Μοσκοβισί: Ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους. Το ΔΝΤ να έχει κατά νου τις ευαισθησίες στα εργασιακά

Με μηνύματα στους υπόλοιπους θεσμούς για το χρέος και στην αξιολόγηση ήρθε στην Αθήνα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τόνισε την ανάγκη να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα η Κομισιόν και πολύ περισσότερο ο Πρόεδρός της δεν πρόκειται
ποτέ να αποδεχθούν μέτρα που θα επιφέρουν πλήγμα ή θα καταστρέψουν ολωσδιόλου τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο. Επίσης, μίλησε και για το χρέος, λέγοντας ότι τώρα ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για την ελάφρυνσή του.

Όπως τόνισε, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, και προσέθεσε ότι πρώτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα και η δεύτερη είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο.

Αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «που αξίζει την εμπιστοσύνη μας», προσέθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος προς την επιτυχία, ενώ διαβεβαίωσε ότι «εφόσον οι ελληνικές αρχές κάνουν όλα αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν, είναι αναμφισβήτητο ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους θα πράξουν τα δέοντα από την δική τους πλευρά. Θέλω, λοιπόν, να πω σε όλους τους Έλληνες ότι τώρα έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους. Είναι κάτι το οποίο θα έχω κι εγώ την ευκαιρία ν' αναφέρω κατ' ιδίαν στο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλω να πω ότι οπωσδήποτε πλέον πρέπει να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων».

Επίσης, όσον αφορά το ΔΝΤ, τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του, για την αξιοπιστία όλου του ελληνικού προγράμματος. «Όμως, παρόλα αυτά πιστεύω ότι το ΔΝΤ πρέπει να έχει κατά νου τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που υπάρχουν σε κάποια ζητήματα. Για παράδειγμα, όπως αναφέρατε, κ. Πρόεδρε, κι εσείς, το ζήτημα του κοινωνικού διάλογου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξουν αυτές οι ευαισθησίες που θα επιτρέψουν στον κοινωνικό διάλογο να τηρήσει τα μέτρα και τα σταθμά του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και, επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολύ περισσότερο ούτε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μέτρα τα οποία θα επιφέρουν πλήγμα ή θα καταστρέψουν ολωσδιόλου τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο».

Όπως τόνισε «μόνη λύση είναι μια λύση συμβιβασμού και νομίζω ότι είμαστε αρκετά έξυπνοι να την βρούμε όλοι μαζί. Και γι' αυτόν τον λόγο έχω έρθει εδώ στην Ελλάδα για να προσφέρω την υποστήριξή μου και την διαβεβαίωσή μου ότι την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα και ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι για το ελληνικό χρέος».

Τέλος, υπογράμμισε τον ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της χώρας της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι είναι κάτι το οποίο ασφαλώς και δεν αγνοούμε, δεν παραγνωρίζουμε.

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιο είναι το άχθος το οποίο κουβαλάει η Ελλάδα λόγω της ιδιαιτερότητας της θέσεώς της. Γνωρίζουμε καλά ποιος είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των συνόρων της Ελλάδας και γνωρίζουμε πόσο πολλές φορές είναι δύσκολες οι σχέσεις με τον ισχυρό γείτονά σας, την Τουρκία. Όλα αυτά τα γνωρίζουμε, όπως επίσης γνωρίζουμε και το βάρος που έχει επιφέρει στην ελληνική οικονομία η υποδοχή των προσφύγων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλα αυτά θα τα λάβουμε σοβαρότατα υπόψη μας κατά τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» κατέληξε ο κ.Μοσκοβισί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πλευρά του επεσήμανε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι της αναλογεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, για να τελειώσει η τρέχουσα αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και αυτό είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης».

Σημείωσε επίσης ότι είναι ανάγκη και οι εταίροι μας να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πάντα με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.

«Δεν μίλησε ποτέ κανείς για κούρεμα του χρέους», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «μιλάμε, όμως για μεθόδους που είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δίκαιο και ιδίως το δίκαιο που διέπει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας. Σε αυτό πρέπει να ανταποκριθούν οι εταίροι μας», οι οποίοι -όπως προσέθεσε- «πρέπει να λάβουν υπόψη τους και την ιδιαιτερότητα του ελληνικού χρέους».

Όσον αφορά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε, ότι σε αυτή την αξιολόγηση ειδικά για το θέμα των εργασιακών σχέσεων θα κάνουμε αυτό που επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο έχει ως μέρος τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα