Οι περισσότερες χώρες δεν ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους στη μάχη για το κλίμα

Σχεδόν κάθε έθνος υπολείπεται - τα περισσότερα από αυτά κατά πολύ - στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ο κόσμος είναι απίθανο να διατηρήσει την παγκόσμια θέρμανση στο διεθνώς συμφωνημένο όριο, σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση.

Μόνο ένα έθνος - η μικροσκοπική Γκάμπια στην Αφρική - βρίσκεται σε καλό δρόμο για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων και να αναλάβει το μερίδιο των ενεργειών που του αναλογούν, ως προς την τήρηση της της συμφωνίας του Παρισιού, για περιορισμό της θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς

Κελσίου, επισημαίνει η έκθεση.

Την ίδια ώρα, μόνο ένα βιομηχανικό έθνος - το Ηνωμένο Βασίλειο - βρίσκεται ακόμη κοντά στο να κάνει ό, τι πρέπει για να μειώσει τις εκπομπές αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα και να χρηματοδοτήσει την καθαρή ενέργεια για τις φτωχότερες χώρες, έκανε γνωστό η ανάλυση Climate Action Tracker.

Τον Μάιο, μετά από μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα υπό τον Τζο Μπάιντεν, αρκετά κράτη είχαν υποσχεθεί αρκετά μεγάλες περικοπές στους ρύπους από άνθρακα και το «χάσμα των εκπομπών» - η διαφορά μεταξύ των προβλέψεων εκπομπών και των δεσμεύσεων/απαιτούμενων ενέργειων για την επίτευξη του στόχου 1,5 βαθμού υπερθέρμανσης - μειώθηκε κατά 11%.

«Αυτή η δυναμική δεν έχει διατηρηθεί» τονίζει ο εκ των συντακτών της έκθεσης Μπιλ Χέιρ, Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΚΟ Climate Analytics. «Ξεμένουμε από χώρες που θα εντείνουν τις προσπάθειες με πρόσθετες δεσμεύσεις για να καλύψουν το χάσμα αυτό».

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες αντίστοιχες εκθέσεις, οι οποίες απλώς εξέταζαν τις υποσχέσεις για τη μείωση της ρύπανσης από τον άνθρακα και τις αλλαγές πολιτικής, οι νέες αξιολογήσεις περιλαμβάνουν ζητήματα χρημάτων.

Τα οικονομικά είναι κρίσιμα για τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα αυτό το φθινόπωρο στη Σκωτία, για αυτό και η έκθεση εξέτασε τις δεσμεύσεις των πλούσιων εθνών να βοηθήσουν στην πληρωμή της καθαρής ενέργειας για τα φτωχά έθνη, εξήγησε ο Χέιρ.

Η έκθεση χαρακτήρισε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας «ανεπαρκείς».

Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου από τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε αυτές οι χώρες απειλούν να κάνουν τον κόσμο 1,9 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από τώρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, «ο Μπάιντεν δεν έχει εφαρμόσει τις πολιτικές του» και οι αμερικανικές δεσμεύσεις για οικονομική βοήθεια στην πράσινη μετάβαση παίρνουν τον χειρότερο δυνατό βαθμό.

Η Κίνα, η χώρα με τις υψηλότερες εκπομπές άνθρακα, και η Ινδία (τρίτη στη σχετική κατάταξη) χαρακτηρίζονται από την έκθεση ως «εξαιρετικά ανεπαρκείς», καθώς οδηγούνται σε θέρμανση 4 βαθμών Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή.

Σύμφωνα με τον Χέιρ η Βραζιλία και το Μεξικό «έχουν μείνει πίσω» στη μάχη τους για να περιορίσουν τη θέρμανση. Η έκθεση συγκαταλέγει επίσης το Ιράν, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη στους ουραγούς.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΑνησυχία στην Ε.Ε. για «ενεργειακή φτώχεια» και φόβοι κοινωνικής έκρηξηςΟι ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών έχουν διπλασιαστεί στη ΓηΑγάπη μου σβήσε το φως
Keywords
Τυχαία Θέματα