Οδηγίες για τη σωστή διατροφή των παιδιών σας. Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι

Γενικές οδηγίες για τα γεύματα των παιδιών

Το πρωινό του παιδιού είναι από τα βασικά γεύματα του, αφού του δίνει ενέργεια για να αρχίσει την ημέρα του!

Έτσι λοιπόν 1 ποτήρια γάλα με 1 φέτα ψωμί ολικής με σπιτική μαρμελάδα ή μέλι, διαφορετικά δημητριακά ολικής άλεσης και ένα φρούτο είναι ιδανικά για το πρωινό του.

Δεν αφήνουμε το παιδί να επιλέγει μόνο του το κολατσιού από το κυλικείο του σχολείου εάν δεν σιγουρευτούμε για την ποιότητα του. Σε περίπτωση που το κυλικείο δεν διαθέτει «υγιεινές τροφές» τότε φροντίζουμε

από το σπίτι να παίρνει μαζί του κάτι που θα ετοιμάσουμε εμείς.

Αυτό μπορεί να είναι 1 τοστ με τυρί και λαχανικό π.χ. ντομάτα ή 1 φρούτο ή 1 κομμάτι σπιτικό κέικ καθώς επίσης και φυσικός χυμός αντί για αναψυκτικά.

Το μεσημεριανό φαγητό πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά! Πάντα το γεύμα του να συνοδεύεται από σαλάτα που είναι πλούσια πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Το απόγευμα είναι η ώρα του παιχνιδιού και του διαβάσματος, άρα και των φρούτων καθώς και της δεύτερης μερίδας γαλακτοκομικών που θα στηρίξουν και θα καλύψουν τις ανάγκες του για ενέργεια.

Το βραδινό ενός παιδιού θα πρέπει να είναι ελαφρύ και να μη συγκρίνεται με του ενήλικα έτσι να μην επιβαρύνουμε το πεπτικό του σύστημα αλλά αρκετό για να μη πεινάει μέχρι την άλλη ημέρα το πρωί. Ένα τοστ με τυρί και καροτάκι ή 1 αυγό με 1 φέτα ψωμί ή 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά είναι ιδανικά για το τελευταίο γεύμα του παιδιού.

3 λάθη των γονέων στη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών

Όλοι οι γονείς ενδιαφέρονται για τη σωστή διατροφή των παιδιών τους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια λάθη που κάνουν και μπορεί να επηρεάσουν λανθασμένα τη στάση των παιδιών τους απέναντι στο φαγητό. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:

1) «Καθάρισε το πιάτο σου». Τα υγιή παιδιά τρώνε όταν πεινάνε και σταματάνε όταν χορταίνουν. Τα παιδιά ακολουθούν τα δικά τους εσωτερικά μηνύματα για το πόσο θα φάνε και εμείς δεν πρέπει να τα αναγκάζουμε να τρώνε πέρα από το σημείο του κορεσμού. Το να διδάξουμε τα παιδιά μας να λειτουργούν με βάση τη πείνα τους και τον κορεσμό τους θα τα βοηθήσει και σαν ενήλικες να έχουν μια φυσιολογική σχέση με το φαγητό. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών τρώνε περισσότερο όταν τους σερβίρονται μεγάλες μερίδες.

Tip: Μην ενθαρρύνεται το παιδί να «αδειάζει» το πιάτο του. Βάλτε στο παιδί σας μικρές προς μέτριες μερίδες, με εξαίρεση τα λαχανικά που δεν υπάρχει περιορισμός.

2) «Φάε τις φακές και μετά θα σου δώσω σοκολάτα». Το να πείσουμε το παιδί μας να φάει όσπρια λαχανικά μπορεί να γίνετε πολύ κουραστικό και οι γονείς πολλές φορές να ακολουθούν το δρόμο «εξαγοράς». Δυστυχώς, αυτή η τακτική μαθαίνει στα παιδιά μας ότι οι φακές ή το μπρόκολο αποτελούν υποχρέωση ενώ το γλυκό είναι βραβείο.

Tip: Μην συνδέετε το γλυκό με τα άλλα φαγητά και μην το παρουσιάζετε σαν το «θησαυρό στο τέλος του λαβυρίνθου».

3) Συχνή προσφορά φαγητού. Οι γονείς προσφέρουν συνεχώς το φαγητό στα παιδιά την ώρα του διαβάσματος ή του παιχνιδιού για να έχουν ενέργεια. Το διαρκές τσιμπολόγημα μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά στην αδιαφορία σχετικά με το γεύμα ή το δείπνο και δύσκολα θα δοκιμάσουν νέες τροφές (π.χ. λαχανικά) που προσφέρονται στο κυρίως γεύμα.

Tip: Προσπαθήστε να υπάρχει ένας σταθερό αριθμός γευμάτων (3 κυρίως γεύματα και 2-3 σνακ). Το ένα γεύμα από το άλλο να μην γίνεται σε διάστημα μικρότερο των δύο ωρών.

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να φάνε φρούτα και λαχανικά

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, μόνο το 21% των παιδιών καταναλώνει τις ημερήσιες συνιστώμενες μερίδες φρούτων και λαχανικών. Τα περισσότερα παιδιά αποφεύγουν να καταναλώνουν λαχανικά κ οι γονείς πρέπει να εφευρίσκουν τρόπους για να τα δελεάσουν.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η συνεχόμενη έκθεση στις συγκεκριμένες τροφές μπορεί να αυξήσει την ποσότητα φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουν τα παιδιά. Βέβαια, απαιτείται υπομονή καθώς ένα παιδί καθώς ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί να έρθει σε επαφή με μια νέα τροφή τουλάχιστον 10-15 φορές πριν αποφασίσει να τη δοκιμάσει, στο τέλος να τη δοκιμάσει και να μη του αρέσει! Άρα, μην αποθαρρύνεστε! Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ κουραστική, όμως οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ακόμα και οι φωτογραφίες φρούτων και λαχανικών μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Πράγματι, όταν τα παιδιά βλέπουν φωτογραφίες φρούτων και λαχανικών σε βιβλία, αυξάνεται η επιθυμία τους να δεχτούν τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή τους. Συνεπώς, αγοράστε εξωσχολικά βιβλία ή περιοδικά με εικόνες φρούτων και λαχανικών και δίνετε τους να τα ξεφυλλίζουν.

Ακολουθείστε τις παρακάτω τεχνικές για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να φάνε λαχανικά και φρούτα

Διακοσμείστε το σπίτι σας με φρούτα και λαχανικά. Τοποθετείστε τα σε ωραίες πιατέλες ή σκεύη και βάλτε τα σε σημεία όπου είναι προσεγγίσιμα στα παιδιά.

Πάρτε τα παιδιά μαζί σας στο μανάβικο ή στη λαϊκή αγορά και δώστε τους την δυνατότητα να επιλέξουν εκείνα ότι τους αρέσει.

Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να επιλέξουν εκείνα πως θα μαγειρέψετε τα λαχανικά από συνταγές βιβλίων μαγειρικής ή από το διαδίκτυο.

Συνοδεύστε κάθε φαγητό με όμορφες και ευπαρουσίαστες γαρνιτούρες λαχανικών.

Αγοράστε στα παιδιά βιβλία με φωτογραφίες φρούτων, λαχανικών και άλλων θρεπτικών φαγητών.

Μην απελπίζεστε! Βάλτε κάθε φορά από μικρή ποσότητα λαχανικών στα πιάτα τους και συνεχίστε να το κάνετε ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να δείτε αποτελέσματα.

Γενικά, να θυμάστε το εξής: Κάνετε τα πιάτα σας πιο ελκυστικά.. Βάλτε χρώμα και φαντασία..!

Keywords
Τυχαία Θέματα