Ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος μετατοπίζεται από τον Καναδά στην Σιβηρία

Ο πλανήτης Γη περιβάλλεται από μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από την περιστροφή της Γης στον άξονά της.

Ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε τα συστήματα πλοήγησης σε πλοία, αεροπλάνα και (δεδομένης της εποχής) το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη: η θέση του μαγνητικού Βόρειου Πόλου αλλάζει επίσημα, συνεχίζοντας τη μετατόπισή του από τον Καναδά προς τη Σιβηρία.

Διασχίζει πια την περιοχή της Αρκτικής με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων το χρόνο και δεν δείχνει σημεία επιβράδυνσης στο «βηματισμό» του.

Το 1996 το σημείο του βρέθηκε στο γεωγραφικό στίγμα 78°35.7′

N, 104°11.9′ W. Το 2005 βρέθηκε στο 82°07′ N, 114°04′ W. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα μετακινήθηκε 1100 χιλιόμετρα, και μετά το 1970 η μετακίνησή του επιταχύνθηκε από τα 9 χλμ/έτος στα 41 χλμ/έτος.

Εμπειρογνώμονες από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) και το Βρετανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (BGS) έχουν ενώσουν τις δυνάμεις τους - όπως κάνουν κάθε πέντε χρόνια - για να παράγουν ένα νέο, πιο ακριβές Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο (WMM), αναφέρει το Science Alert.

Ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος της Γης διαφέρει από τον γεωγραφικό Βόρειο Πόλο. Ο τελευταίος, γνωστός και ως «Πραγματικός Βορράς», βρίσκεται σε σταθερό σημείο στην επιφάνεια της Γης, στις 90° βόρειου γεωγραφικού πλάτους, όπου ο άξονας περιστροφής της Γης συναντά την επιφάνεια.

Αντίθετα, ο μαγνητικός βόρειος πόλος είναι ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σημείο που καθορίζεται από τη ροή υγρών μετάλλων στον εξωτερικό πυρήνα της Γης. Αυτά τα λιωμένα μέταλλα είναι αγώγιμα και βρίσκονται σε συνεχή κίνηση λόγω της περιστροφής του πλανήτη και της θερμοκίνητης μεταφοράς.

Santa's Sat Nav gets major upgrade just in time for Christmas!

BGS, alongside partners including @NOAA, have today released an updated model tracking magnetic north - crucial to the accuracy of GPS systems that are relied upon across the world.https://t.co/tyduiGRvGJpic.twitter.com/Wdd7dQjazn

— British Geological Survey (@BritGeoSurvey) December 17, 2024

Στις 17 Δεκεμβρίου κυκλοφόρησε η τελευταία ενημέρωση που περιλαμβάνει το νέο Μοντέλο Μαγνητικού Κόσμου Υψηλής Ανάλυσης (WMMHR2025).

Το WMMHR2025 παρέχει σημαντική αναβάθμιση στην ανάλυση του μαγνητικού πεδίου, μειώνοντας τη χωρική ανάλυση σε περίπου 300 χιλιόμετρα στον ισημερινό, συγκριτικά με την παραδοσιακή ανάλυση των 3.300 χιλιομέτρων.

Αυτή η εξέλιξη είναι κρίσιμη για τεχνολογίες που εξαρτώνται από το μαγνητικό πεδίο της Γης, όπως το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS) και άλλα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Η ενημέρωση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η κίνηση του μαγνητικού βόρειου πόλου παρουσιάζει αυξημένη δυναμική.

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο βόρειο Καναδά, το 1831, από τον σκωτσέζο εξερευνητή Τζέημς Κλαρκ Ρος, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να τοποθετήσει μια βρετανική σημαία στο σημείο, ώστε να το “κατοχυρώσει” για λογαριασμό της Βρετανίας. Δυστυχώς γι’ αυτόν, όμως, ο πόλος δεν είχε σκοπό να μείνει εκεί και συνέχισε να μετακινείται.

Από τον 16ο αιώνα που καταγράφηκαν τα πρώτα μαγνητικά στοιχεία, έως το τέλος της δεκαετίας του 1990, ο μαγνητικός βόρειος πόλος είχε μια σχετικά σταθερή πορεία, καθώς περιπλανιόταν αργά γύρω από την περιοχή του αρκτικού Καναδά. Όμως στη συνέχεια επιτάχυνε την κίνηση του και άρχισε μια νέα πορεία προς το βόρειο γεωγραφικό πόλο.

Όμως στη δεκαετία του ΄90, για άγνωστο λόγο, η μετακίνηση αυτή επιταχύνθηκε σημαντικά, φθάνοντας τα 60 χιλιόμετρα το 2002 και έκτοτε έχει ελαφρά μειωθεί στα 55 χλμ., με κατεύθυνση βόρεια-βορειοδυτική στον Αρκτικό Ωκεανό. Αν συνεχίσει έτσι, σε μια δεκαετία περίπου ο βόρειος μαγνητικός πόλος θα βρεθεί στη Σιβηρία.

«Το WMM κυκλοφόρησε επίσημα σήμερα, εξασφαλίζοντας ότι οι χρήστες μπορούν να έχουν τις πιο πρόσφατες πληροφορίες για να συνεχίσουν να πλοηγούνται με ακρίβεια για τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Δρ Ουίλιαμ Μπράουν, παγκόσμιος μοντελιστής γεωμαγνητικού πεδίου στο BGS.

«Η τρέχουσα συμπεριφορά του μαγνητικού βορρά είναι κάτι που δεν έχουμε παρατηρήσει ποτέ ξανά. Ο μαγνητικός βορράς κινείτο αργά γύρω από τον Καναδά από τον 16ο αιώνα, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια επιταχύνθηκε προς τη Σιβηρία, αυξανόμενος σε ταχύτητα κάθε χρόνο μέχρι πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν ξαφνικά επιβραδύνθηκε από 50 σε 35 χλμ/έτος, που είναι η μεγαλύτερη επιβράδυνση ταχύτητας που έχουμε δει ποτέ», πρόσθεσε ο Δρ Μπράουν.

Πηγή: Sciencealert

Keywords
Τυχαία Θέματα