Ντράγκι σε γραμμή ΔΝΤ: Να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Στη γραμμή του ΔΝΤ συντάσσεται ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και ζητά, μέσω συνέντευξης του στην Καθημερινή της Κυριακής, να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ
μιλά επίσης για το τρίτο μνημόνιο, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ανάγκη η Ελλάδα να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, αλλά και για μια σειρά από άλλα κρίσιμα θέματα.

Σε ότι αφορά στο μείζον ζήτημα του χρέους, αφού επισημαίνει ότι «έχουμε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα βιωσιμότητά του», προσθέτει πως «θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσης του χρέους». Ωστόσο, συμπληρώνει, αυτή η ελάφρυνση δεν θα είναι αξιόπιστη εάν δεν υπάρξει εφαρμογή του προγράμματος. «Είναι καίριας σημασίας η κυβέρνηση καθώς και ο λαός να ταυτιστεί με τους στόχους του προγράμματος, δηλαδή την επαναφορά της ανάπτυξης, της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στην ελληνική οικονομία», τονίζει ο κ. Ντράγκι.

Προειδοποιεί επίσης ότι η χώρα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης μόνο εφόσον εφαρμόσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και βρίσκει την ευκαιρία να στείλει ένα προσωπικό μήνυμα «ελπίδας και αποφασιστικότητας», όπως λέει, προς τον ελληνικό λαό: «Μην αφήσετε να σας κυριεύσει ξανά η απόγνωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη σημαντική πρόκληση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθιστά σαφές πως τα απαιτούμενα ποσά θα απελευθερωθούν μόνο μετά την πρώτη αξιολόγηση, σε ότι αφορά στο χρηματοπιστωτικό τους κομμάτι.

Το bail-in πρέπει να αποκλειστεί

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ερωτηθείς εάν τίθεται ακόμη θέμα διάσωσης με ιδία μέσα (bail-in) για τους καταθέτες, ξεκαθαρίζει ότι η ΕΚΤ επιμένει ότι η διάσωση με ίδια μέσα (κούρεμα των καταθέσεων) θα θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς έκρινε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν αντιπαραγωγικό για την ελληνική οικονομία. «Θα είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα», τονίζει και επισημαίνει ότι το Eurogroup αποδέχτηκε την άποψη της ΕΚΤ. Και συμπληρώνει: «Είναι απαραίτητο οι ελληνικές αρχές να επισπεύσουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ούτως ώστε η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης να μπορέσει να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωσή της θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των καταθετών και των αγορών στις ελληνικές τράπεζες».

Λαγκάρντ -ξανά- για χρέος

Δήλωση για το χρέος έκανε εκ νέου και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επανέλαβε ότι οι θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν έχουν αλλάξει και ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα, υπό τον όρο ότι θα υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: Το ένα οι ισχυρές και σε βάθος μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένων ζητημάτων όπως το ασφαλιστικό, η τραπεζική διακυβέρνηση και οι δομικές μεταρρυθμίσεις, που θεωρούνται απαραίτητες. Αναφορικά με την πρόταση Ντάισελμπλουμ για την επιβολή ορίου στα κόστη εξυπηρέτησης χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι πρόκειται για «ένα από πολλά εργαλεία», αλλά η ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους είναι πολύ πιο πολύπλοκη, δεν πρόκειται να λάβει χώρα επέμβαση βάσει μόνο αυτού. «Δεν είναι καθόλου το μόνο εργαλείο που θα εξετάζαμε, σίγουρα όχι» είπε χαρακτηριστικά.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα