Οι Μεξικανοί δεν ξεχνούν την πτώση της αυτοκρατορίας των Αζτέκων

Περπατώντας για ώρες στους πολυσύχναστους δρόμους στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού, μπορεί κάποιος να ακούσει το καθημερινό σάουντρακ της πόλης: Κινητήρες αυτοκινήτων, το κάλεσμα του παλιατζή και τα κουδούνια που ανακοινώνουν το πέρασμα ενός απορριμματοφόρου.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μερικοί από αυτούς τους δρόμους βρίσκονται πάνω από τα θεμέλια αυτού που ήταν, πριν από πέντε αιώνες, το Τενοτσιτλάν, μια εξελιγμένη πόλη σ′ ένα νησί στη λίμνη Τεξκόκο όπου άνθισε ένας από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της ιστορίας.

Στις 13 Αυγούστου του 1521 η πρωτεούσα της αυτοκρατορίας

των Αζτέκων καταλήφθηκε από τα ισπανικά στρατεύματα υπό την ηγεσία του Ερνάν Κορτές, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος μιας εποχής και την άρχη μιας άλλης για το Μεξικό.

Τα θεμέλια του Τενοτσιτλάν βρίσκονται τώρα στην καρδιά της πολύβουης μεγαλούπολης της Πόλης του Μεξικού και της πλατείας Zocalo.

To Τενοτσιτλάν iδρύθηκε το 1325 μ.Χ. και φημιζόταν για τον πλούσιο πολιτισμό, τους μεγαλοπρεπείς ναούς των Αζτέκων και το προηγμένο σύστημα καναλιών.

Παρά τα όσα χάθηκαν στο κσμοϊστορικό αυτό γεγονός πριν από 500 χρόνια - μια αυτοκρατορία και αμέτρητες ζωές αυτοχθόνων - πολλά απομεινάρια αυτού του πολιτισμού παραμένουν ζωντανά στην επέτειο της κατάρρευσής του.

Τότε, όπως και τώρα, το κέντρο της πόλης ήταν αφιερωμένο στο εμπόριο, με τους πωλητές να στρώνουν την πραμάτεια τους σε κουβέρτες ή σε αυτοσχέδιους πάγκους, όπως έκαναν και οι πρόγονοί τους το 1521.

Καλλιτέχνες, διανοούμενοι και η κυβέρνηση προσπαθούν με μια αναπαράσταση να δείξουν πώς ήταν η Πόλη κάποτε, πριν την ισπανική κατάκτηση.

Εχουν βάψει σε μια γραμμή στους δρόμους της πόλης των 9 εκατομμυρίων κατοίκων για να φαίνονται τα όρια της αρχαίας πόληςΤενοτσιτλάν. Η αποξήρανση της λίμνης που κάποτε περικύκλωνε την πόλη διέγραψε στο πέρασμα των αιώνων αυτή τη γραμμή. Πάνω στη γραμμή, γυναίκες πωλούν τορτίγιες με καλαμπόκι, τα συστατικά των οποίων δεν έχουν αλλάξει καθόλου από την εποχή των Αζτέκων.

Άλλοι πάγκοι πωλούν γλυκά από αμάραντο αναμεμειγμένα με μέλι ή ξηρούς καρπούς. Στην εποχή των Αζτέκων, οι σπόροι του αμάρανθου αναμειγνύονταν με αίμα θυσιαζόμενων πολεμιστών σε καλούπια σχημάτων θεών. Στην συνέχεια τρωγόντουσαν, όπως εξηγεί ο ιστορικός Hugo García Capistrán, αλλά με την αίσθηση μιας τελετουργίας.

Επίσης, έχει κατασκευαστεί ένα αντίγραφο σχεδόν φυσικού μεγέθους, των δίδυμων ναών των Αζτέκων στην τεράστια κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.

Αποτελεί μέρος ενός πρότζεκτ για τη διάσωση της μνήμης ενός κοσμοϊστορικού γεγονότος, το οποίο εδώ και πολύ καιρό έχει θαφτεί και παραμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό στο μυαλό των ιθαγενών ομάδων που κατακτήθηκαν από τους Ισπανούς.

Για παράδειγμα ο Ερνάν Κορτές και οι 900 Ισπανοί του αποτελούσαν μόνο το ένα τοις εκατό του στρατού των κατακτητών. Η πλειονότητα του αποτελούνταν από γηγενείς φυλές που καταπιέστηκαν από τους Αζτέκους και που συμμάχησαν με τον Κορτές.

Δεν τελείωσαν όλα στις 13 Αυγούστου 1521, όταν ο τελευταίος ηγέτης της αντίστασης των Αζτέκων, ο αυτοκράτορας Κουατέμοκ, αιχμαλωτίστηκε από τους Ισπανούς.

Μια απλή πλάκα που σηματοδοτεί το σημείο, στην κακόφημη γειτονιά του Tepito.

“Tequipeuhcan:” Το μέρος όπου ξεκίνησε η σκλαβιά. ”Εδώ ο αυτοκράτορας Κουατέμοκ αιχμαλωτίστηκε το απόγευμα της 13ης Αυγούστου 1521″

Υπάρχει επίσης μια πέτρινη πλάκα που τιμά την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Κορτές και του αυτοκράτορα των Αζτέκων το 1519 όταν οι Ισπανοί ήταν ακόμα καλοδεχούμενοι και όχι βάναυσοι conquistadores.

Παραμένουν επίσης κάποια ίχνη του Cortés, αν και δεν είναι ούτε πολύ δημόσια ούτε εμφανή. Μέσα σε μια κοντινή εκκλησία, μια άλλη πλάκα σηματοδοτεί την κόγχη όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται τα οστά του Ισπανού κατακτήτη.

Οι Μεξικανοί έχουν μάθει στο σχολείο να τον βλέπουν ως εχθρό. Ο Πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador ζήτησε από την Ισπανία να ζητήσει συγγνώμη για τη γενοκτονία, τον λοιμό και τους αιώνες εκμετάλλευσης από την Κατάκτηση. Η Ισπανία δεν απολογήθηκε και ο Ισπανός πρέσβης δεν προσκλήθηκε στις τελετές των 500 χρόνων που έγιναν την Παρασκευή.

Ο Sergio Ramirez συμμετείχε στην τελετή των Αζτέκων στο Zocalo της Πόλης του Μεξικού, λέγοντας στο Reuters ότι είναι σημαντικό για τον λαό του Μεξικού να γνωρίζει την κληρονομιά του, τις βασικές του ρίζες.

Υπό ισπανικό έλεγχο, οι Αζτέκοι κάτοικοι του Τενοτσιτλάν αναγκάστηκαν να καταστρέψουν τους ναούς και τα παλάτια τους. Τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για να θέσουν τα θεμέλια της σύγχρονης Πόλης του Μεξικού.

Με πληροφορίες από Associated Press και Reuters.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕArt Newspaper: Διαρροή στις αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου που φιλοξενούν τα Παρθενώνεια Γλυπτά«Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη»: Το ιστορικό γίγνεσθαι ως διαχρονικό συνεχέςΜοναδικής ομορφιάς ευρήματα φέρνει στο φως η σκαπάνη στην Αμάρυνθο Εύβοιας
Keywords
Τυχαία Θέματα