Οι Βρυξέλλες καταδικάζουν τη σύλληψη πανεπιστημιακών στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη σύλληψη περίπου 20 Τούρκων πανεπιστημιακών, που είχαν υπογράψει ένα κείμενο με το οποίο ζητούν τον τερματισμό των αμφιλεγόμενων επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων ανταρτών στην νοτιοανατολική Τουρκία, και εξέφρασε τη λύπη της για "ένα κλίμα εκφοβισμού".

Η σύλληψη χθες αυτών των πανεπιστημιακών, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι αργά την ίδια μέρα αλλά εξακολουθούν
να αποτελούν αντικείμενο διώξεων, είναι "μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη", σημειώνει σήμερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος τη ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις.

Σε όλη την Τουρκία, ξεκίνησαν έρευνες για "προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας", "προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας" και "υποκίνηση στην παράβαση του νόμου" κατά των διανοουμένων που έχουν υπογράψει το αίτημα αυτό, οι οποίοι στην περίπτωση καταδίκης τους διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έως πέντε ετών.

Περίπου δέκα πανεπιστήμια ξεκίνησαν παράλληλα πειθαρχικές διώξεις κατά περισσότερων από 60 καθηγητών ή ερευνητών τους.

"Εκφράζουμε εκ νέου την εντονότερη καταδίκη μας για όλες τις μορφές τρομοκρατικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων από το PKK, όπως και για την επίθεση κατά της έδρας της αστυνομίας στο Τσινάρ στις 14 Ιανουαρίου" που προκάλεσε το θάνατο έξι ανθρώπων στην πόλη αυτή της νοτιοανατολικής Τουρκίας και αποδόθηκε στους Κούρδους αντάρτες, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Ωστόσο ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει να γίνεται σε απόλυτο σεβασμό προς τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου», υπογραμμίζει η ίδια.

«Θα πρέπει να διασφαλίζεται η ελευθερία της έκφρασης (...) ένα κλίμα εκφοβισμού είναι αντίθετο με αυτό», επιμένει.
«Αναμένουμε από την Τουρκία την εφαρμογή της νομοθεσίας της σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», κατέληξε η ίδια, την ώρα που η ενταξιακή διαδικασία της χώρας αυτής με την ΕΕ πήρε μια νέα πνοή στα τέλη του Νοεμβρίου με την προσέγγιση μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών που έχει στόχο να ανακοπεί το κύμα προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ προς την Ευρώπη.

Περίπου 1.200 διανοούμενοι έχουν υπογράψει την «πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών για την ειρήνη», ένα κείμενο που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, με το οποίο ζητούν τον τερματισμό της επέμβασης των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Σε αυτό το κείμενο με τίτλο «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα», οι υπογράφοντες καταγγέλλουν «μια σκόπιμη και προσχεδιασμένη σφαγή σε απόλυτη παραβίαση της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Τουρκία».

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη βαθιά της πεποίθηση πως η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους παραμένει ο μόνος τρόπος για να υπάρξει μια λύση στη σύγκρουση που εξακολουθεί να στοιχίζει υπερβολικά πολλές ζωές», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της ΕΕ.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα