Νομοσχέδιο για την Ψήφο των Αποδήμων: Υποτιμητικό και Διαιρετικό για τους Έλληνες του εξωτερικού

Το θέμα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων έχει τεθεί ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης των κομμάτων με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στην προσπάθειά της να φανεί ότι ανταποκρίνεται στο καίριο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού κάνει βιαστικές κινήσεις απομονώνοντας στην ουσία το μεγάλο όγκο των Αποδήμων Ελλήνων που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό.

Σήμερα όλοι οι Eλληνες απόδημοι, ανεξαρτήτως πόσα χρόνια διαβιούν στην ξένη, ανεξαρτήτως σύνδεσης με την πατρίδα μέσω περιουσιακών στοιχείων και ΑΦΜ,

έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις κάλπες της Ελλάδας, εφόσον είναι Έλληνες πολίτες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας.

Όμως έρχεται τώρα η συγχορδία των ελληνικών κομμάτων με τον απόλυτο συντονισμό της Νέας Δημοκρατίας να εκχωρήσει μερικώς και σε μερικούς Έλληνες Απόδημους το ιερό δικαίωμα της ψήφου. Ο υπουργός εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγησε το πώς θα πιστοποιείται από τις αρχές ότι οι Ελληνες του εξωτερικού έχουν παρουσία στην Ελλάδα τουλάχιστον 2 χρόνια τα τελευταία 35 χρόνια της απουσίας τους.

Δηλαδή οι Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδας θα πρέπει να αποδείξουν το αυταπόδεικτο, πως έχουν δικαίωμα ψήφου, μόνο αν προσκομίσουν χαρτιά και βεβαιώσεις από τα κατά τόπους προξενεία ότι έχουν ζήσει μέσα στα τελευταία 35 χρόνια επί δύο συνεχή έτη στην Ελλάδα.

Ετσι αποκλείεται εξ ορισμού η μεταπολεμική γενιά που διώχθηκε κανονικά από την πατρίδα για λόγους οικονομικούς και πολιτικούς εκείνα τα άγρια χρόνια μετά τον εμφύλιο ή κατά την χούντα. Αποκλείονται εξ ορισμού όλοι αυτοί που έβαλαν πλάτη να παντρέψουν αδερφές, να αγοράσουν χτήματα για την οικογένεια στέλνοντας τον οβολό τους από τον ιδρώτα μιας ζωής δύσκολης και κουραστικής εδώ στην ξένη. Αποκλείονται όλοι αυτοί που έστελναν τους μυστικούς πόρους μέχρι τον εξευρωπαϊσμό της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση και τα κόμματα με αυτά τα επιλεκτικά κριτήρια δημιουργούν Έλληνες Απόδημους πολίτες χωρισμένους σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που έχουν πρόσφατα αποδημήσει στο εξωτερικό-κυρίως στην Ευρώπη- και σε εκείνους που βρίσκονται μονίμως στο εξωτερικό (Αμερική και κυρίως Αυστραλία), αδύναμοι οικονομικά και γέροι για να επιστρέψουν στην Ελλάδα να μείνουν δύο συνεχή χρόνια για να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, αποκλείεται ολοσχερώς από το δικαίωμα της ψήφου η νέα γενιά των Ελλήνων Απόδημων, τους οποίους βεβαίως η χώρα μας επιζητεί ως καλοκαιρινούς πελάτες στις παραλίες και στα πολυτελή ξενοδοχεία και από τους οποίους επιζητεί με κάθε τρόπο να γίνουν επενδυτές στη νέα μετά την κρίση εποχή. Αποκλείει από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι τα παιδιά μας, που αισθάνονται βαθιά την ελληνικότητα και παρακολουθούν τα γεγονότα όπως εξελίσσονται στην πατρίδα.

Το νομοθετικό σώμα της Ελλάδας θέλει να εξαιρέσει αυτά τα παιδιά, που οφείλω να σας ομολογήσω πως κατά 90% δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο κι επομένως δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Ήδη, η δεύτερη γενιά των αδιάφορων νέων για την Ελλάδα στη συντριπτική της πλειοψηφία έχει αποφασίσει να απόσχει μόνη της από τις διαδικασίες σε μια «ξένη πατρίδα» των γονιών τους.’ Άρα το φίλτρο ήδη υφίσταται και δεν χρειάζεται επιδεικτικά να γραφτεί στο νέο νομοθέτημα, ορίζοντας τα περί μόνιμης κατοικίας τη διετία, το ΑΦΜ κλπ.

Αυτό το σχέδιο νόμου που προβλέπει μόνο κάλπες στα επιτόπου προξενεία και τις διπλωματικές αρχές αποκλείει τελικά όλους αυτούς που ζουν εκτός κέντρου στις χώρες της αποδημίας. Επομένως, αν ο νόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού έρχεται να καλύψει το κενό για τους νεοαπόδημους κυρίως της Ευρώπης, και πάλι αποτυγχάνει να πετύχει το στόχο του, καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται διασκορπισμένοι στα διάφορα σημεία των διαφόρων χωρών, όχι απαραίτητα κοντά στα ελληνικά προξενεία τα οποία όλο και λιγοστεύουν για λόγους οικονομίας.

Επιπλέον, ο νόμος έρχεται να προτείνει αυξημένες βουλευτικές θέσεις στην επικράτεια, όπου οι Απόδημοι καλούνται να ψηφίσουν ανάμεσα στους προτεινόμενους από τα κέντρα των κομμάτων. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα λίστα με ξεχωριστούς βουλευτές - έστω και επικράτειας - οι οποίοι θα αντιπροσωπεύουν τις εκασταχού περιοχές, όπως Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ, Αφρική, ευρωπαϊκές χώρες.

Η προσθήκη κάποιων ονομάτων στην ήδη υπάρχουσα λίστα των βουλευτών επικρατείας ουσιαστικά αποδυναμώνει την εκπροσώπηση των Ελλήνων Αποδήμων στα διάφορα σημεία της υφηλίου.

Το νέο προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και διαιρετικό, είναι προσβλητικό για τους Απόδημους Έλληνες έστω κι αν έχει την έγκριση όλων των κομμάτων πλην του Βαρουφάκειου κόμματος.

Οι ’Έλληνες Απόδημοι δεν χρειάζονται ψίχουλα ελεημοσύνης ιδίως όταν πρόκειται να ασκήσουν το ύψιστο δικαίωμα του εκλέγειν!

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., bloggers) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της HuffPost Greece. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Σε δημοπρασία το μανιφέστο του Ντε Κουμπερτέν για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας Θα ανοίξει η Ελλάδα την αγκαλιά της στους πρόσφυγες;
Keywords
Τυχαία Θέματα