Μήπως μεγαλώνουμε κακομαθημένα παιδιά;
Φανταστείτε την εξής εικόνα: εσείς μέσα σε ένα κατάστημα, μαζί με το παιδί σας. Βλέπει κάτι που το θέλει και το ζητά επίμονα. Αν του αρνηθείτε αρχίσει να φωνάζει, κλαίει, ίσως σας χτυπάει. Εσείς νιώθετε άσχημα που σας βλέπει ο κόσμος, σκέφτεστε τι κακομαθημένο παιδί είναι και αρχίσετε να του φωνάζετε.
«Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε», μας λέει η Δρ. Αθηνά Ανδρουτσοπούλου, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια/οικογενειακή θεραπεύτρια.
«Εάν την ώρα που το νευρικό σύστημα του παιδιού είναι ταραγμένο, ο γονέας αρχίζει να του φωνάζει, του εντείνει την αίσθηση ότι απειλείται
Σύμφωνα με την κα Ανδρουτσοπούλου, μπορούμε επίσης πριν φύγουμε από το σπίτι να έχουμε συναποφασίσει τους κανόνες της βόλτας. Για παράδειγμα, μπορούμε να του εξηγήσουμε εκ των προτέρων ότι πάμε μια βόλτα, αλλά δεν έχουμε χρήματα να ψωνίσουμε, ή ότι έχουμε μόνο 5 ευρώ και μπορεί να διαλέξει πως θα τα ξοδέψει.
Συμπεριφορές «κακομαθημένου» παιδιούΤο παραπάνω είναι ένα μόνο παράδειγμα συμπεριφοράς ενός παιδιού που κάνει ακόμα και τους ίδιους τους γονείς του να ανησυχούν ότι το παιδί τους είναι κακομαθημένο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ευθύνεται το ίδιο το παιδί; «Ένα παιδί που κρίνεται από τους γονείς και το περιβάλλον του -παππούδες, γιαγιάδες, δασκάλους- ως «κακομαθημένο» είναι ένα παιδί που δεν είναι χαρούμενο και δεν νιώθει αρκετή συναισθηματική ασφάλεια», μας εξηγεί η κα Ανδρουτσοπούλου. «Είναι ένα παιδί που νιώθει πως οι γονείς τους δεν είναι σύμμαχοί του, πως δεν είναι μαζί του δίκαιοι και συμπονετικοί. Είναι ένα παιδί συχνά θυμωμένο με τους γονείς του και το περιβάλλον του ακριβώς επειδή η φροντίδα τους δεν δίνεται με τρόπο το βοηθά να ανθίσει».
Οι γονείς παραπονούνται συχνά ότι το παιδί τους είναι «κακομαθημένο» όταν:
1. Έχει εκρήξεις θυμού
2. Γίνεται επιθετικό
3. Ζητά επίμονα και συνεχώς να του αγοράσουν πράγματα
4. Αρνείται να διαβάζει τα μαθήματά του
5. Δεν υπακούει σε οδηγίες και κανόνες
6. Δεν έχει υπομονή
7. Δεν αντέχει τη ματαίωση
Γιατί συμβαίνει αυτό και τι να προσέξει ο γονέαςΒέβαια, όπως διευκρινίζει η κα Ανδρουτσοπούλου, όταν οι γονείς ονομάζουν το παιδί τους «κακομαθημένο», αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να «στρέφουν το φακό» τους προς το παιδί τους κρίνοντας τη συμπεριφορά του, χωρίς να εξετάζουν όμως τους λόγους της συμπεριφοράς του.
«Ως ψυχοθεραπεύτρια και θεραπεύτρια οικογένειας ζητώ από τους γονείς να στρέψουν το φακό στον εαυτό τους και να εξετάσουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το γονικό τους ρόλο, βοηθώντας τους να απαντήσουν σταδιακά στα εξής ερωτήματα:
1. Συναισθηματική ασφάλειαΠώς εξασφαλίζω στο παιδί μου ένα κλίμα συναισθηματικής ασφάλειας;Είμαι τρυφερός/τρυφερή μαζί του;Μεταφέρουν τα λόγια μου, το βλέμμα μου και ο τόνος της φωνής μου αίσθηση εκτίμησης και σεβασμού προς το παιδί μου;Εξισορροπημένη φροντίδα.Είναι η φροντίδα προς το παιδί μου (π.χ. θηλασμός, ύπνος, παιχνίδι, διάβασμα, δραστηριότητες) προσανατολισμένη στις δικές του ανάγκες περισσότερο από τις δικές μου;Εξασφαλίζει η φροντίδα μου και εξισορροπεί τις δύο συχνά αντικρουόμενες αλλά απόλυτα φυσιολογικές ανάγκες του παιδιού μου τόσο για αυτονομία και ανεξαρτησία όσο και για προστασία και εξάρτηση από τη γονική παρουσία;2. Όρια και κανόνεςΕίναι τα όρια που βάζω στη συμπεριφορά του παιδιού μου συγκεκριμένα αλλά και ευέλικτα;Προσαρμόζονται οι κανόνες που του ζητώ να ακολουθήσει ανάλογα με την ηλικία το παιδιού μου;Δίνω στο παιδί μου το δικαίωμα να συμβάλει στη διατύπωση αυτών των κανόνων;3. ΣυναισθήματαΑκούω προσεκτικά το παιδί μου χωρίς να το διακόπτω;Βοηθώ το παιδί μου να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του στις διάφορες προκλήσεις της ζωής του;Επιτρέπω και ενθαρρύνω το παιδί μου να εκφράζει όλα του τα συναισθήματα;Του μαθαίνω αποδεκτούς τρόπους να εκφράσει το θυμό του, το παράπονό του, και τη θλίψη του;Χαίρομαι αρκετά με τη χαρά του;Του μεταφέρω το μήνυμα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχεί ότι θα με απογοητεύσει;4. Εντάσεις και συγκρούσειςΦροντίζω να πλησιάσω πρώτη/πρώτος το παιδί μου μετά από μια ένταση ή ένα τσακωμό για να το ηρεμήσω;Του ζητώ συγνώμη αν υπήρξα υπερβολικός/υπερβολική σε μια αντίδρασή μου;Του δείχνω με το παράδειγμά μου τι σημαίνει να αναλαμβάνω την ευθύνη μου για μια έκρηξη θυμού ή υπερβολική αντίδραση;Φροντίζουμε ως γονείς του να αποτελεί η μεταξύ μας σχέση παράδειγμα αλληλοσεβασμού και πρότυπο για τον τρόπο επίλυσης εντάσεων και συγκρούσεων;5. Γονική αυτογνωσίαΠώς ένιωθα εγώ στην ηλικία του;Τι με ευχαριστούσε και τι με δυσαρεστούσε στον τρόπο που με μεγάλωναν οι δικοί μου γονείς;Νιώθω ότι μπορώ να βρω μέσα μου τόσο θετικά όσο και αρνητικά στην δική μου ανατροφή;Μήπως εξιδανικεύω του γονείς μου και γίνομαι πολύ αυστηρός/αυστηρή όπως κι εκείνοι, θεωρώντας ότι η αυστηρότητα με βοήθησε στη ζωή;Ή αντίθετα, μήπως απορρίπτω συνολικά τον τρόπο που εγώ μεγάλωσα και αυτό με οδηγεί να μη βάζω καθόλου όρια και κανόνες στο δικό μου παιδί;Όλα τα παραπάνω είναι πρόληψη, για να μην έχει το παιδί τέτοιες εκρήξεις θυμού, όπως περιγράψαμε παραπάνω. «Το συναισθηματικό κλίμα της πυρηνικής οικογένειας -ιδανικά ένα κλίμα ασφάλειας- είναι το πιο καθοριστικό για τη συμπεριφορά των παιδιών».
Ο ρόλος του περίγυρουΤέλος, ποιος είναι ο ρόλος του περίγυρου στην ανατροφή του παιδιού μας; «Οι γονείς είναι αυτοί που οφείλουν να έχουν τον πρώτο λόγο στην ανατροφή τους παιδιού τους, και να εξηγούν στις γιαγιάδες και παππούδες πώς θα ήθελαν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν», μας λέει η κα Ανδρουτσοπούλου. «Δεν είναι πάντα εφικτό να εναρμονίζονται οι τρόποι αντιμετώπισης. Αν οι γιαγιάδες και παππούδες είναι τρυφεροί, τα πιο ευέλικτα όρια δικαιολογούνται από το ρόλο τους. Αν οι γονείς μας, μας μεγάλωσαν με τρόπο που μας φαίνεται εκ των υστέρων σκληρός και άκαμπτος ή μας παραμέλησαν και ήταν συναισθηματικά απόντες, θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά αν θα τους παραχωρήσουμε κομμάτι φροντίδας του παιδιού μας ή όχι».
*Η Δρ. Αθηνά Ανδρουτσοπούλου, είναι ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια/οικογενειακή θεραπεύτρια και επιστημονική συν-υπεύθυνους του «Λόγω Ψυχής»-Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία. Είναι συγγραφέας των παιδικών βιβλίων «Κουβέντες με τη Μαμά» και «Μεγαλύτερες Κουβέντες με τη Μαμά» (Εκδ. Ψυχογιός) καθώς και «Ταξίδια με τη Μαμά» (Εκδ. Λιβάνης) που βοηθούν γονείς και παιδιά να συζητούν θέματα που τα απασχολούν από την προσχολική ηλικία ως την προ-εφηβεία.πριν φυγετε... Γιατί είναι σημαντικός ο χρυσός κανόνας «3-6-9-12» για τα παιδιά, την τηλεόραση και την τεχνολογία Μήπως μεγαλώνετε ένα παιδί που κάνει bullying;- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΗΠΑ: Γυναίκα σκοτώθηκε από το πίτμπουλ της - «Μην το θανατώσετε, ήθελε να βοηθήσει» λέει η κόρη της
- Όγκος στον εγκέφαλο: 8 “αθόρυβα” συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
- The Voice of Greece: Μεγάλος νικητής ο τραγουδιστής του δρόμου Δημήτρης Καραγιάννης
- Εξωγήινες κατασκευές στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης ανακοίνωσε το SETI
- The Voice: Μεγάλος νικητής του τελικού ο Δημήτρης Καραγιάννης
- The Voice of Greece: Ο μεγάλος νικητής και τα 15 tweets που πρέπει να δεις
- Σύνταξη πριν τα 67: Τελευταία ευκαιρία για 35 κατηγορίες
- Έτσι ξετρυπώνει τους αμελείς υπαλλήλους ένας πολύπειρος γενικός διευθυντής
- 5 Τροφές που απαγορεύεται να φας ΠΡΙΝ πέσεις για Ύπνο και 5 που επιτρέπονται
- Δεν είστε πια αντιπολίτευση, το έχετε καταλάβει; Και το θέμα δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Μήπως μεγαλώνουμε κακομαθημένα παιδιά;
- Δέκα ημερολόγια για το 2020 (με την ευχή να πάει καλά η νέα χρονιά)
- Οι πιο αμφιλεγόμενες στιγμές της μόδας του 2019
- Η HuffPost προτείνει 5 + 1 υπέροχα μέρη για brunch στην Αθήνα τις ημέρες των Χριστουγέννων
- Στέφανος Φωτίου: Ο Ελληνας επιστήμονας που αγωνίζεται στον ΟΗΕ για το περιβάλλον
- Λήγει στις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία για ηλεκτρονικές συναλλαγές: Τι πρέπει να κάνουμε για να μην χάσουμε την έκπτωση φόρου
- Δεκαέξι τσάντες low budget που θα σας χαρίσουν το τέλειο party look
![Μήπως,mipos](https://images32.inewsgr.com/3611/36116900/mipos-megalonoume-kakomathimena-paidia-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Μήπως μεγαλώνουμε κακομαθημένα παιδιά;
- Η HuffPost προτείνει 5 + 1 υπέροχα μέρη για brunch στην Αθήνα τις ημέρες των Χριστουγέννων
- Δέκα ημερολόγια για το 2020 (με την ευχή να πάει καλά η νέα χρονιά)
- Οι πιο αμφιλεγόμενες στιγμές της μόδας του 2019
- Δεκαέξι τσάντες low budget που θα σας χαρίσουν το τέλειο party look
- Λήγει στις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία για ηλεκτρονικές συναλλαγές: Τι πρέπει να κάνουμε για να μην χάσουμε την έκπτωση φόρου
- Στέφανος Φωτίου: Ο Ελληνας επιστήμονας που αγωνίζεται στον ΟΗΕ για το περιβάλλον
- Γαλλία: Βάνδαλοι κατέστρεψαν το έργο «SOS» του Αχιλλέα Σούρα για την προσφυγική κρίση
- Κακοκαιρία: Απαγορευτικό απόπλου και ακυρώσεις πτήσεων στο Ηράκλειο - Πλημμύρες στην Αρτα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε μπαίνουν στα ΑΤΜ τα χρήματα (ημερομηνία)
- Ένοπλη ληστεία στη Θεσσαλονίκη, φτερά έκαναν 4.500 ευρώ
- Κίνδυνος για νέες καθυστερήσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
- Τι πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι την Πρωτοχρονιά
- Αριστερή Συμπαράταξη της Δ' ΕΛΜΕ Αν. Αττικής: Αποτέλεσμα εκλογών για ΔΣ
- Φονικό στην Κρήτη: Η εκτέλεση της 33χρονης δίπλα στον 4χρονο γιο της
- Νικητής του The Voice ο Δημήτρης Καραγιάννης (video)
- Σαρωτικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση στο 2020
- Φουντώνει ο «κλεφτοπόλεμος» ΕΛ.ΑΣ. – αντιεξουσιαστών - Τι φοβούνται οι Αρχές
- The Voice of Greece: Ο μεγάλος νικητής και τα 15 tweets που πρέπει να δεις