Ναγκόρνο Καραμπάχ. Διπλωματικές αστοχίες και στρατηγικοί κίνδυνοι

Η συμφωνία για πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ την οποία υπέγραψαν οι ηγέτες της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή και εκ των πραγμάτων αναβαθμίζει στρατηγικά και την Τουρκία, γεγονός που πρέπει να προκαλεί έντονο προβληματισμό στην ελληνική διπλωματία.

Διαβάστε επίσης: Τι κερδίζει το Αζερμπαϊτζάν, τι χάνει η Αρμενία με τη συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προβλέπεται η ανάπτυξη στρατευμάτων

της Ρωσίας στην περιοχή ως ειρηνευτικής δύναμης! Η Τουρκία δεν πρέπει να υποτιμάται αφού είναι άτυπο μέρος στη συμφωνία και εγγυήτρια, απλά την υπέγραψαν μόνο οι τρεις.

Την ίδια στιγμή η Αρμενία εισέρχεται σε περίοδο οξείας πολιτικής αναταραχής.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία ανακόπτει τις αμερικάνικες προσπάθειες επιρροής στον Καύκασο. Η Τουρκία αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και μαζί ο Ερντογάν κερδίζοντας «πόντους» στο εσωτερικό της χώρας του εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης, ενώ δεν αποκλείεται τώρα, που έχει και την κοινή γνώμη υπέρ του, να δούμε περαιτέρω κλιμάκωση της επιθετικότητας του έναντι της Ελλάδας.

Όπως και να έχει τα μεγάλα στρατηγικά επιτεύγματα από την εξέλιξη της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι δύο:

1. Ο διάδρομος από το Ναχτσιβάν προς το Μπακού. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η επικοινωνία με το Ναχτσιβάν, το οποίο θεωρείται από τους τους Αζέρους ως η ”πνευματική και επαναστατική” τους έδρα, ήταν είτε αεροπορική, είτε οδικώς μεσώ Ιράν.

2. Κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατά μήκος του διαδρόμου που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τη Δημοκρατία της Αρμενίας, αναπτύσσονται οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Όμως τονίζουμε και πάλι ότι ο μεγάλος νικητής παραμένει η Τουρκία η οποία πλέον βάζει για τα καλά το πόδι της στον Καύκασο και ενισχύει τη σχέση της με Αζέρους και Πακιστανούς, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τον ηγετικό της ρόλο στην Ασία και στις τουρκόφωνες νέες «Δημοκρατίες».

Φαίνεται ότι η 10η Νοεμβρίου θα κηρυχθεί η νέα εθνική εορτή του Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος ένα νέο ηθικό και διπλωματικό πρότυπο που δημιουργείται είναι η επιτυχία των Αζέρων να θεωρούν αυτή την εξέλιξη ως απόδοση δικαιοσύνης.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι χώρες που αναμείχθηκαν έμμεσα ή άμεσα σε αυτή τη σύγκρουση έχουν πλέον την υποχρέωση να επαναξιολογηθούν τις θέσεις τους και εκ των πραγμάτων να χαράξουν μια νέα πολική βάσει των νέων δεδομένων και να προβούν σε έξυπνες διπλωματικές κινήσεις.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Γιατί Πούτιν, Ερντογάν και άλλοι ηγέτες αρνούνται (για την ώρα) να συγχαρούν τον Μπάιντεν
Keywords
Τυχαία Θέματα