Ο Ιανουάριος που έγινε Ιούλιος: Οι εταιρείες που αναβάλλουν την επιστροφή στο γραφείο εξαιτίας του κορονοϊού

Όταν η πανδημία του κορονοϊού έπληξε τον κόσμο τον Μάρτιο, οι περισσότερες εταιρείες έστειλαν τους υπαλλήλους τους στο σπίτι, τονίζοντας πως θα έμεναν για λίγο εκτός των γραφείων τους.

Οι εργαζόμενοι υποτίθεται πως θα επέστρεφαν στους χώρους εργασίας σε μερικές εβδομάδες. Ο χρόνος όμως πέρασε, έφτασε ο Σεπτέμβριος και κανείς δεν γύρισε στη βάση του. Ο επόμενος στόχος για την επιστροφή έγινε ο Ιανουάριος και τώρα -δεδομένου ότι τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται σε πολλές χώρες του

κόσμου- ένας σημαντικός αριθμός εργοδοτών καθυστερεί για μια ακόμα φορά τις ημερομηνίες επιστροφής. Οι περισσότεροι μάλιστα επικεφαλής επιχειρήσεων επισημαίνουν πως πριν το καλοκαίρι του 2021, η κανονικότητα που γνωρίζαμε δεν θα έχει επέλθει.

Η Google ήταν από τις πρώτες που ανακοίνωσαν ότι ο Ιούλιος του 2021 θα ήταν η πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής στους χώρους εργασίας. Η Uber, η Slack και η Airbnb ακολούθησαν σύντομα το παράδειγμα του αμερικανικού κολοσσού. Την περασμένη εβδομάδα, οι Microsoft, Target, Ford Motor και New York Times είπαν επίσης πως είχαν αναβάλει την επιστροφή των υπαλλήλων για το επόμενο καλοκαίρι ενώ την ίδια ώρα υπογράμμισαν το αυτονόητο: Η πανδημία δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα.

«Ας αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, κάνοντας αυτό που πρέπει να κάνουμε», δήλωσε η Τζόαν Μπερκ, επικεφαλής της DocuSign, της εταρείας που είναι υπεύθυνη για τις ηλεκτρονικές υπογραφές εγγράφων στο Σαν Φρανσίσκο και η οποία αποφάσισε ότι θα επέτρεπε στους 5.200 υπαλλήλους της να εργάζονται από τις οικίες τους έως τον Ιούνιο του 2021. «Κανείς δεν μπορεί ακόμα να δώσει απαντήσεις με σιγουριά», πρόσθεσε.

Εκτός όμως από τους εργοδότες, την ίδια στάση φαίνεται να κρατούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την πανδημία και δηλώνουν πως θέλουν να προστατέψουν την υγεία τους. Το 73% των Αμερικανών υπαλλήλων δηλώνει ξεκάθαρα πως φοβάται να επιστρέψει στο χώρο εργασίας και πως δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την προσωπική του ασφάλεια, σύμφωνα με τη μελέτη της Wakefield Research που η εταιρεία τεχνολογίας, Envoy, της ανέθεσε.

Σαφώς, υπάρχει και η μερίδα εκείνη των εταιρειών που επιθυμούν να θεσπίσουν μόνιμες πολιτικές για την εργασία στο σπίτι, ώστε οι εργαζόμενοι να μην χρειαστεί να επιστρέψουν πάλι πίσω. Τον Μάιο, το Facebook ήταν από τα πρώτα που ανακοίνωσε ότι θα επέτρεπε σε πολλούς υπαλλήλους να εργάζονται εξ αποστάσεως ακόμα και μετά την πανδημία. Οι Twitter, Coinbase και Shopify δήλωσαν επίσης ότι θα το έκαναν. Την Παρασκευή, η Microsoft ανακοίνωσε πως θα είναι κι αυτή μέρος της αλλαγής.

Τα νέα χρονοδιαγράμματα και οι μεταβαλλόμενες πολιτικές εντάσσονται στο πλαίσιο των κινήσεων εξισορρόπησης για τις εταιρείες, καθώς ο κορονοϊός έχει ανατρέψει τους κανόνες εργασίας και έχει θέσει ερωτήματα για τους χώρους αυτούς σε συνδυασμό με την παραγωγικότητα.

Η αναβολή των ημερομηνιών επιστροφής είναι ένα «ψυχολογικό πλήγμα για όσους περίμεναν πως όλο αυτό θα είναι μια μεταβατική φάση», δήλωσε ο Τσένταλ Νίλει, καθηγητής του Harvard Business School που μελετά τις συνέπειες της απομακρυσμένης εργασίας. «Η πραγματικότητα μεταβάλλει τα δεδομένα. Δεν θα υπάρξει εμβόλιο όπως περιμέναμε. Αυτή θα είναι η ζωή μας από ’δω και πέρα και καλό είναι να συνηθίσουμε», σημείωσε.

Ο κ. Νίλει παρομοίασε την κατάσταση με την αναμονή σε τερματικό σταθμό αεροδρομίου για μια πτήση που καθυστερεί συνεχώς.

(Με πληροφορίες από New York Times)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Χρυσή Αυγή: Μαθήματα από μια ιστορική δίκη Αμερικανός διαγνώστηκε με τον κορονοϊό δεύτερη φορά και τώρα νοσεί πιο σοβαρά Ανήθικη επιλογή η επιδίωξη ανοσίας της αγέλης - Π.Ο.Υ. κατά fake news και ψευτο-επιστημόνων
Keywords
Τυχαία Θέματα