Ο πιο απροσδόκητος τρόπος να επιβραδύνουμε τη γήρανση - Καμία σχέση με άσκηση και διατροφή

Ποια είναι η  εβδομαδιαία δραστηριότητα που υπόσχεται μια πιο ευτυχισμένη ζωή;

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι μια και μοναδική εβδομαδιαία δραστηριότητα μας βοηθά να ζήσουμε μια μακροβιότερη και πιο ευτυχισμένη ζωή:Ο εθελοντισμός. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του Social Science & Medicine, διαπίστωσε ότι ο εθελοντισμός - έστω και αν αφιερώνουμε μία ώρα την εβδομάδα - συνδέεται με πιο αργή βιολογική γήρανση. Σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε ότι με τον όρο βιολογική γήρανση περιγράφουμε τον βαθμό στον οποίο γερνούν

τα κύτταρα και οι ιστοί του οργανισμού σε σχέση με το πέρασμα του χρόνου.

Οι ερευνητές, προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους, έλεγξαν και άλλες μεταβλητές που έχουν κατά καιρούς συσχετιστεί με την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης συμπεριλαμβανομένων: Της συχνότητας της σωματικής δραστηριότητας, του τσιγάρου, της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, της παχυσαρκίας και πολλών άλλων. Και παρόλα, αυτά εντόπισαν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του εθελοντισμού και της βραδύτερης βιολογικής γήρανσης.

Η σύνδεση μεταξύ εθελοντισμού και βιολογικής γήρανσης

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 2.605 Αμερικανούς, ηλικίας 62 ετών και άνω. Τα δεδομένα αυτά αφορούσαν το πόσο συχνά οι συμμετέχοντες προσέφεραν εθελοντική βοήθεια, το εάν εργάζονταν ή είχαν βγει στη σύνταξη και τη βιολογική τους ηλικία, η οποία υπολογίστηκε με τη χρήση προηγμένων εργαλείων για την αξιολόγηση της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο.

Nα τι αποδείχθηκε:

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που προσέφεραν εθελοντική εργασία από μία έως τέσσερις ώρες την εβδομάδα, είχαν πιο αργή βιολογική γήρανση σε σύγκριση με εκείνους που δεν αφιέρωναν καθόλου χρόνο στον εθελοντισμό. 

Οι συνταξιούχοι μάλιστα φάνηκε να επωφελούνται ακόμα περισσότερο, ακόμη και με τον ελάχιστον δυνατό χρόνο, δηλαδή τη μια ώρα την εβδομάδα. Ωστόσο, παρόλο που και λίγος χρόνος αρκεί, όσο περισσότερα αποθέματα χρόνου και ενέργειας αφιερώνουμε στον εθελοντισμό, τόσο πιο μεγάλος είναι ο θετικός αντίκτυπος στην υγεία μας.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες έρευνες, που έδειξαν ότι ο εθελοντισμός μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα μεταξύ των ηλικιωμένων.

Τι είναι η βιολογική ηλικία;

Η βιολογική ηλικία εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κύτταρα και οι ιστοί του οργανισμού μας. Πρόκειται στην ουσία για ένα νούμερο που αποκαλύπτει πόσο αργά ή γρήγορα γερνάμε σε σύγκριση με τη χρονολογική μας ηλικία, που είναι απλώς τα κεράκια που σβήνουμε στην τούρτα μας.

Υπάρχει μια σειρά από διαφορετικά τεστ που καθορίζουν τη βιολογική ηλικία. Aπό την εξέταση βιοδεικτών όπως η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός, μέχρι την παρατήρηση της φυσικής εμφάνισης, όπως οι ρυτίδες και τα γκρίζα μαλλιά. Πάντως, μια κοινή μέθοδος για την αξιολόγηση της βιολογικής ηλικίας, που χρησιμοποιήθηκε και στη νέα μελέτη, είναι οι επιγενετικές δοκιμές, οι οποίες εξετάζουν πώς οι συνήθειες και το περιβάλλον ενός ατόμου προκαλούν αλλαγές στο DNA.

«Καθώς μεγαλώνουμε, παρατηρείται φθορά στο γενετικό μας υλικό», εξηγεί ο Γκάρι Σμολ, πρόεδρος ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hackensack. «Και ενώ παλιότερα εξετάζαμε τη χρονολογική ηλικία, τώρα δίνεται μεγάλο βάρος και στη βιολογική ηλικία, η οποία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο γερνούν τα κύτταρα και οι ιστοί και είναι ένας σημαντικός προγνωστικός δείκτης θνησιμότητας», συμπληρώνει ο Σμολ. 

Για παράδειγμα, εάν η βιολογική ηλικία ενός 40χρονου είναι τα 60 έτη, αυτό θα μπορούσε να είναι δείκτης κακής υγείας και μειωμένης μακροζωίας. Από την άλλη πλευρά, εάν η βιολογική ηλικία κάποιου είναι μικρότερη από τη χρονολογική του ηλικία, αυτό αποτελεί πολύ θετικό σημάδι, που υπόσχεται μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Και γιατί ο εθελοντισμός υπόσχεται να καθυστερήσει τη βιολογική γήρανση

Γιατί λοιπόν ο εθελοντισμός έχει τόσο βαθιά επίδραση στην υγεία και τη μακροζωία, με τους ειδικούς να επισημαίνουν τον συνδυασμό σωματικών, κοινωνικών και ψυχολογικών οφελών;

1. Κινούμαστε

Ο εθελοντισμός συχνά περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, που συμβάλλει στην υγιέστερη γήρανση.

2. Οι κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους τα μέλη εθελοντικών ομάδων παίζουν επίσης βασικό ρόλο

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου τείνουμε να μην είμαστε τόσο συνδεδεμένοι όσο θα έπρεπε, Όμως, ο εθελοντισμός προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για κοινωνική σύνδεση. Και η δόμηση δεσμών μειώνει το άγχος και βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία.

3. Ο εθελοντισμός δημιουργεί μια αίσθηση αυτοσκοπού

Έτσι καλύπτει κενά που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί από την απώλεια πολύτιμων ανθρώπων όπως ο σύζυγος ή ο γονέας μας. Με άλλα λόγια, βρίσκουμε κάποιον να φροντίζουμε κι αυτό κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία.

Συμπέρασμα

Ο εθελοντισμός μας χαρίζει στιγμές ψυχικής ανάτασης και μας κάνει να νιώθουμε ότι κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Οπότε, είτε πρόκειται για περιβαλλοντικές δράσεις, είτε για την οργάνωση κοινοτικών εκδηλώσεων, είτε για τη διανομή γευμάτων, ο εθελοντισμός μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα.

(Με πληροφορίες από health).

Related...Μακροζωία: Εσύ μπορείς να πιάσεις τα 100;Νέα έρευνα:Αυτό είναι το ιχνοστοιχείο για μακροζωία και δεν χρειαζόμαστε παρά ελάχιστο την ημέραΜοναδικός τρόπος να μαγειρέψουμε την πατάτα για μακροζωία, ενέργεια και ξεχωριστή γεύση
Keywords
Τυχαία Θέματα
- Καμία,- kamia