Ο χλευασμός των αποδήμων

.

Μετά από χαϊδέματα στα αυτιά, εδώ και πολλές δεκαετίες, ψηφίσθηκε το 2019 ο νόμος για το δικαίωμα ψήφου των Αποδήμων στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, ένας νόμος χωλός και ανολοκλήρωτος ο οποίος στην πραγματικότητα στοχεύει στην εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού που ζούν κυρίως στην Ευρώπη, των περίφημων νεομεταναστών, αποκλείοντας τους πραγματικούς Απόδημους.

Η ρύθμιση, που προβλέπει ότι στα 35 χρόνια ο Απόδημος πρέπει να έχει ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα, αποτελεί την πραγματική τροχοπέδη για την άσκηση του εκλογικού

δικαιώματός του στον τόπο κατοικίας του. Έτσι η πραγματική γενιά των Ελλήνων μεταναστών που έδωσαν τη ζωή τους για να ενισχύσουν την αιμορραγούσα μεταπολεμική Ελλάδα έμειναν απέξω από τον πρόσφατο εκλογικό νόμο.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 4648, ο οποίος κατατέθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2019, έθεσε για πρώτη φορά τις προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όσων κατοικούν στο εξωτερικό. Ψηφίστηκε απ’ όλα τα κόμματα της βουλής ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων. Αρχικά απαιτεί αυτοπρόσωπη παρουσία σε πρεσβείες και προξενεία, που σε ορισμένες χώρες όπως οι Η.Π.Α. και η Αυστραλία μπορεί να απέχουν ακόμα και 1.000 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής του εκλογέα.

Κατόπιν απαιτείται από τον Έλληνα του εξωτερικού για να μπορέσει να ψηφίσει:

1. Να έχει μεταναστεύσει μέχρι πριν 35 έτη!

2. Να έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και να έχει ζήσει στην πατρίδα για 2 τουλάχιστον έτη από τα 35 που μετανάστευσε!!

3. Να έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, είτε το έτος των εκλογών είτε το προηγούμενο έτος!!!

Η δήθεν πολιτική βούληση της Νέας Δημοκρατίας για την εκπροσώπηση των συμφερόντων των Αποδήμων με το νέο νόμο εξουδετερώνεται:

1. Από την απόφαση να εκπροσωπηθούν οι Έλληνες Απόδημοι μόνο από έναν μόνο βουλευτή επικρατείας σε εκλόγιμη θέση.

2. Ο βουλευτής επικρατείας είναι ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος έχει σχέση με τις Βρυξέλλες αλλά καμία άλλη σχέση με τους Απόδημους των πέντε ηπείρων. 

Επομένως, η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας είναι να εκπροσωπηθούν οι Έλληνες του εξωτερικού από ένα πολιτικό κυπριακής καταγωγής ο οποίος γνωρίζει καλύτερα τις Βρυξέλλες από την Αθήνα και δεν έχει σχέση με τους Απόδημους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει διακηρύξει ποιός ακριβώς υποψήφιος του ψηφοδελτίου της Επικρατείας θα εκπροσωπήσει τον Απόδημο Ελληνισμό μας αφήνει να μαντέψουμε πως μάλλον θα είναι ο Όθωνας Ηλιόπουλος γιατρός, καθηγητής στην Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, ερευνητής για την πρόληψη του καρκίνου. Μια επιλογή άκρως ελιτίστικη η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πλατιά σφαίρα των Αποδήμων Ελλήνων.

Ακόμη πιό απογοητευτική είναι η επιλογή του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο της δικηγόρου Ελένης Χρονοπούλου, η οποία ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Η Ελένη Χρονοπούλου είναι δικηγόρος η οποία εργάζεται στον Τομέα Δικαιοσύνης της Κομισιόν, και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Με εξαιρετικά προσόντα αποτελεί μια επίσης ελιτίστικη επιλογή που δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Απόδημου Ελληνισμού, αλλά μάλλον τις παρέες των Βρυξελλών και των νεομεταναστών της Ευρώπης.

Στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας (μη εκλόγιμη θέση) του ΚΚΕ βρίσκεται η Αννα Γρηγοριάδου. Επιστήμονας Περιβαλλοντικών Μελετών (Βερολίνο, Γερμανία).

Ο υποβιβασμός και η περιφρόνηση των Ελλήνων Αποδήμων στη συγκυρία του νέου νόμου, που τελικά δεν απευθύνεται στους πραγματικούς Μετανάστες, ενδυναμώνεται με την τοποθέτηση ενός μόνο υποψηφίου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας ο οποίος ή δεν έχει σχέση με τους Απόδημους των πέντε ηπείρων, αλλά πρόκειται μάλλον για άτομο των Βρυξελλών και της Ευρώπης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) , ή δεν έχει σχέση με τη βάση των Ελλήνων Μεταναστών (ΣΥΡΙΖΑ) ή δεν είναι σε εκλόγιμη θέση (ΚΚΕ και ίσως ΠΑΣΟΚ).

Επομένως, έχουμε ένα ημινόμο που απευθύνεται σε Έλληνες του εξωτερικού και με έκδηλη πρόθεση των μεγάλων κομμάτων να μην δώσουν καμία πραγματική σημασία στους Έλληνες Απόδημους. Μια μεγάλη αδειανή υπόσχεση για μια ακόμη φορά μέσα στις δεκαετίες! Ένας ολοφάνερος χλευασμός στον Απόδημο Ελληνισμό!

Related...Τηλεμαχία 10ης Μαΐου 2023: Μια ευχάριστη έκπληξη για τη ΔημοκρατίαΕκλογές και «τηλεμετανάστες»: Απούσα η νέα εργασιακή πραγματικότητα
Keywords
Τυχαία Θέματα