Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. που έφυγε μετά το Μάτι…επέστρεψε – Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις

Η μεγάλη έκπληξη στην ανακοίνωση των νέων Γενικών Γραμματέων ήταν αναμφίβολα η επιλογή του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνου Τσουβάλα, στη θέση του νέου Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης.

Την πρώτη του ημέρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και συγκεκριμένα στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε κάνει αναφορά στο Μάτι, καυτηριάζοντας τη διαχείριση της τραγωδίας και τα μειωμένα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού. «Ποτέ ξανά Μάτι», είχε πει συγκεκριμένα.

Μόλις μία εβδομάδα μετά τη δήλωσή του και λίγες ημέρες πριν την επέτειο

της τραγωδίας, ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο στρατηγός που έφυγε από τη θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. λόγω της φονικής πυρκαγιάς, ανακοινώνεται ως ο άνθρωπος που αναλαμβάνει χρέη Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης.

Η επιλογή του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Ιδιαίτερα στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας. Το όνομα του κ. Τσουβάλα ακουγόταν εδώ και καιρό για τη συγκεκριμένη θέση, προκαλώντας εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος από στελέχη που υποστήριζαν ότι το όνομά του συνδέθηκε με τον επικοινωνιακό χειρισμό της προηγούμενης κυβέρνησης για το Μάτι.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστευαν ότι την τελευταία στιγμή ο πρώην αρχηγός θα «κοπεί» και θα προκριθεί κάποια άλλη λύση. Όλοι, ωστόσο, διαψεύστηκαν και σήμερα Τετάρτη αναλαμβάνει και επίσημα τα νέα του καθήκοντα. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας δεν συμπεριελήφθη ανάμεσα στα ονόματα των κατηγορουμένων για το Μάτι (οι εισαγγελικές Αρχές τον απάλλαξαν), σε αντίθεση με άλλους αξιωματικούς της Αστυνομίας.

Δεν είναι λίγοι στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη που σχολίαζαν χθες ότι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάρχουν πλέον ένας εν ενεργεία αρχηγός, ο Μιχαήλ Καραμαλάκης, και τρεις πρώην αρχηγοί. Ο Λευτέρης Οικονόμου (σε θέση υφυπουργού Δημόσιας Τάξης), ο Φώτης Νασιάκος (σε θέση συμβούλου του υπουργού) και ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας (σε θέση Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης).

Παραθέτουμε το βιογραφικό του νέου Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης:

Γεννήθηκε στους Ραφταναίους Τζουμέρκων του Νομού Ιωαννίνων, το έτος 1962. Αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Πατρών το έτος 1980.

Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής, το έτος 1981 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1986. Είναι πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών (1988).

Παρακολούθησε το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας (1999).

Κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 παρακολούθησε, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρόγραμμα «Διοίκηση – Διαχείριση Ασφαλιστικών Οργανισμών», του οποίου είναι κάτοχος πιστοποιητικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης . Φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά το εκπαιδευτικό έτος 2004 – 2005.
Υπηρέτησε ως Αξιωματικός σε μάχιμες Υπηρεσίες της

Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε Υπηρεσίες Τάξης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και ως Επιτελής στη Διεύθυνση Οργάνωσης – Νομοθεσίας, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από το έτος 2001 έως το έτος 2008 υπηρέτησε στο Ταμείο Αρωγής Αστυνομικών, ως Υποδιευθυντής και Διευθυντής του Ταμείου.

Από το έτος 2009, που προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου και εν συνεχεία ως Υποστράτηγος διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ενοποιημένου ασφαλιστικού φορέα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. Τον Ιούλιο του 2012, ως Υποστράτηγος τοποθετήθηκε Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 23/9/2013 τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 23/10/2013 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου. Την 5/3/2015 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Την 16/02/2016 επελέγη απο το ΚΥ.Σ.Ε.Α. ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Διετέλεσε Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας έως την 05-08-2018.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ ΣΥΡΙΖΑ: Γκρίνιες ...εκτός μικροφώνου (προς το παρόν) Τι «ψιθυρίζουν» οι Θεσμοί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Keywords
Τυχαία Θέματα