Οι λύσεις που συζητούνται για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Από διαγραφή μέρους οφειλών έως ανάληψη διοίκησης

Λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων το οποίο απειλεί τη βιωσιμότητα των τραπεζών και την ελληνική οικονομία προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση και ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει έχουν πέσει αρκετές προτάσεις.

Όπως αναφέρει η Ημερησία μεταξύ αυτών είναι:

διαγραφή μέρους των οφειλών προς τις τράπεζες
κεφαλαιοποίηση δανείων και μετοχοποίηση
τμήματος του δανεισμού
είσοδο των τραπεζιτών στο διοικητικό συμβούλιο υπερχρεωμένων επιχειρήσεων
απομάκρυνση διοίκησης και ανάληψη του management από άλλους
«πακετοποίηση» δανείων για να γίνουν πιο ελκυστικά στους αγοραστές
τιτλοποίηση και
πώληση των ληξιπρόθεσμων μαζί με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές

Όπως τονίζεται, σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά και αυτά που βρίσκονται στα όρια της αδυναμίας εξυπηρέτησης συνιστούν το 50% περίπου του συνόλου των δανείων και εκτιμάται πως, μόνη λύση είναι «μια γενναία αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει και το οποίο θα στηρίζεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος και στον “νόμο Δένδια” για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου η κυβέρνηση ζητά τριετή παράταση».

Σημειώνεται πως η αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων συνιστά βασικό σκόπελο στον οποίο φαίνεται να προσκρούει η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές και ακόμη και εάν το προσπεράσουμε τώρα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είτε μετατεθεί για λίγους μήνες αργότερα, πρόκειται για μείζον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Οι δανειστές ζητούν την απελευθέρωση της πώλησης όλων των δανείων, με εξαίρεση αυτών για την πρώτη κατοικία.

Την ίδια στιγμή τράπεζες, επιχειρηματίες και ΤτΕ ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν μια σειρά από ευέλικτες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. Οποιαδήποτε δε περαιτέρω καθυστέρηση φέρνει νέα βάρη στις τράπεζες, καθώς αυξάνει τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στο μεταξύ το θέμα των κόκκινων δανείων συνδέεται άμεσα με τις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ και τις αιτιάσεις περί μη επαρκούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το θέμα της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών «καίει» το επιτελείο Τόμσεν και παρασκηνιακά έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν παρείχαν μέχρι πρότινος μία ολοκληρωμένη ενημέρωση για την διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Μάλιστα, φέρεται να έχει υποστηρίξει σε μυστικά δείπνα και στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν επί ευρωπαϊκού εδάφους ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα έπρεπε να είχε απορροφήσει το ποσό των 25 δισ. ευρώ, δηλαδή όλο το δάνειο που χορήγησε ο ESM, ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των «κόκκινων» δανείων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα