Νέες αποκαλύψεις για τα περίτεχνα αυγά στρουθοκαμήλων, ηλικίας 5.000 ετών

Πριν από 5.000 χρόνια, αν θέλατε να προσφέρετε σε κάποιον ένα όμορφο και ακριβό δώρο, ένα διακοσμημένο αυγό στρουθοκάμηλου, θα ήταν η ιδανική λύση. Πλέον, αυτά τα αυγά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Τα αυγά βρέθηκαν στην Ιταλία, αλλά η προέλευσή τους αποτελούσε για καιρό ένα μυστήριο, καθώς οι στρουθοκάμηλοι δεν ζούσαν ποτέ στην Ευρώπη.

Πλέον, όμως, μια νέα

έρευνα του μουσείου αποκαλύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με την προέλευσή τους.

Οι άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική έκαναν συχνά συναλλαγές με τα εν λόγω αυγά, ειδικά την εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου.

Τα αυγά ήταν διακοσμημένα με πολλούς τρόπους - ζωγραφισμένα, διακοσμημένα με ελεφαντόδοντο ή πολύτιμα μέταλλα, καλυμμένα με μικρά τζαμάκια, αλλά και με άλλα υλικά.

Στα πέντε αυγά της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου έχουν σχεδιαστεί ζώα, λουλούδια, γεωμετρικά μοτίβα, στρατιώτες και άρματα.

Οι αρχαιολόγοι συνήθως βρίσκουν τα συγκεκριμένα αυγά στους τάφους των πλουσιότερων ατόμων και ήταν πιθανώς πολυτελή αντικείμενα, σύμφωνα με τον Δρ. Τάμαρ Χόντος, επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Η ομάδα του Δρ Χόντος προσπάθησε να ανακαλύψει από πού προέρχονταν τα αυγά στρουθοκαμήλου και αν οι στρουθοκάμηλοι ήταν άγριοι ή οικόσιτοι

Οι άγριες στρουθοκάμηλοι είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, τόσο πολύ που ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Ξενοφών έγραψε ότι κανείς δεν κατάφερε να τις αιχμαλωτίσει.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές;

Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν ισότοπα (άτομα του ίδιου χημικού στοιχείου που έχουν διαφορετικό αριθμό νετρονίων στον πυρήνα τους), ή χημικά στοιχεία, στα κελύφη αυγών.

Χρησιμοποιώντας μοντέρνα αυγά στρουθοκαμήλου από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Τουρκία, οι ερευνητές συνέκριναν ισότοπα σε αρχαία και σύγχρονα αυγά για να ανιχνεύσουν την προέλευσή τους.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα αυγά στρουθοκαμήλου θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί σε μεγάλες αποστάσεις στο Δέλτα του Νείλου στη βόρεια Αίγυπτο και τις Λεβάντες (συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, της Συρίας και της Τουρκίας).

Η ομάδα του Dr Hodos πιστεύει επίσης ότι οι στρουθοκαμήλοι ήταν άγριες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι έμποροι πήγαν από μακριά για να αποκτήσουν τα αυγά.

Σχετικά με την διακόσμησή τους, ακόμα οι έρευνες δεν έχουν οδηγήσει σε πληρέστερα συμπεράσματα.

Πηγή: BBC

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ: Η αλήθεια για τα αυγά: Πόσα πρέπει να τρώμε ημερησίως. Ειδικοί στη HuffPost Οι 100 ημέρες της επιδημίας που άλλαξε τον κόσμο Στους 86 οι νεκροί από τον κορονοϊό. Χαρδαλιάς: Κλειστές για το κοινό οι εκκλησίες
Keywords
Τυχαία Θέματα