Οι «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι αναθεωρούνται για την κλιματική αλλαγή

Η Ορχήστρα Hamburg Elbphilharmonie θα παρουσιάσει το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στο Αμβούργο μία αναθεωρημένη εκδοχή του διάσημου έργου «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι, για τη δημιουργία της οποίας χρησιμοποιήθηκαν αλγόριθμοι με βάση τα δεδομένα (data) του κλίματος.

Η νέα εκδοχή θα παρουσιαστεί από τη συμφωνική ορχήστρα του δημόσιου γερμανικού δικτύου NDR και έχει τίτλο «For Seasons» (Για τις εποχές) αντί του «Four Seasons»

(Τέσσερις εποχές) όπως είναι ο τίτλος το πρωτότυπου έργου του 1725.

«Το ‘For Seasons’ αποδεικνύει ξεκάθαρα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και προσθέτει μια συναισθηματική διάσταση στον δημόσιο διάλογο. Δεν πρέπει πια να κάνουμε πως δεν ακούμε», αναφέρει σε ανακοίνωση ο διευθυντής της ορχήστρας ’Άλαν Γκίλμπερτ.

Το έργο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μουσικών και προγραμματιστών Η/Υ και η σύνθεση έχει χαρακτηριστεί από τους δημιουργούς της ως «δυσαρμονική» και «άβολη».

«Το έργο δείχνει το προφανές: Ότι οι εποχές στον καιρό της κλιματικής αλλαγής είναι ασύμμετρες» προσθέτουν οι δημιουργοί.

Η ομάδα χρησιμοποίησε data για την εξαφάνιση ειδών, την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, τη συχνότητα των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.

Αποτέλεσμα είναι ότι η αρμονία γίνεται δυσαρμονία, οι γραμμές μεταξύ της άνοιξης και του καλοκαιριού δεν διακρίνονται πια και οι νότες που αποτυπώνουν το τραγούδι των πουλιών παραμερίζονται εντελώς.

«Όλοι όσοι βρεθούν στην αίθουσα συναυλιών θα αναγνωρίσουν το πρωτότυπο έργο, αλλά αμέσως μετά θα πουν: Για στάσου, αυτό ακούγεται διαφορετικά, ενοχλητικά με κάποιον τρόπο», ανέφερε ο τσελίστας της ορχήστρας, Γιούρι Κρίνστανσεν.

Η είσοδος στη συναυλία του Σαββάτου -η οποία θα μεταδοθεί απευθείας από το NDR- είναι ελεύθερη.

Με πληροφορίες από το France 24

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ.... Ποια η διαφορά κλιματικής αλλαγής και υπερθέρμανσης του πλανήτη; Καύσωνες, πλημμύρες και άνοδος της θαλάσσιας στάθμης τα επόμενα χρόνια στη Δυτική Ελλάδα Μάγια Λούντε: Tα παιδιά μας θα ζήσουν σε έναν κόσμο χωρίς τις εναλλακτικές που ακόμη έχουμε εμείς
Keywords
Τυχαία Θέματα