Ο σωστός συνδυασμός

Σίγουρα το να ξεκινήσουμε την πρακτική της γιόγκα αμέσως μετά από ένα γεύμα δεν είναι καλή ιδέα. Μερικές φορές, όμως, ακόμα και μετά από ώρες που έχουμε τελειώσει το φαγητό μας, μπορεί να νιώθουμε ότι ακόμα χωνεύουμε και ότι έχουμε λιγότερη ενέργεια να διαθέσουμε σε άλλες δραστηριότητες.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο τρώμε είναι για να εξασφαλίσουμε στο σώμα μας την ενέργεια που χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσει να ζει.

Η τροφή μετατρέπεται σε ενέργεια για να περπατάμε, να σκεφτόμαστε, να δουλεύουμε, να εκφραζόμαστε, να παίζουμε, να κάνουμε γιόγκα, να… και η λίστα συνεχίζεται.

Αλλά

και η πέψη χρειάζεται ενέργεια για να συντελεστεί. Και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί εξαρτάται από το τι φάγαμε.

Τα διαφορετικά είδη φαγητών απαιτούν και διαφορετικό χρόνο πέψης.

Για παράδειγμα, τα φρούτα απομακρύνονται γρήγορα απ’ το στομάχι και περνούν σχετικά σύντομα στο λεπτό έντερο.

Αντίθετα, τα δημητριακά αργούν αρκετά να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία.

Εάν, λοιπόν, συνδυάσουμε αυτές τις δύο τροφές στο ίδιο γεύμα τότε τα φρούτα θα «παρασύρουν» τα δημητριακά, τα οποία θα προχωρήσουν στο έντερο χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους από το στομάχι.

Το αποτέλεσμα; πεπτικές διαταραχές.

Από την άλλη, ο σωστός συνδυασμός τροφών διευκολύνει την πέψη και αυξάνει τα επίπεδα ενεργητικότητας, ανακουφίζει το άγχος και τις εναλλαγές της διάθεσης.

Γιόγκα δεν κάνουμε μόνο για τα σωματικά οφέλη αλλά αυτά τα οφέλη – ένα δυνατό, ευλύγιστο και δεκτικό σώμα – μας παρέχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στο πνεύμα μας.

Μην νομίζετε ότι το φαγητό λειτουργεί διαφορετικά. Σκεφτείτε το σωστό συνδυασμό τροφών σαν γιόγκα φαγητού.

Διατηρώντας απρόσκοπτη την πεπτική διαδικασία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιπλέον ενέργεια για να στρέψουμε την προσοχή μας προς τα μέσα, στο νου και το πνεύμα.

Να πούμε, βέβαια, ότι ο συνδυασμός των τροφών δεν είναι πανάκεια. Πεπτικά προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν με την ηλικία, το στρες, αν τρώμε γρήγορα, αν επιλέγουμε τροφές πολύ λιπαρές ή πολύ επεξεργασμένες, ακόμα κι αν τρώμε μεγάλη ποσότητα.

Πολλές πτυχές της ζωής μας χρειάζονται απλούστευση και όχι υπερβολές. Αυτό σίγουρα ισχύει όσον αφορά το σώμα μας.

Σε μια εποχή εμμονική με την αφθονία και τη διαθεσιμότητα, ο συνδυασμός των τροφών μας βοηθάει να απλοποιήσουμε τις τροφικές μας επιλογές.

Όσο πιο απλό το γεύμα μας τόσο πιο εύκολη η πέψη.

Απλά γεύματα, μέτριες ποσότητες και αργό μάσημα με μια αίσθηση ευγνωμοσύνης μεταφράζονται σε ανέφελη πέψη και απρόσκοπτη ροή ενέργειας στο σώμα.

Παρακάτω θα βρείτε ένα οδηγό για καλύτερους τροφικούς συνδυασμούς:

Μη αμυλούχα λαχανικά και λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο (μπρόκολο, σπαράγγια, λάχανο, κουνουπίδι, σέλινο, καλαμπόκι, αγγούρι, μελιτζάνα, πράσινα φασολάκια, πράσο, μαρούλι, μανιτάρια, κρεμμύδια, αρακάς, πιπεριά, σπανάκι, φύτρες, κολοκύθα, ντομάτες). Αυτά μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους, με τα Αμυλούχα λαχανικά, με τις Πρωτεΐνες και τα Σιτηρά.

Αμυλούχα λαχανικά (αγκινάρες, καρότα, πατάτες, γλυκοπατάτες). Αυτά μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους, με τα Μη αμυλούχα λαχανικά και λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και με τις Πρωτεΐνες.

Πρωτεΐνες (αβοκάντο, φασόλια, αυγά, ψάρι, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, ελιές, πουλερικά, κόκκινο κρέας, σπόροι, τόφου). Αυτά μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους, με τα Μη αμυλούχα λαχανικά και λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και με τα Αμυλούχα λαχανικά.

Σιτηρά (αμάρυνθος, βρώμη, κινόα, ρύζι, σιτάρι και τύποι άλευρων, σίκαλη, κεχρί). Αυτά μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και με τα Μη αμυλούχα λαχανικά και λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο.

Τα φρούτα πρέπει πάντα να τρώγονται σε διαφορετικό γεύμα από τις πρωτεΐνες, τα σιτηρά και τα λαχανικά, γιατί χωνεύονται πολύ γρήγορα. Χωρίζονται ανάλογα με το επίπεδο οξύτητας και σακχάρων που περιέχουν και συνδυάζονται μια χαρά μεταξύ τους. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το πεπόνι και όλες οι ποικιλίες του, το οποίο πρέπει να τρώγεται μόνο του γιατί χωνεύεται πιο γρήγορα απ’ όλα!

Όταν επιλέγουμε τι θα φάμε ίσως πριν από την εμφάνιση να σκεφτόμαστε την επίδραση που θα έχει στον οργανισμό μας.

Ας αναλογιστούμε: αυτές οι τροφές θα τροφοδοτήσουν το σώμα μου προκειμένου να είναι ένα ισχυρό όχημα για το πνεύμα μου ή θα με βαρύνουν;

Το να τρώμε με επίγνωση είναι σαν να κάνουμε γιόγκα.

Κάθε επιλογή του τί και πώς τρέφουμε τον οργανισμό μας μπορεί να γίνει ευκαιρία για να εξασκήσουμε την επίγνωση, τη συμπόνια και την αγάπη προς τον εαυτό.

***

Μαρία Χρυσοχεράκη

(Για κάθε πληροφορία, ερώτηση ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Μαρία Χρυσοχεράκη fb: MariaHrisoheraki, insta: pureyoga_mariahrisoheraki ή στο goldy.yogaonline@yahoo.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ο σωστός συνδυασμός,