Οι άνθρωποι που πλένονται χωρίς σαπούνι - και λένε ότι δεν βρωμάνε

Δεν χρησιμοποιούν σαπούνι και δεν κάνουν μπάνιο με τον παραδοσιακό, κλασικό τρόπο, αυτόν που τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο μυαλό μας. Αντιθέτως, εμπιστεύονται τα βακτήρια τα οποία αφήνουν να κάνουν τη δουλειά που κανονικά θα έκανε το σαμπουάν και το αφρόλουτρο.

Κι αν όλο αυτό σας ξενίζει, να έχετε στον νου πως σε άλλες χώρες -και ειδικότερα στη Βρετανία- πολλοί άνθρωποι φαίνεται πως υιοθετούν την εν λόγω στάση και μάλιστα αναπτύσσεται και ένα μεγάλο δίκτυο το

οποίο στηρίζει την συνήθειά τους αυτή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της νεαρής Σάρα Μπαλαντίν, η οποία εργάζεται ως συγγραφέας αλλά και ως βιοφυσικός. Όπως η ίδια λέει, μιλώντας στον βρετανικό Guardian, εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί μονάχα νερό για να πλυθεί ενώ προσθέτει και λίγο λάδι καρύδας στην περίπτωση που θέλει να ξυρίσει τα πόδια της, για να είναι αυτά μαλακά. Κατά την ίδια, σίγουρα δεν εκκρίνουν δυσάρεστες οσμές οι μασχάλες της, κάτι το οποίο σημαίνει πως το δέρμα της είναι υγιές.

Ο Ντέιβιντ Γουίτλοκ λέει πως έχει να κάνει κανονικό μπάνιο εδώ και 15 χρόνια, αλλά ποτέ δεν μύρισε άσχημα. «Στην αρχή ήταν λίγο περίεργο, στη συνέχεια όμως το συνήθισα και το σαπούνι δεν μου έλειπε καθόλου», λέει ενώ προσθέτει: «Αν κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σώματος μου είναι βρώμικο, τότε πλένω μονάχα αυτό.

Ο Γουίτλοκ επίσης εξηγεί πως στόχος του αρχικά ήταν τα φιλικά προς το σώμα μικρόβια να συνηθίσουν και τελικά να συνυπάρξουν με τον άνθρωπο. Ο ίδιος, ο οποίος παλαιότερα εργάζονταν ως μηχανικός στη Μασαχουσέτη, τονίζει πως για εκείνον το πλύσιμο χωρίς σαπούνι ήταν ένα σοβαρό πείραμα επιστήμης, η επιτυχία του οποίου τον οδήγησε να ηγηθεί μιας καμπάνιας για την φροντίδα της επιδερμίδας χωρίς σαπούνια.

Η Σάντι Σκοτσίνκι, που εργάζεται ως συγγραφέας και έχει γράψει και το βιβλίο «Beyond Soap 2018» αναφέρει στον Guardian πως έχει μιλήσει με ανθρώπους που δεν έχουν χρησιμοποιήσει κανένα είδος σαπουνιού εδώ και πολλά χρόνια και πως όλοι καταλήγουν πως νιώθουν απόλυτα υγιείς με αυτό.

Τονίζει την ίδια ώρα πως από το 1950, έχουμε περάσει από το μπάνιο σε μία φορά την εβδομάδα, στο μπάνιο σε κάθε μέρα. «Αυτό έχει αλλάξει το μικροβιακό μας δέρμα; Νομίζω ότι η απάντηση είναι ναι. Και αυτό έχει προκαλέσει αύξηση των φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων; Νομίζω ότι η απάντηση είναι ναι, αλλά δεν το γνωρίζουμε».

Στο μεταξύ, οι εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη προβιοτικών μπορεί να έχουν ακόμα μικρό μερίδιο στις πωλήσεις, όμως αυτές τα τελευταία τέσσερα χρόνια κινήθηκαν ανοδικά κατά 300%.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Η παγκόσμια κρίση του νερού: Ενας στους τέσσερις διψάει Που είναι το βέλος που σκότωσε τον Αχιλλέα; Θερμικές κάμερες, γεωεντοπισμός και εθελοντές σαρώνουν την Ικαρία για την Κρίστοφερ
Keywords
Τυχαία Θέματα