Μητσοτάκης: Η πιο δύσκολη απόφαση, το lockdown λόγω του κορονοϊού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναν χρόνο μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη, για τους 12 μήνες διακυβέρνησης. Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ήταν για το ποια θεωρεί την πιο δύσκολη απόφαση του αυτόν τον χρόνο. «Η απόφαση μας να κλείσουμε τη χώρα με δραστικό τρόπο όταν είχαμε πολλά δεδομένα για τον κορονοϊό», είπε χωρίς δεύτερη σκέψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραδέχθηκε ότι παίρνοντας αυτή την απόφαση

ήξερε ότι έβαζε την οικονομία σε ύφεση αλλά όπως εξήγησε, επέλεξε να προτάξει την προστασία της δημόσιας υγείας και ελπίζει να δικαιωθεί για αυτό.

Ερωτώμενος για τον Έβρο, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν προβληματίστηκε ιδιαίτερα για την απόφαση του να κλείσει τα σύνορα, καθώς ήταν αυτονόητη η απόφαση να τα προστατεύσει.

Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αναφέρθηκε στη δυσκολία που έχει η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε για τα λάθη της κυβέρνησης αυτούς τους 12 μήνες, προχώρησε σε αυτοκριτική. «Δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας», παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας ως παράδειγμα λάθους τη διαδικασία επιλογής Διοικητών των νοσοκομείων. Όπως εξήγησε, στη λίστα επιλογής μπήκαν και στελέχη που δεν είχαν τις προδιαγραφές να διοικήσουν. Αυτό, όπως είπε, ήταν ένα λάθος που διορθώθηκε.

Με δεδομένο το θόρυβο που έχει προκληθεί γύρω από το θέμα του ανασχηματισμού, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές και όταν είναι θα το μάθετε από μένα».

Σχετικά με το τι τον απασχολεί περισσότερο για τους επόμενους 12 μήνες, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον κορονοϊό συνδυαστικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και η στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων. Η κυβέρνηση θα κριθεί από την αντιμετώπιση της ύφεσης, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Για την καλοκαιρινή περίοδο και τον κορονοϊό, τόνισε ότι ανησυχεί από την κοινωνική χαλάρωση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, στάθηκε στην ανάγκη της χρήσης μάσκας, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα υπαίθρια πανηγύρια που διοργανώνονται κάθε τέτοια περίοδο διευκρινίζοντας όμως ότι δεν σκέφτεται για την ώρα την κατάργηση τους, αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει από την αρμόδια Επιτροπή τη θέση της για την αύξηση στα τραπέζια εστίασης από τα 6 άτομα που ισχύει σήμερα και εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί μία νέα γενική καραντίνα, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν το αντέχει πια καμία οικονομία. «Δεν αποκλείω όμως στοχευμένες καραντίνες» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι αν για παράδειγμα εμφανιστεί κρούσμα σε κάποιο σχολείο, δεν θα κλείσουν όλα τα σχολεία της χώρας αλλά το συγκεκριμένο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρωθυπουργό και στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζοντας ότι είναι σταθερά υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει ένταση που θα καθιστά το διάλογο αδύνατο. Πάντως διευκρίνισε ότι για τα μεγάλα εθνικά θέματα και κυρίως για τα ελληνοτουρκικά, υπάρχει συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.

Σχετικά με τα θέματα που μονοπωλούν την πολιτική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, όπως οι περιπτώσεις Μιωνή, Καλογρίτσα και οι σχέσεις τους με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι σχετικά με το παραδικαστικό θα αποφανθεί η Βουλή για το τι πρέπει να γίνει, προχώρησε στην εκτίμηση ότι η αποπομπή του Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος και υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση.

Όσο για το θόρυβο που έχει προκληθεί από τη δημοσιοποίηση της «λίστας Πέτσα» σχετικά με τα ποσά που δόθηκαν σε μέσα ενημέρωσης για την προβολή μηνυμάτων αφύπνισης απέναντι στην πανδημία, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι το θέμα είχε ανατεθεί σε εταιρεία και ότι δεν υπήρξε καμία πολιτική παρέμβαση στη διάθεση των ποσών που δημοσιοποίησε χθες η κυβέρνηση και έκλεισε την συνέντευξη επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Βαθύτερη παγκόσμια ύφεση το 2020 και αργή ανάκαμψη το ΄21 προβλέπει το ΔΝΤ Θα τελειώσει ποτέ ο εφιάλτης; Άλλες χώρες δίνουν ακόμη μάχη με το πρώτο κύμα και άλλες με τη νέα έξαρση Συνομιλίες ΕΕ- Τουρκίας: Χρειαζόμαστε διάλογο, λέει ο Μπορέλ, θα απαντήσουμε σε κυρώσεις δηλώνει ο Τσαβούσογλου
Keywords
Τυχαία Θέματα