυβέρνησης», ενώ η εφαρμογή του νόμου αυτού σήμερα θα απαιτούσε νέα οριζόντια περικοπή των κύριων συντάξεων.

«Η εφαρμογή του νόμου που συνέταξαν το 2010, σήμερα όχι μόνο θα οδηγούσε σε οριζόντιες μειώσεις των συντάξεων, αλλά δεν θα διασφάλιζε ούτε στο ελάχιστο τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει για ακόμη μια φορά μειώσεις στις συντάξεις, καθώς ορισμένα δημοσιεύματα έκαναν λόγο ακόμη και για μειώσεις συντάξεων από 20% έως 30%. Όπως επισημαίνεται, τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτηθούν είναι τέτοια ώστε να προστατεύουν πλήρως τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν ακόμα και αυξήσεις.

Διευκρινίσεις δίνονται όμως και για το αν «πληρώνουν οι νέοι τους παλιούς», όπως έχουν υποστηρίξει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε συνταξιοδοτική δαπάνη με ποσοστό 17,5% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή στην ΕΕ-28 το ποσοστό αυτό βρίσκεται περίπου στο 11,5%».

«Δεν πληρώνουν οι νέοι τους παλιούς αλλά όλη χώρα πληρώνει την εγκληματική διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ», επισημαίνουν.

Επίσης εξαπολύουν επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τα περί μειώσεων στις συντάξεις. Πιο αναλυτικά, η μέση σύνταξη το 2010 ήταν 1.480 ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ευτυχώς παρέδωσαν την εξουσία, η μέση σύνταξη είχε φτάσει τα 863 ευρώ. Η μεσοσταθμική μείωση έφτασε, δηλαδή, το 41%». Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν επίσης τις αναφορές ότι μετά το μνημόνιο σταματάει η προσωπική διαφορά.

Παραδείγματα υπολογισμού της σύνταξης

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου δίνει στη δημοσιότητα σχετικά παραδείγματα υπολογισμού της σύνταξης με βάση την πρόταση της κυβέρνησης και του ν. 3863/2010

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα όσα προέβλεπε ο νόμος 3863/2010 ποτέ δεν εφαρμόστηκαν καθώς οι ίδιες οι κυβερνήσεις που τον ψήφισαν προέβησαν σε 12 διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων. Επίσης όταν συντάχθηκε ο ν. 3863/2010, το ΑΕΠ ανερχόταν σε 227 δισ. ευρώ ενώ το 2014 σε 178 δισ. ευρώ.

«Επομένως η βασική σύνταξη που προέβλεπε αυτός ο νόμος σήμερα δεν θα ήταν 360 ευρώ αλλά 343 ευρώ», επισημαίνουν.

Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «η εφαρμογή του ν. 3863/2010 σήμερα θα απαιτούσε νέα οριζόντια περικοπή συντάξεων, ενώ δεν θα διασφάλιζε στο παραμικρό τη βιωσιμότητα του συστήματος».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα