Ο επικεφαλής της ρωσικής κατασκοπείας λέει ότι οι ΗΠΑ και η Πολωνία σχεδιάζουν τη διαίρεση της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι και ο Πολωνός πρόεδρος Aντρέι Ντούντα παρευρίσκονται σε κοινή ενημέρωση ειδήσεων με τον Πρόεδρο της Λιθουανίας, τον πρόεδρο της Λετονίας και τον πρόεδρο της Εσθονίας, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, στο Κίεβο της Ουκρανίας, 13 Απριλίου 2022. 

Ο αρχηγός κατασκοπείας της Ρωσίας κατηγόρησε την Πέμπτη τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία ότι σχεδιάζουν να αποκτήσουν μια σφαίρα επιρροής στην Ουκρανία, κάτι που σύμφωνα με το Reuters αποτελεί

την ισχυρότερη ένδειξη από πλευράς Μόσχας ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει με μια αναγκαστική διχοτόμηση της Ουκρανίας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), επικαλέστηκε αδημοσίευτες πληροφορίες που, όπως είπε, έδειχναν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία, σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, σχεδίαζαν να αποκαταστήσουν τον πολωνικό έλεγχο σε τμήμα της δυτικής Ουκρανίας.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας, η Ουάσιγκτον και η Βαρσοβία επεξεργάζονται σχέδια για τη δημιουργία αυστηρού στρατιωτικού και πολιτικού ελέγχου της Πολωνίας στις ιστορικές της κτήσεις στην Ουκρανία», είπε ο Ναρίσκιν σε μια σπάνια δήλωση που κυκλοφόρησε από το SVR.

Η Πολωνία είχε κατά διάφορα διαστήματα στο παρελθόν στην επικράτειά της ορισμένα εδάφη που αποτελούν πλέον μέρος της Ουκρανίας. Η Δυτική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Λβιβ, απορροφήθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση στο τέλος του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το SVR είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με την Πολωνία ένα σχέδιο βάσει του οποίου πολωνικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις χωρίς εντολή του ΝΑΤΟ θα εισέρχονταν σε περιοχές της δυτικής Ουκρανίας όπου η πιθανότητα σύγκρουσης με τις ρωσικές δυνάμεις ήταν χαμηλή.

Το SVR, το οποίο μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 ανέλαβε τις περισσότερες από τις αρμοδιότητες κατασκοπείας της KGB στο εξωτερικό, δεν δημοσίευσε τα στοιχεία του και το Reuters δεν μπόρεσε να τα επαληθεύσει.

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο να σχολιάσει τα σχόλια του Ναρίσκιν την Πέμπτη.

Η Πολωνία είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας στην αντίστασή της στη ρωσική εισβολή, στέλνοντας όπλα πέρα ​​από τα σύνορα. Επίσης έχει δεχτεί περίπου τρία εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ένας ανώτερος Ρώσος βουλευτής, ο γερουσιαστής Αντρέι Κλίμοφ, αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, δήλωσε επίσης την Πέμπτη ότι η Πολωνία σχεδιάζει να θέσει υπό τον έλεγχό της εδάφη της Ουκρανίας. Δεν παρέθεσε πάντως κανένα στοιχείο για τον ισχυρισμό.

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία οδεύει προς μια διάσπαση σε πολλά κράτη εξαιτίας αυτού που χαρακτήρισε ως την απόπειρα των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το Κίεβο για να υπονομεύσουν τη Ρωσία.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ Ρωσία επιστρατεύει μέχρι και δελφίνια στον πόλεμο με την ΟυκρανίαΤι συμβαίνει στην Ευρώπη με το ρωσικό φυσικό αέριο: Εννέα ερωτήσεις και απαντήσειςΌπλο στα χέρια της Μόσχας το φυσικό αέριο, ωμός εκβιασμός οι διακοπές προμήθειας λέει η ΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα