Οι μάσκες δεν αρκούν για να αναχαιτίσουν την Όμικρον

Η παγκόσμια ανησυχία που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται και από το γεγονός ότι η μία χώρα μετά την άλλη –ειδικά στην Ευρώπη- ακυρώνει τις προγραμματισμένες πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις και λαμβάνει νέα περιοριστικά μέτρα.

Από τον κανόνα αυτόν δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η Ελλάδα που ήδη βλέπει τα κρούσματα της Όμικρον να αυξάνονται και που σύμφωνα με επιστήμονες υπάρχει ο φόβος να είναι η αιτία για περαιτέρω

άσκηση πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια αναχαίτισης του κορονοϊού δεν θα σταματήσει στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας ή στις χριστουγεννιάτικες δημόσιες εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν, αλλά ότι θα συνεχιστεί η λήψη μέτρων, αρχής γενομένης από τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή, δίνοντας μάλιστα δύο ημερομηνίες. Την 27η Δεκεμβρίου, όταν και θα συνεδριάσει και πάλι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για εισήγηση νέων μέτρων και την 3η Ιανουαρίου, όταν και θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει πιθανότητα κάποια από αυτά να ζητηθεί να εφαρμοστούν και νωρίτερα από τις αρχές Ιανουαρίου. Όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός, πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία και για αυτό η στρατηγική μπορεί και να αλλάζει, ανάλογα με τα δεδομένα.

Περιορισμοί στη διασκέδαση, επέκταση της τηλεργασίας

Αυτό που σήμερα θεωρείται σίγουρο είναι ότι τη Δευτέρα 27/12, η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει ξανά και τα μέτρα που αναμένεται να συζητηθούν είναι προς δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη θα είναι προς τη διασκέδαση. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει εισήγηση για περιορισμό του ωραρίου των συγκεκριμένων καταστημάτων –πιθανότατα θα κλείνουν τα μεσάνυχτα. Επίσης δεν αποκλείεται να απαγορευτεί να υπάρχουν όρθιοι πελάτες. Το κλείσιμο των νυχτερινών μαγαζιών αναμένεται να επηρεάσει και την εστίαση ενώ μπορεί να τεθεί και θέμα χωρητικότητας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δηλαδή να ζητήσουν οι επιστήμονες να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας και να χρειάζεται μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών.

Αυτή η παράμετρος θα προκαλέσει τα έντονα παράπονα επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς μπορεί να προκαλέσει μείωση τζίρου. Εφόσον γίνει η σχετική εισήγηση από τους επιστήμονες είναι κάτι που θα «ζυγίσει» πολύ η κυβέρνηση, καθώς δεν μπορεί να παραγνωρίσει και τον παράγοντα οικονομία. Για αυτό εξάλλου και έχει αποκλειστεί μέχρι τώρα η πιθανότητα ενός νέου lockdown.

Επίσης αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα. Και εδώ υπάρχει πιθανότητα αλλαγής πρωτοκόλλου και μείωσης της επιτρεπόμενης χωρητικότητας σε έναν αθλητικό χώρο.

Στη δεύτερη κατεύθυνση που θα κινηθεί η κυβέρνηση, είναι σε αυτήν της τηλεργασίας. Είχε αναφερθεί σε αυτή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου. Αυτό λοιπόν που αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές Ιανουαρίου –πάντα αν το εισηγηθούν οι επιστήμονες- είναι να αυξηθεί το υποχρεωτικό ποσοστό τηλεργασίας και να φτάσει ακόμα και στο 60%.

Πρόκειται για μία δοκιμασμένη λύση που είχε αποδώσει καρπούς σε προηγούμενα lockdown, καθώς μείωνε αισθητά τις μετακινήσεις των εργαζομένων, άρα περιόριζε τις πιθανότητες μετάδοσης στα ΜΜΜ αλλά και εντός των εργασιακών χώρων.

Αυτό που δεν φαίνεται να συζητά η κυβέρνηση –τουλάχιστον για την ώρα- είναι τη χρονική μετάθεση του ανοίγματος των σχολείων. Πρωθυπουργός και αρμόδιοι υπουργοί έχουν αποκλείσει αυτή την πιθανότητα. Δεν έχει υπάρξει όμως καμία αναφορά για τις ανώτερες και ανώτατες σχολές. Οπότε, αν η κατάσταση επιδεινωθεί και άλλο σε σχέση με τη μετάδοση της Όμικρον, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματα τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα όποια μέτρα αποφασισθούν, να εφαρμοστούν για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα –δηλαδή για 2 ή 3 εβδομάδες- ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος ανάσχεσης της πανδημίας παράλληλα με την προσδοκόμενη αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και τη λήψη της τρίτης δόσης από όσους έχουν κάνει μέχρι τώρα τις δύο πρώτες.

Όσο όμως δεν ελέγχεται πλήρως η κατάσταση και συνεχιστεί η μετάδοση της Όμικρον, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Ούτε για τα μέτρα που τελικά θα υιοθετηθούν, ούτε και για τη διάρκεια εφαρμογής τους. Όλα θα μελετώνται και θα κρίνονται σε καθημερινή βάση.     

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Κορονοϊός: 6.590 κρούσματα και 58 θάνατοι το τελευταίο 24ωροΓαλλία-Covid-19: Για πρώτη φορά καταγράφηκαν πάνω από 100.000 κρούσματα σε μία ημέραΑγγλία: Χιλιάδες κόσμου περίμεναν στις ουρές για χριστουγεννιάτικο εμβολιασμό
Keywords
Τυχαία Θέματα