Οι δύο τραπεζικοί που έγιναν ζάμπλουτοι στήνοντας κομπίνες. Οι ιστορίες τους θυμίζουν χολιγουντιανή ταινία

Μία «επιστημονική» απάτη που θυμίζει σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ ήρθε στο φως από έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Πρωταγωνιστής υπάλληλος τράπεζας σε υποκατάστημα της Σαλαμίνας που από μισθωτός κατάφερε να γίνει πάμπλουτος αγοράζοντας βίλες και πολυτελή αυτοκίνητα. Τα κέρδη του υπολογίζονται ότι αγγίζουν τα 1.700.000 ευρώ.

Το σχέδιό του, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν άριστα οργανωμένο. Αρχικά κέρδιζε με τη συνέπεια και τις γνώσεις του την εμπιστοσύνη
των πελατών δημιουργώντας το προφίλ του… ειδικού επί των οικονομικών και των επενδύσεων. Έτσι, παρότι υπάλληλος εξυπηρέτησης πελατών σε υποκατάστημα τράπεζας στη Σαλαμίνα είχε εξελιχθεί και σε σύμβουλο επενδύσεων.

Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι πελάτες θεωρούσαν ότι τους έλεγαν ως «θέσφατο», καθώς εκείνος ήξερε πώς να διαχειριστεί καλύτερα τα χρήματά τους προς δικό τους… όφελος. Πολλοί από αυτούς είχαν φτάσει στο σημείο να του εμπιστευτούν ακόμα και τους κωδικούς με τους οποίους είχε πρόσβαση στους λογαριασμούς τους.

Κατόπιν, έχοντας τη διαχείριση των λογαριασμών μετέφερε χρήματα από λογαριασμό σε λογαριασμό πείθοντας –έστω προσωρινά- τους πελάτες του ότι η επένδυση που τους πρότεινε (για παράδειγμα συμμετοχή σε καταθετικό πρόγραμμα με δήθεν μεγάλα μπόνους) απέφερε κέρδη.

Με τον τρόπο αυτό κατάφερνε όλοι –παππούδες και γιαγιάδες- να είναι ευχαριστημένοι και εκείνος να κερδίζει χρήματα με δύο βασικούς τρόπους. Ο πρώτος μέσα από την κλοπή χρημάτων από τους λογαριασμούς τους (συνήθιζε να κρατάει ένα ποσό για τον ίδιο και το υπόλοιπο να το εμφανίζει ως κέρδος σε άλλο λογαριασμό δικαιούχου, αδειάζοντας ουσιαστικό έναν λογαριασμό και γεμίζοντας έναν άλλον). Ο δεύτερος τρόπος ήταν μέσα από επενδύσεις που έκανε σε χρηματοοικονομικά μέσα ή από επενδύσεις σε καταθετικά προγράμματα (φυσικά με λεφτά άλλων).

Η έρευνα της υπόθεσης ξεκίνησε από την ίδια την τράπεζα τον Νοέμβριο του 2015 όταν ο διευθυντής της τράπεζας έγινε αυτόπτης μάρτυρας της έντονης διαμαρτυρίας ενός πολίτη προς τον συγκεκριμένο υπάλληλο. Ο διευθυντής άκουσε τον πελάτη να λέει στον υπάλληλο γιατί δεν του είχε βάλει τα «μπόνους» που του είχε υποσχεθεί, στον λογαριασμό του. Ο υπάλληλος επιχείρησε να «κουκουλώσει» την φασαρία αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο καταθετικό πρόγραμμα επέφερε κέρδη στον πελάτη.

Ο διευθυντής όμως διαπίστωσε ότι ο λογαριασμός του καταθέτη δεν ήταν προνομιακός και δεν θα μπορούσε να είχε οικονομικά οφέλη του ύψους που επικαλούταν ο πελάτης. Διαπίστωσε, επίσης, στη συνέχεια ότι ο υπάλληλος χρησιμοποιούσε πλαστογραφημένα έγγραφα της τράπεζας.

Αυτό που δεν είχε προβλέψει ο δράστης είναι τον περιορισμό του ύψους του ποσού των αναλήψεων και μεταφοράς χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό εξαιτίας των… capital controls. Αυτό τον κατέστησε αφερέγγυο, καθώς αδυνατούσε να εμφανίζει τα δήθεν κέρδη στους λογαριασμούς των θυμάτων του. Έτσι, άρχισαν να διαμαρτύρονται και να εκφράζουν έντονα την δυσαρέσκειά τους.

Η διοίκηση της τράπεζας έθεσε σε διαθεσιμότητα τον υπάλληλο και υπέβαλλε μήνυση σε βάρος του στους αξιωματικούς του τμήματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι αναμένεται να πάρουν καταθέσεις από όλα τα θύματα της απάτης.

Από την έρευνα διαπιστώνεται ότι ο υπάλληλος «ξέπλενε» τα χρήματα της απάτης με… real estate, αγοράζοντας δηλαδή ακίνητα, καταστήματα και πολυτελή οχήματα, η συνολική αξία των οποίων φθάνει το 1.700.000 ευρώ.

Η απάτη ενός «αγίου»

Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη απάτη με πρωταγωνιστή τραπεζικό που έρχεται στο φως από την ΕΛ.ΑΣ.

Η πρώτη ήρθε στο φως τον περασμένο Ιούνιο και είχε πρωταγωνιστή έναν 49χρονο διευθυντή υποκαταστήματος τράπεζας στη Μάνδρα Αττικής. Τα θύματά του συνήθιζαν να τον αποκαλούν «άγιο άνθρωπο», καθώς πίστευαν ότι το μόνο που έκανε ήταν να τα βοηθά.

Αν και αρχικά ο αριθμός των θυμάτων ήταν μόλις τέσσερις με το ποσό από τα κέρδη του να ανέρχεται σε περίπου 1.200.000 ευρώ, από την έρευνα της τράπεζας και των αστυνομικών εντοπίστηκαν δεκάδες θύματα με το ποσό της υφαρπαγής να ξεπερνά τα 20.000.000 ευρώ. Κάποια από τα θύματα αποζημιώθηκαν από την τράπεζα, ενώ ο 49χρονος είναι εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους μετά την καταβολή εγγύησης… 10.000 ευρώ.

Ο 49χρονος προσέφερε αρχικά οδηγίες για τις καταθέσεις φίλων-πελατών της τράπεζας- προκειμένου να αποφύγουν το «κούρεμά» τους λόγω επικείμενου… Grexit. Μοίραζε 20ευρα στους φτωχούς της περιοχής, όχι από δικά του χρήματα, και ήταν ο αγαπημένος «συμβουλάτορας», που θα έσωζε τα χρήματά τους τοποθετώντας τα σε 10ετές ασφαλιστικό επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα τα έκανε «αόρατα» και ανέγγιχτα στο ενδεχόμενο «κουρέματος». Τα περισσότερα από τα χρήματα τα έπαιζε στο καζίνο του Λουτρακίου, όπου χαρακτηριστικά όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, έβγαζε μια μαύρη τσάντα και άφηνε με τις… χούφτες τα χρήματα πάνω στην πράσινη τσόχα!.

Ο 49χρονος, σύμφωνα με κάποιες καταθέσεις, ίσως σε ένα άλλο κομμάτι της δραστηριότητάς του, παρουσιαζόταν ως «διπλός πράκτορας» της… ΕΥΠ και της SHSH (Αλβανική μυστική υπηρεσία), και επιδείκνυε μία ταυτότητα σε δερμάτινη θήκη, που στη μία πλευρά είχε τα στοιχεία και την φωτογραφία του μαζί με την ένδειξη «Αλβανικό Κέντρο Μελέτης και Αγώνα κατά της Τρομοκρατίας και του Οργανωμένου Εγκλήματος», και στην άλλη πλευρά η Ελληνική και η Αλβανική σημαία μαζί με ένα μεταλλικό αστέρι.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα