Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα

Ο νόμος 4523/2018 για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης έχει ψηφιστεί από τον Μάρτιο του 2018. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, δίνεται υπό αυστηρά κριτήρια η δυνατότητα σε φυσικά και νοµικά πρόσωπα να παράγουν κάνναβη του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, µε αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρµακευτικής κάνναβης για την προµήθεια µε αυτά του κρατικού µονοπωλίου και τη διάθεση τους σε ασθενείς ή την εξαγωγή τους, για ιατρικούς σκοπούς.

Ενάμιση χρόνο μετά...

Η ελληνική Πολιτεία δεν έχει

ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις άδειες παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας. Αν και έχουν δοθεί δεκάδες άδειες, υπάρχει το χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής γραφειοκρατίας. Ετσι, δεν μπορεί να θεωρηθεί, ότι πράγματι η Ελλάδα ανήκει στις ελάχιστες χώρες του κόσμου (πλην των δεκάδων Πολιτειών της Αμερικής) που θα είναι σύντομα σε θέση να παράγουν προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση ή ακόμα και στην θεραπεία πολλών ασθενών.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία, αν και προχώρησε με βραδύτερα βήματα από τα δικά μας, φαίνεται πως προηγείται πια στην καλλιέργεια και την παραγωγή του «δαιμονοποιημένου» για πολλούς φυτού. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, από τη μια η ίδια η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ επικροτεί το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας η χώρα να αποκτήσει μερίδιο στην παγκόσμια αγορά κάνναβης και από την άλλη, όλο και περισσότεροι πολίτες θέλουν να επωφεληθούν από την καλλιέργεια του φυτού.

Η κωλυσιεργία στη χώρα μας συναντάται μόνο για την φαρμακευτική, καθώς όσον αφορά την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης, προκύπτει ότι είναι νόμιμη από το 2016, ενώ πλέον έχουν δηλωθεί περισσότερα από 1.110 στρέμματα καλλιεργειών βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης πανελλαδικά, εκ των οποίων περισσότερα από 190 βρίσκονται στη Θεσσαλία.

Η HuffPost Greece απευθύνθηκε σε τέσσερις ειδικούς που περιμένουν να μπει τέλος στη γραφειοκρατία, τη μεγάλη πληγή της χώρας, και στα υπόλοιπα σθεναρά εμπόδια (όπως η οπισθοδρομική αντίληψη), ώστε να έχουν επιτέλους πρόσβαση στα ιαματικά αυτά προιόντα, όλοι οι ασθενείς που έχουν ανάγκη την φαρμακευτική κάνναβη, χωρίς να θεωρούνται ...παράνομοι.

Στην HuffPost Greece μίλησαν ο Ψυχίατρος- Νευρολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Ίαμα Κάνναβη», Γιώργης Οικονομόπουλος, o Καθηγητής Γεωργίας στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, Δημήτρης Μπιλάλης, η Πρόεδρος του Συλλόγου ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη (ΜΑΜΑ.ΚΑ), Ζακλίν Πόιτρας και ο Πρόεδρος της Hellamco, της εταιρείας που διαθέτει την πληρέστερη σειρά εξοπλισμού για ολοκλήρωση της διαδικασίας καλλιέργειας, επεξεργασίας, ελέγχου ποιότηας και ανάπτυξης τελικών προιόντων κάνναβης, Χρήστος Κοντογιάννης.

Γιώργης Οικονομόπουλος: Οι καρκινοπαθείς με την κάνναβη ζουν καλύτερα και περισσότεροΔημήτρης Μπιλάλης: Θα είναι υπέρ της κυβέρνησης να «αγκαλιάσει» τη φαρμακευτική κάνναβη Ζακλίν Πόιτρας: Ζητάμε την έκδοση κάρτας ασθενούς για την ιατρική χρήση της κάνναβηςΧρήστος Κοντογιάννης: Θα ανοίξουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας με την φαρμακευτική κάνναβη

Η θεραπευτική χρήση του φυτού είναι γνωστή εδώ και περίπου 4000 χρόνια. Αναλυτικότερα, γύρω στο 2.000 π.Χ εμφανίζεται να είναι γνωστή η χρήση της Κάνναβης στην Ασσυρία, τόσο ως ευφραντικό, όσο και ως αναλγητικό αντικαταθληπτικό και υπνωτικό.

Ακόμη, ο Διοσκουρίδης, την ελληνιστική εποχή (πρώτος αιώνας μ.Χ), συνιστά την κάνναβη ως αναλγητικό, ενώ ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος τον δεύτερο αιώνα μ.Χ συνιστά διάφορα μέρη του φυτού για διάφορες διαταραχές, όπως βήχας, σπασμοί και εγκαύματα.

Ερχόμενοι στον 19ο αιώνα, μετά από δεκάδες αναφορές τις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού, ο Dr. J.R.Reynolds, προσωπικός γιατρός της βασίλισσας Βικτωρίας της Μεγάλης Βρετανίας, έγραψε μετά από 30 χρόνια έρευνας ότι «η καθαρής ποιότητας κάνναβη, όταν χορηγείται προσεκτικά, είναι ένα από τα πιο αξιόλογα γιατρικά που έχουμε».

Συνοψίζοντας όλες τις μέχρι τότε γνωστές θεραπευτικές εφαρμογές του φυτού Cannabis Sativa, o Τ.Η Mikuriya το 1969 δίνει τις εξής θεραπευτικές ιδιότητες στο βοτάνι:

Αναλγητικό – υπνωτικό

Ορεξιογόνο

Σπασμολυτικό – αντιεπιληπτικό

Ανακουφιστικό σε νευραλγίες ημικρανίες, νευραλγία τριδύμου

Ψυχοθεραπευτικός βοηθός

Αντικαταθλιπτικό

Αντιασθματικό

Ωκυτόκο (διευκολύνει τον τοκετό)

Αντιογκικό

Τοπικό αναισθητικό

Διευκόλυνση στερητικού συνδρόμου αλκοόλ και οπιούχων

Αναλγητικό στον τοκετό

Αντιβιοτικό

Σε αυτές τις ιδιότητες θα πρέπει να προστεθούν και αυτές που οι νεότερες έρευνες επιβεβαιώνουν, όπως:

1. Αντιφλεγμονώδες

Αντιοξειδωτικό

Αντιπυρετικό

Αντιυπερτασιακό

Αντιεμετικό

Αντιγλαυκωματικό

Αγχολυτικό

Ωστόσο, συνεχίζοντας την ανάγνωση του βιβλίου του Νευρολόγου – Ψυχιάτρου, Γιώργη Οικονομόπουλου, «Το Ίαμα Κάνναβη», αναφέρεται ότι ενώ αποδεδειγμένα δεν έχει προκαλέσει κάποιον θάνατο, όπως το αλκοόλ ή κάποιες σοβαρές διαταραχές όπως από τα νόμιμα φάρμακα, θεωρείται ένα κατεξοχήν δηλητήριο, επικίνδυνο για τη σωματική και ιδίως τη ψυχική υγεία. Αυτή η αντίληψη κατασκευάστηκε από μια ψευδή, συκοφαντική και τρομοκρατική υστερία παραπληροφόρησης μέσα από τα έντυπα και τη στάση του επίσημου κράτους, από τις αρχές του 20ού αιώνα.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ: Η σεφ που δημιούργησε το πρώτο παγωτό κάνναβης στην Ελλάδα Καναδάς: Εγινε το επόμενο βήμα μετά τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης Αυτές είναι οι χώρες που θα νομιμοποιήσουν την κάνναβη το 2019
Keywords
Τυχαία Θέματα