Ομπάμα: Αποκλείεται η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, λέγοντας στο BBC ότι τα προβλήματα της χώρας αυτής δεν μπορούν να λυθούν μόνο με στρατιωτικές προσπάθειες.

«Θα ήταν λάθος για τις ΗΠΑ, ή τη Μ. Βρετανία...να στείλουν χερσαίες δυνάμεις και να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ» είπε σχετικά, προσθέτοντας ότι δεν νομίζει πως το ISIS θα ηττηθεί
μέσα στους εννιά τελευταίους μήνες της θητείας του. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «μπορούμε να συρρικνώσουμε το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούν».

«Για να λύσουμε τα μακροπρόθεσμα προβλήματα στη Συρία, μια στρατιωτική λύση από μόνη της- και σίγουρα η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων από εμάς- δεν πρόκειται να είναι αρκετή» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ωστόσο, τόνισε πως ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ θα συνεχίσει να πλήττει στόχους που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος σε περιοχές όπως η Ράκα, και να προσπαθεί να απομονώσει και να «κλειδώσει» εκείνα τα σημεία της χώρας από τα οποία ξένοι μαχητές αποστέλλονται στην Ευρώπη.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση σε όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, του Ιράν και των μετριοπαθών δυνάμεων της αντιπολίτευσης, «ώστε να καθίσουν στο τραπέζι και να προσπαθήσουν για την επίτευξη μιας μεταβατικής συμφωνίας». Αλλά παραδέχτηκε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Επίσης, άσκησε κριτική στις χώρες τα κοινοβούλια των οποίων δεν έχουν εγκρίνει δράσεις στη Συρία, αλλά συνεχίζουν να θέλουν να κάνουν κάτι οι ΗΠΑ. «Δεν μπορείς να έχεις και τα δύο» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι, όσο γοητευτική και αν είναι η εντύπωση πως οι ΗΠΑ μπορούν να «χτίσουν μια τάφρο» γύρω τους και να σταματήσουν να ασχολούνται με τα προβλήματα του κόσμου, χωρίς συνεργασίες και συμμαχίες, «είμαστε πολύ πιο αδύναμοι». Η περίπτωση της Συρίας αποτελεί διεθνές ζήτημα, και χρειάζεται διεθνή αντίδραση, τόνισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης και στα περί Brexit, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μπορεί να διαρκέσουν από πέντε έως και δέκα χρόνια στην περίπτωση που η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

«Μπορεί να χρειαστούν πέντε χρόνια από σήμερα, δέκα χρόνια από σήμερα πριν κατορθώσουμε στην πραγματικότητα να ολοκληρώσουμε κάτι» δήλωσε ο Ομπάμα.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, η Βρετανία δεν θα τύχει προνομιακής μεταχείρισης σε σχέση με την ΕΕ, σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου &Επενδύσεων (TTIP).

«Η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί κάτι με τις ΗΠΑ ταχύτερα από ό,τι η Ε.Ε.», δήλωσε ο Ομπάμα, σημειώνοντας: «Δεν θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες μας να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία εμπορικών συναλλαγών με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο μας, την ευρωπαϊκή αγορά»α.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα