Μητσοτάκης: Εως 10.000 ευρώ πρόσθετη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

Μήνυμα στους αγρότες της Θεσσαλίας με την αύξηση της πρώτης αρωγής από τις 2.000 ευρώ στις 5.000 και 10.000 ευρώ έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα.

«Οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ και βρίσκονται σε διαδικασία για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης. Εχω ζητήσει την αύξηση της πρώτης αρωγής σε έως 10.000 ευρώ», ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ -με αφορμή τη διακοπή ρεύματος

σε πλημμυροπαθείς αγρότες- παραδέχθηκε ότι έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην κατάθεση της σχετικής τροπολογίας που διασφαλίζει ότι πλέον δεν θα υπάρχουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Γενικότερα για το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει, σημείωσε τη στήριξη της κυβέρνησης προς τον αγροτικό κόσμο ενώ τόνισε ότι «σπεύσαμε να κρατήσουμε τις πόρτες του διαλόγου ανοιχτές», εκτιμώντας για τα αιτήματα των αγροτών ότι «υπάρχει πεδίο να συναντηθούμε».

«Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η αύξηση μισθών»

Ερωτηθείς για το πρόβλημα της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «αφενός υπήρξε έξαρση εισαγόμενης ακρίβειας ενώ πάνω σε αυτή υπήρξε πληθωρισμός της απληστίας» και τόνισε την απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι σε πρακτικές αθέμιτης κερδοφορίας. «Έχουμε τη βούληση για να επιβάλουμε και να εισπράξουμε μεγάλα πρόστιμα που δημιουργούν και αρνητική εικόνα στις εταιρείες», ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ απευθυνόμενος σε όσες εταιρείες επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν, έστειλε το μήνυμα ότι «σας βλέπουμε και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε μεγάλα πρόστιμα στη ρίζα του».

Εκεί που έδωσε όμως ιδιαίτερη βαρύτητα ο πρωθυπουργός, ως απάντηση στο θέμα της ακρίβειας, ήταν στο θέμα της αύξησης των εισοδημάτων των πολιτών.

«Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για εμάς είναι η αύξηση των μισθών», τόνισε ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς «παραμένει η δέσμευσή μου για αύξηση στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας», ενώ μίλησε και για την στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στην οικογένεια με αύξηση του επιδόματος γέννησης.

«Αυτή η κυβέρνηση έστρεψε πάντα την προσοχή στους πιο αδύναμους γιατί μας ενδιαφέρει αυτός που τα βγάζει πέρα δύσκολα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο θέμα του στεγαστικού προβλήματος που απασχολεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας, είτε μέσω της αύξησης των ενοικίων, είτε μέσω της δυσκολίας να βρουν οι ενδιαφερόμενοι μία στέγη. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το πρόγραμμα «Σπίτι μου» απέδωσε ενώ προανήγγειλε αλλαγές στο θέμα των AirBnB σπιτιών. Όπως εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, αν αυξηθεί η προσφορά διαμερισμάτων τότε θα υπάρξει και αποκλιμάκωση του προβλήματος.

«Νόμος του κράτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τα μη κρατικά πανεπιστήμια»

Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν -κυρίως από τους φοιτητές- για τη μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι από τα 200 άρθρα του νομοσχεδίου τα 170 στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιλώντας για τις καταλήψεις σημείωσε ότι «δεν είμαι καν σίγουρος ότι καθρεφτίζεται η πραγματική θέληση γιατί ξέρουμε τι συμβαίνει στις συνελεύσεις» ενώ δήλωσε ότι οι πρυτάνεις έχουν την ευθύνη να ενημερώνου τις αρχές για παράνομες πράξεις.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποκτήσει το δημόσιο πανεπιστήμιο τη δυνατότητα να συμπράττει προγράμματα με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Επίσης χαιρέτισε την απόφαση να διεξαχθεί η εξεταστική μέσω εξετάσεων εξ αποστάσεως. Βάρος όμως έδωσε και στη διασύνδεση της παιδείας με την αγορά εργασίας.

Σε αυτό που ήταν ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός ήταν στο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τη μεταρρύθμιση και η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων «θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.»

«Η στρατηγική της διεύρυνσης πέτυχε»

Περνώντας στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα και με αφορμή τη συμπόρευση με τη ΝΔ της Εύης Χρστοφιλοπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερώτημα σχετικά με το άνοιγμα που έχει κάνει στο κέντρο. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «είχα δώσει τη δέσμευση ότι θα διευρύνω το κόμμα και θα το κάνω κόμμα εξουσίας και το πέτυχα. Η στρατηγική της διεύρυνσης πέτυχε». Σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία όλων σε όλα -φέρνοντας ως παράδειγμα και το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών- όμως εξήγησε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει διατηρήσει τον πυρήνα των αξιών της αλλά ταυτόχρονα μπορεί και να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος όλων των πολιτών.

«Η χώρα θα αγοράσει έως 40 αεροσκάφη»

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού ξεκίνησε όμως από το θέμα της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την απόκτηση των F-35, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει ότι «η επιστολή Μπλίνκεν αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Όπως εξήγησε, «στόχος μας ήταν πάντα να έχουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας και στην Πολεμική Αεροπορία το έχουμε καταφέρει», ενώ τόνισε την σημασία και του δωρεάν υλικού που θα λάβει η χώρα από τις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία μακρά διαπραγμάτευση και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

Όσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, εξήγησε ότι «δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι όπλα θα πουλήσει στην Τουρκία», εστιάζοντας όμως στην προσπάθεια που θα γίνει ώστε να μην χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα κατά συμμαχικών χωρών εντός του ΝΑΤΟ. Για το πως μπορεί να εξασφαλιστεί αυτό, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι «αν κρίνουν οι ΗΠΑ ότι πρέπει να διακόψουν μια αμυντική προμήθεια έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στην πιθανότητα να υπάρξουν νέες προκλήσεις από την Άγκυρα αφού εξασφάλισε την απόκτηση των F-16, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «όποιος πιστεύει ότι η προσέγγιση με την Τουρκία θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις, είναι εκτός τόπου και χρόνου». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρέπει να διαφυλαχθεί το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο και διατυπώθηκε στην Διακήρυξη των Αθηνών και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Άγκυρα μέσα στον Μάιο.

Ερωτηθείς για το κόστος της απόκτησης των F-35, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η χώρα θα αγοράσει έως 40 αεροσκάφη, ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος αρχικά για απόκτηση μίας μοίρας αεροσκαφών, με χρόνο παραλαβής στο τέλος της δεκαετίας, ενώ για το τελικό ποσό ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.  Παράλληλα μίλησε και για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών αυτών, τονίζοντας ότι έχει ζητήσει να υπάρξει πρόβλεψη για διαρκή υποστήριξη τους ώστε να μην απαξιώνονται.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ιδιωτικά πανεπιστήμια και δημόσιες απαιτήσειςΠροβλήματα από την κακοκαιρία «Avgi»: Μέτρα για την κυκλοφορία των οχημάτωνΚακοκαιρία Avgi: Πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα σε όλη τη χώρα-Πού χτυπά ο χιονιάς
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Εως 10 000, Θεσσαλίας,mitsotakis, eos 10 000, thessalias