Νανοδορυφόροι Made in Greece
Την περασμένη Τρίτη επισκέφτηκα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην Πεντέλη. Στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΙΑΑΔΕΤ συνάντησα τον Καθηγητή του τμήματος Αεροδιαστημικής και Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ Βάιο Λάππα. Μόλις είχε ολοκληρωθεί η συνάντησή του με τονΔιευθυντή του ΙΑΑΔΕΤ και Κοσμολόγο Δρ. Σπύρο Βασιλάκο σχετικά με το πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα ΕRMIS.
.Εξαιρετικός επιστήμονας o Bάιος Λάππας, με λαμπρές περγαμηνές και βαρύ - διεθνούς ακτινοβολίας
- Κύριε Καθηγητά, το τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ιδρύθηκε στο ΕΚΠΑ μόλις το 2019. Έκτοτε ποια είναι η εξέλιξη του; Επηρεάζει η αρνητική οικονομική και κοινωνική συγκυρία τις όποιες προοπτικές του;
Το νέο τμήμα έχει πλέον πάνω από 330 φοιτητές, 30 υποψήφιους διδάκτορες και συμμετέχει σε πολλαπλά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τον ΕΛΙΔΕΚ, European Space Agency, US Air Force. Εφέτος θα ολοκληρώσουμε την πρώτη φουρνιά αποφοίτων και ήδη οι πρώτοι μας φοιτητές έχουν αποκατασταθεί σε γνωστές αεροδιαστημικές εταιρείες πριν ακόμα πάρουν το πτυχίο τους!
Το Διάστημα εξελίσσεται εκθετικά και ως μία αγορά των 350 δισ ευρώ με άμεση συνδεσιμότητα με την καθημερινότητά μας αποτελεί στρατηγικό χώρο ανάπτυξης για την βιομηχανία και μια ακαδημαϊκή κοινότητα όλων των χωρών όπως και της Ελλάδας. Οι εξελίξεις στην Αεροδιαστημική είναι καταιγιστικές στην χώρα μας και στην Ευρώπη.
Στον οικονομικό τομέα, κάθε Ευρώ που επενδύεται στο Διάστημα επιστρέφεται πίσω στην οικονομία με λόγο 1:10!
Οι ανάγκες για δορυφορικές επικοινωνίες, δορυφορικό internet (internet παντού) αυξάνονται δραματικά και πλέον κατασκευάζονται σμήνη από δορυφόρους για το δορυφορικό internet (Stalink – Elon Musk). Η Ευρώπη επενδύει σταδιακά τεράστια ποσά (>35€ δισ ετησίως) για το Ευρωπαϊκό δίκτυο τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων/internet το IRIS2 και εφαρμογές πλοήγησης (Galileo) και τηλεπισκόπησης (Copernicus) δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας
Η ανάπτυξη του διαστήματος στην Ελλάδα έχει τεράστια πρόοδο καθώς δημιουργούνται εκατοντάδες θέσεις εργασίας υψηλής αξίας όπου απόφοιτοι του τμήματός μας μπορούν να απασχοληθούν.
- Εκτιμάτε πως αναλογικά με τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους γίνεται σοβαρή και οργανωμένη δουλειά στη χώρα μας στον τομέα του διαστήματος; Διότι είτε μας αρέσει είτε όχι η καθημερινότητα επί της Γης εξαρτάται από την διαχείριση και τον έλεγχο της τεχνολογίας εκεί ψηλά....
Η Ελλάδα επενδύει πλέον ξεκάθαρα στο Διάστημα με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης και φτιάχνει τους δικούς της πειραματικούς μικροδορυφόρους. Υπάρχει εθνική στρατηγική, σχέδιο και πλέον ερευνητικά προγράμματα όπου δημιουργείται τεχνογνωσία, νέα προϊόντα, νέες πολλές θέσεις εργασίας όπως προανέφερα.
Το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ – [ERMIS Hellenic Cubesat Demonstration Mission] έχει σαν στόχο να πιστοποιήσει νέες, καινοτόμες διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές, όπως οι επικοινωνίες 5G για το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), δορυφορικές τηλεπικοινωνίες και η παρατήρηση της γης με υπερφασματική κάμερα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΡΜΗΣ θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα ένα σμήνος από τρεις τεχνολογικά προηγμένους νανοδορυφόρους (CubeSats), με έμφαση στις τηλεπικοινωνίες 5G/IoT, στην δια - δορυφορική σύνδεση (inter-satellite link) και στην υπερφασματική τηλεπισκόπηση (hyperspectral remote sensing) και θα πιστοποιηθούν για πρώτη φορά νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα, όπως:
επικοινωνίες IoT/5Gδια-δορυφορικές συνδέσειςεπεξεργασία δεδομένων εικόνας σε τροχιά με χρήση επιταχυντών υλικού για αλγόριθμους συμπίεσης υπερφασματικών εικόνων και κωδικοποίηση οπτικού καναλιού σύμφωνα με τα διαστημικά πρότυπα CCSDS,αλγόριθμοι αυτομάτου ελέγχου για την παρατήρηση και τον έλεγχο της ακριβούς θέσης του δορυφόρουοπτικές επικοινωνίες με laser και σύνδεση του δορυφόρου με τον οπτικό διαστημικό σταθμό εδάφους στον Χελμόκαθώς και υπερφασματική τηλεπισκόπηση με ακρίβεια 5m για διαστημικές εφαρμογές εθνικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα έξυπνη γεωργία..- Πόσες νεοσύστατες εταιρείες που ασχολούνται με τη διαστημική τεχνολογία δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα; Θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον; Θα ανασχεθεί το λυπηρό φαινόμενο του brain drain;
Η Ελλάδα έχει πάνω από 50 εταιρείες σχετικές με το Διάστημα (Space Cluster Corallia, EBIΔΙΤΕ) με κύκλο εργασιών άνω των 200€ εκατ. ετησίως! Με νέα προγράμματα όπως ο ERMIS (μικροδορυφόροι) οι νέοι μας μπορούν να βρουν δουλειές υψηλής αξίας και να μείνουν και να προσφέρουν στην χώρα μας!
***
Τα υπερβατικά εγχειρήματα όταν λαμβάνουν υπόσταση και τελικά υλοποιούνται σε μια “μικρή χώρα” προϋποθέτουν την αγαστή συνεργασία συμβαλλομένων Ινστιτούτων και Υπηρεσιών καθώς και την ύπαρξη κατάλληλης υποδομής.
Για την περίπτωση του προγράμματος Εrmis καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο αναβαθμισμένος Αρίσταρχος στον Χέλμο, το τηλεσκόπιο που παράγει έργο και παρατηρήσεις για λογαριασμό της NASA και της ΕSA.
Στη συνέχεια της επίσκεψης μας συνομιλήσαμε με τον Δρ. Σπύρο Βασιλάκο - Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) Αντιπρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Πρόεδρο της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής.
O κ. Σπύρος Βασιλάκος που συνθέτει την “επιστημονική ψυχή” του “Αρίσταρχου” μας μίλησε από τη δική του οπτική για τους Ελληνικούς Νανοδορυφόρους και το πρόγραμμα ΕRMIS αλλά και την σημαντική αναγνώριση που τυγχάνει παγκοσμίως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
.- Κύριε Βασιλάκο ποια είναι η συμβολή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην επίτευξη του νέου προγράμματος Ελληνικών νανοδορυφόρων;
To Ινστιτούτο ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) συμμετέχει ενεργά ως ένας από τους βασικούς πυλώνες στο Ελληνικό δίκτυο για το πρόγραμμα νανοδορυφόρων ΕΡΜΗΣ – [ERMIS Hellenic Cubesat Demonstration Mission] που έχει σαν στόχο να πιστοποιήσει νέες, καινοτόμες διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές, όπως οι επικοινωνίες 5G για το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), δορυφορικές τηλεπικοινωνίες και η παρατήρηση της Γης με υπερφασματική κάμερα. Για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος θα χρησιμοποιηθεί το Αστεροσκοπείο Χελμού που ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και αποτελεί τη μεγαλύτερη επίγεια εθνική ερευνητική υποδομή στην Ελλάδα την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο ΙΑΑΔΕΤ.
Συγκεκριμένα το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» στον Χελμό θα επικοινωνήσει μέσω οπτικής ακτινοβολίας (laser) με τους νανοδορυφόρους τους προγράμματος ERMIS, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα για γρήγορη μετάδοση της πληροφορίας από το διάστημα. Με άλλα λόγια το Αστεροσκοπείο Χέλμου θα λειτουργήσει ως ο μοναδικός σταθμός εδάφους του προγράμματος ERMIS.
Προφανώς το ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ έχει περίβλεπτη θέση μεταξύ των σημαντικών συνεργατών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Πράγματι, θα ήθελα να τονίσω ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε αποκομίσει σημαντική εμπειρία στις νέες τεχνολογίες μέσω της στρατηγικής συνεργασίας που έχει το Ινστιτούτο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency ESA).
Συγκεκριμένα ο ESA, στο πλαίσιο του προγράμματος ARTES 4.0 (το βασικό της πρόγραμμα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας στις τηλεπικοινωνίες μέσω δορυφόρων) έχει εντάξει έναν συγκεκριμένο τομέα, αυτό της «οπτικής τηλεπικοινωνίας», το λεγόμενο scylight (SeCure and Laser communication Technology). Οι στόχοι του προγράμματος Scylight είναι ο σχεδιασμός και η χρήση καινοτόμας τεχνολογίας με την οποία οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι θα επικοινωνούν μεταξύ τους καθώς και με επίγειους σταθμούς μέσω οπτικής ακτινοβολίας (δέσμες laser) σε αντίθεση με τα ραδιοκύματα που είναι μέχρι και σήμερα σε χρήση.
Οι συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης του ΕΑΑ και ομάδας επιστημόνων του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, και σε στενή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είχαν ως αποτέλεσμα την επιτυχή αξιολόγηση του «Αρίσταρχου» τον Αύγουστο του 2019 από κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την χρήση του Αστεροσκοπείου Χελμού στα Καλάβρυτα ως τον πρώτο επίγειο Ευρωπαϊκό σταθμό, με αποστολή να παρακολουθήσει τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και να καταγράψει την πληροφορία που θα εκπέμψουν στα οπτικά μήκη κύματος.
Το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» έχει διάμετρο πρωτεύοντος κατόπτρου 2.3 μέτρα, πράγμα που το καθιστά ικανό να ανιχνεύει αμυδρά σήματα που προέρχονται τόσο από ουράνια αντικείμενα αλλά και από τα laser των δορυφόρων. Αυτό είναι σημαντικό ειδικά σε προγράμματα όπου οι διαστημικές συσκευές δεν είναι περιορισμένες σε τροχιά γύρω από τη Γη (όπως οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι) αλλά θα πραγματοποιούν απομακρυσμένες αποστολές (DeepSpace) π.χ. στη Σελήνη ή στη γειτονιά του ηλιακού μας συστήματος.
Πρέπει να τονίσω ότι μεταξύ 2021 και 2023 το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» έχει πραγματοποιήσει επαναλαμβανόμενες συζεύξεις με τον μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Alphasat, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο χώρο των νέων τεχνολογιών.
Στην ουσία, μέσω του «Αριστάρχου» δημιουργήσαμε μια «άυλη» οπτική ίνα με τον γεωστατικό δορυφόρο Alphasat σε απόσταση, περίπου, 37 χιλιάδων χιλιομέτρων από τη Γη η οποία, εν δυνάμει, μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με απίστευτες ταχύτητες και με απόλυτα ασφαλή τρόπο.
Η ισχύς εν τη ενώσει εν προκειμένω γέννησε το πρόγραμμα ΕRMIS που θα καταστήσει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στις διαστημικές τεχνολογίες.
Η συνεργασία του ΕΚΠΑ, ΕΑΑ, Παν/μιο Πατρών και Αιγαίου μέσω του προγράμματος ERMIS δημιουργεί τις συνθήκες ώστε η χώρα μας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στις διαστημικές τεχνολογίες, ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Εμείς στο ΙΑΑΔΕΤ είμαστε απολύτως έτοιμοι για αυτή την πρόκληση.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Madonna: Χειροτερεύει η υγεία της
- ΣΥΡΙΖΑ: Νέο αδιέξοδο στο κόμμα μετά το «όχι» Γεροβασίλη
- Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την Αριστερά κυβερνώσα. Δε θα του το συγχωρήσουν ποτέ.
- Πολιτικός μηχανικός για το νέο «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ και τον εργαζόμενο που «κολυμπούσε» για να σερβίρει
- Η απλή κίνηση 30” στο ντους που μας βοηθάει όσο τα χρόνια περνούν
- Παραίτηση Τσίπρα: Ανοίγει η «βεντάλια» των υποψηφίων στον ΣΥΡΙΖΑ - Κοντά στην κούρσα ο Φαραντούρης
- Δήμητρα Αλεξανδράκη: Αδιανόητη δήλωση για τη Ρόδο – «Ο σερβιτόρος δεν πνίγεται, δροσίζεται»
- Ρόδος: «Δεν έχω πρόβλημα, παίρνω 200 ευρώ φιλοδώρημα» λέει ο υπάλληλος - Στον εισαγγελέα η υπόθεση με το σερβίρισμα στη θάλασσα
- Joesthetics: Νεκρός στα 30 του ο γνωστός influencer – «Έφυγε» στην αγκαλιά της συντρόφου του
- Έρχεται νομοσχέδιο παροχών – Μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις και αυξημένο επίδομα προσωπικής διαφοράς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Eleusis 2023: Η Ελευθερία Ντεκώ επανασυστήνει την Περσεφόνη μέσα από σύνθετη δράση
- «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» με 140 εκδηλώσεις σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία
- Νανοδορυφόροι Made in Greece
- Βουνό της «μόδας»: Απόβλητα ορατά από το διάστημα καταγράφηκαν σε δορυφορικές εικόνες
- Νέα Υόρκη: Σπιτονοικοκυρά απαγορεύει το κρέας στους ενοικιαστές της από το 2007
- ΗΠΑ: Apple Watch έσωσε 29χρονη από θρόμβο στους πνεύμονες ενώ κοιμόταν
- Nasa: Στοχεύει στην εξόρυξη πόρων στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Νανοδορυφόροι Made in Greece
- Eleusis 2023: Η Ελευθερία Ντεκώ επανασυστήνει την Περσεφόνη μέσα από σύνθετη δράση
- «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» με 140 εκδηλώσεις σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία
- ΗΠΑ: Apple Watch έσωσε 29χρονη από θρόμβο στους πνεύμονες ενώ κοιμόταν
- Νέα Υόρκη: Σπιτονοικοκυρά απαγορεύει το κρέας στους ενοικιαστές της από το 2007
- Βουνό της «μόδας»: Απόβλητα ορατά από το διάστημα καταγράφηκαν σε δορυφορικές εικόνες
- Nasa: Στοχεύει στην εξόρυξη πόρων στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία
- Γαλλία: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του 17χρονου Ναέλ στη Ναντέρ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Όλγα Κεφαλογιάννη: ο αγώνας τώρα δικαιώνεται
- Ορκίζεται αύριο η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου
- Η επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα – Οι ζυμώσεις, το παρασκήνιο και ποιοι θα μπουν στην κούρσα διαδοχής
- Ελλάδα: Ορκίζεται αύριο η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου
- Τατιάνα Μπλάτνικ: Το Hellenic Initiative έχει στηρίξει την Ελλάδα με πάνω από 20 εκατ. δολάρια
- 5 ελληνικά νησιά για solo travelers και μοναχικούς ταξιδιώτες
- Νίκος Πολυδερόπουλος: Δεν έχω φάει χυλόπιτα, ούτε με έχει παρατήσει ποτέ γυναίκα
- Economist: Συνάντηση Τζο Μπάιντεν με Σουηδό πρωθυπουργό
- Επίθεση με μολότοφ κατά των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ