Ο «καυγάς» Ε.Ε.-Βρετανίας για το Brexit και τη Β.Ιραλνδία επισκιάζει τη σύνοδο της G7

Ενας «καυγάς» μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίαςαναφορικά με τοBrexit, που λίγοι περίμεναν στην G7, έρχεται να επισκιάσει την σύνοδο κορυφής των παγκόσμιων ηγετών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρέπει να κρατήσει τον λόγο του για τη συμφωνία του Brexit την οποία υπέγραψε και πως η 27μελής Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απολύτως ενιαία θέση στο ζήτημα αυτό.

«Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και η ειρήνη στο νησί της Ιρλανδίας είναι υψίστης σημασίας», τόνισε η φον ντερ Λάιεν. «Και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν ό,τι συμφωνήσαμε», πρόσθεσε.

«Υπάρχει απόλυτη ενότητα στην ΕΕ για αυτό», διεμήνυσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε στον Μπόρις Τζόνσον ότι μπορεί να υπάρξει «επαναρύθμιση» στις γαλλοβρετανικές σχέσεις μόνο εάν εκείνος τηρήσει τη συμφωνία διαζυγίου του Brexit.

Σύμφωνα με πηγή, ο Μακρόν του είπε συγκεκριμένα ότι χρειάζεται ένα «reset» στις σχέσεις των δύο χωρών και παρόλο που οι δύο πλευρές έχουν κοινά συμφέροντα, οι δεσμοί τους μπορούν να βελτιωθούν μόνο εάν ο Τζόνσον τηρήσει τον λόγο του αναφορικά με το Brexit.

Από την πλευρά του, όμως, ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε τους Ευρωπαίους, να επιδείξουν «πραγματισμό και συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά τις διατάξεις μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, που προκαλούν ζωηρές εντάσεις στη βρετανική επαρχία.

Ο Τζόνσον «εξέφρασε σαφώς την επιθυμία του για πραγματισμό και συμβιβασμό εκ μέρους όλων, αλλά υπογράμμισε πως η προστασία της συμφωνίας (ειρήνης) της Μεγάλης Παρασκευής είναι πρωταρχικής σημασίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από σειρά συναντήσεων του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τους επικεφαλής της ΕΕ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Μεγάλο αγκάθι το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το Λονδίνο την Βόρεια Ιρλανδία το τελευταίο διάστημα, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση Τζόνσον θέλει να απεγκλωβιστεί από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός κάνει λόγο για «υπερβολικές απαιτήσεις» από τη πλευρά της ΕΕ, αν και έχει ο ίδιος υπογράψει τη συμφωνία εξόδου της χώρας του από την Ενωση. Η ΕΕ ήδη έχει αντιδράσει σθεναρά στην στάση του Τζόνσον, προειδοποιώντας τον μάλιστα ότι θα έχει κυρώσεις αν δεν τιμήσει την συμφωνία.

Αλλά και οι ΗΠΑ, στην περίπτωση αυτή, τάσσονται στο πλευρό της Ενωσης υποστηρίζοντας σθεναρά ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στην εν λόγω συμφωνία καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισημαίνουν, θα τεθεί σε κίνδυνο η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής η οποία έβαλε τέλος σε μια 30χρονη πορεία βίας και αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ προτεσταντών και καθολικών στην Βόρεια Ιρλανδία.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕG7: Απάντηση στην Κίνα με παγκόσμιο σχέδιο υποδομής και κατακραυγήΒασίλισσα Ελισάβετ σε ηγέτες G7: «Πρέπει να δείχνετε ότι το απολαμβάνετε;»G7: «Ναι» στον παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις εταιρείες
Keywords
Τυχαία Θέματα