Νέες επαφές Μητσοτάκη - Δένδια με τους Ευρωπαίους για Λιβύη

Νέες επαφές, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου, είχαν με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε το Σάββατο εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την Άγκυρα, και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη συνομιλία, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μισέλ, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα

με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Κατόπιν ο πρωθυπουργός συνομίλησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου. Και στην επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται την Κυριακή.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε το Σάββατο τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Ανάλογη συνομιλία για το ίδιο θέμα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είχε και το απόγευμα της Παρασκευής με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες με την Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί δεν κλήθηκε η Ελλάδα στη διάσκεψη του Βερολίνου, παρά το γεγονός ότι το είχαμε ζητήσει.

«Υπενθύμισε -όπως έχει υπενθυμίσει και στους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. που μετέχουν στη Διάσκεψη, αλλά και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω επιστολών που απέστειλε- ότι η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή και θα τα διεκδικήσει υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με κάθε τρόπο. Επίσης, υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου του 2019 για το θέμα και της Λιβύης και των ”μνημονίων” Τουρκίας-Σάρατζ, τα οποία χαρακτηρίζονται άκυρα, ανυπόστατα και δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι σε αυτές τις επιστολές και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, είναι θεματοφύλακες της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης και 13ης Δεκεμβρίου του 2019 και δεν μπορεί να έχουν διαφορετική θέση, παρά να την υπερασπιστούν.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι σαφές ότι η Γερμανία, ως φιλοξενούσα τη Διάσκεψη, δεν ήθελε να προχωρήσει η συζήτηση σε θέματα θαλασσίων ζωνών.

«Ήθελε να περιοριστεί καθαρά στο ζήτημα της ενδεχόμενης πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Έχει φυσικά στο μυαλό της το μεταναστευτικό-προσφυγικό, που είναι ένα σοβαρό ζήτημα και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες σε όλους. Αποτυπώνονται στα κοινά μας συμπεράσματα. Κανείς δεν τις αγνοεί. Όλοι τις λαμβάνουν υπόψη. ΟΙ διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, υπερασπίζονται και θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ενώ υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή του συνέντευξη, είπε πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί γι′ αυτό, συμπεριλαμβανομένου του βέτο.

«Και αυτό είναι ένδειξη αποφασιστικότητας ότι προασπίζουμε τις ελληνικές θέσεις και τα εθνικά μας συμφέροντα σε οποιοδήποτε επίπεδο χρειαστεί. Και μάλιστα, δεν θα χρειαστεί να φτάσει σε ανώτατο επίπεδο, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κατώτερο επίπεδο, στο επίπεδο των Υυουργών», συμπλήρωσε ενώ ανέφερε πως είναι ξεκάθαρο από όλες τις τοποθετήσεις του κ. Χάφταρ ότι εφόσον αλλάξει η κατάσταση στη Λιβύη όχι μόνο θα ακυρώσει τα ”μνημόνια” με την Τουρκία, αλλά στην περίπτωση που η πολιτική λύση περιλαμβάνει τον κ. Χάφταρ, θα προχωρήσει σε καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα, πιάνοντας το νήμα από τις προηγούμενες συζητήσεις που είχαμε ξεκινήσει και διακόπηκαν το 2010.

Ο κ. Πέτσας ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα τόνισε ότι δεν θα δεχτούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τα υπερασπιστούμε. «Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας προς τη γείτονα χώρα, αλλά και σε όλους τους διεθνείς παράγοντες», ξεκαθάρισε.

Επιπλέον αναφέρθηκε στους άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για το προσφυγικό- μεταναστευτικό με ταυτόχρονη αποσυμφόρηση των νησιών και διεθνοποίηση του προβλήματος. «Χθες ξεκινήσαμε κάποιες επιστροφές για να δούμε ότι δουλεύει αυτός ο δίαυλος. Έχει σημασία ότι τηρήθηκε η διαδικασία. Δηλαδή, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν δικαιούνται άσυλο και πρέπει να επιστρέψουν. Η Ελληνική Αστυνομία ειδοποιεί τον σύνδεσμο της Τουρκίας. Και ο σύνδεσμος της Τουρκίας μέσω της Frontex φροντίζει για την επιστροφή. Άρα, άνοιξε ένα κανάλι και δουλεύει. Θα συνεχίσουμε τις επιστροφές το επόμενο διάστημα, ώστε να φτάσουμε στο στόχο μας, που είναι οι 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020», ανέφερε.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Διπλωματικοί ελιγμοί σε ένα 24ωρο «φωτιά» - Νίκος Δένδιας: «Έτσι ήρθε ο Χαφτάρ στην Αθήνα» Αντιδράσεις στον γερμανικό και τουρκικό τύπο για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Χαφτάρ Το διακύβευμα της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη
Keywords
Τυχαία Θέματα