Οριστική λύση εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα στην Αίγυπτο, πρότεινε ισραηλινό υπουργείο

Υπουργείο της ισραηλινής κυβέρνησης έχει συντάξει πρόταση εν καιρώ πολέμου για τη μεταφορά των 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου, προκαλώντας την καταδίκη των Παλαιστινίων και επιδεινώνοντας τις εντάσεις με το Κάιρο.

Το γραφείο του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υποβάθμισε την βαρύτητα της έκθεση που συνέταξε το Υπουργείο Πληροφοριών κάνοντας λόγο για ένα υποθετικό σενάριο. 

Όμως η ύπαρξη και μόνο αυτής

της έκθεσης ενισχυόουν τους επί ετών αιγυπτιακούς φόβους ότι το Ισραήλ θέλει να κάνει τη Γάζα πρόβλημα της Αιγύπτου ενώ αναβιώνουν στους Παλαιστίνιους μνήμες από το μεγαλύτερο τραύμα τους - τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που  αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των μαχών που οδηγησαν στην δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948. Για τους Παλαιστινίους ο ξεριζωμός αυτός έχει το όνομα ”Νακμπα” δηλαδή ”Καταστροφή”.

Live: 25η ημέρα πολέμου-Όλες οι εξελίξεις σε Γάζα και ΙσραήλΤο σενάριο για νέα ”Νάκμπα” (Καταστροφή) τύπου 1948

″Είμαστε κατά της μετακίνησης (των Παλαιστινίων) σε οποιοδήποτε μέρος και θεωρούμε ότι είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί”, είπε ο εκπρόσωπος της Παλαιστικής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινε. ”Αυτό που συνέβη το 1948 δεν θα επιτραπεί να συμβεί ξανά”.

Ένας νέος μαζικός εκτοπισμός, είπε,  θα ισοδυναμούσε με κήρυξη νέου πολέμου.

Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου 2023,  έξι ημέρες αφότου οι η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους και περνώντας περί τους 240 ομήρους.

Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον Sicha Mekomit, έναν τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο και πλέον αντίγραφό του είναι και στην κατοχή του WikiLeaks

Verified document from Israeli Ministry of Intelligence on October 13 suggests forced displacement of Gaza civilians to Egypt would "yield positive and long term strategic results"

The advisory document envisions a three stage process including the establishment of tent cities… pic.twitter.com/T5JWp9QGkv

WikiLeaks (@wikileaks) October 30, 2023

A week after the Hamas attack, Israel's Ministry of Intelligence issued a secret ten-page document outlining the expulsion of the Palestinian population of Gaza to northern Sinai, in Egypt:

1. Instruct Palestinian civilians to vacate north Gaza ahead of land operations;
2.… pic.twitter.com/3yjnhMpMn6

WikiLeaks (@wikileaks) October 30, 2023

Στην έκθεσή του, το Υπουργείο Πληροφοριών, που δεν χαράζει πολιτική, πρόσφερε τρεις εναλλακτικές λύσεις ”για να πραγματοποιηθεί μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας υπό το φως των εγκλημάτων της Χαμάς”. 

Οι συντάκτες θεωρούν ότι εναλλακτική της εκδίωξης των Παλαιστινίων από την Γάζα, είναι η πιο επιθυμητή για την ασφάλεια του Ισραήλ. Οι άλλες δύο ήταν:  αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής που εδρεύει στη Δυτική Όχθη ως κυρίαρχη στη Γάζα ή την υποστήριξη ενός τοπικού καθεστώτος.

Το έγγραφο προτείνει όμως ως...βέλτιστη τη μεταφορά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας σε καταυλισμούς στο βόρειο Σινά. Αχικά προσφυγικούς με σκηνές και εν συνεχεία αναφέρεται π ω θα μπορούσαν να οικοδομηθούν και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι. 

Μια ζώνη ασφαλείας θα έπρεπε να δημιουργηθεί στο εσωτερικό του Ισραήλ για να εμποδίσει την είσοδο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Η έκθεση δεν ανέφερε τι θα γίνει με τη Γάζα μόλις εκκαθαριστεί ο πληθυσμός της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την έκθεση. Αλλά η Αίγυπτος έχει καταστήσει σαφές σε αυτόν τον τελευταίο πόλεμο ότι δεν θα δεχτεί ένα κύμα Παλαιστινίων προσφύγων.

Αναβιώνουν οι φόβοι της Αιγύπτου-Κίνδυνος για τις σχέσεις με το Ισραήλ

Η Αίγυπτος φοβόταν εδώ και καιρό ότι το Ισραήλ θέλει να εξαναγκάσει σε έναν μαζικό εκτοπισμό τους Παλαιστινίους στο έδαφός της, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του πολέμου που οδήγησε στην κήρυξη κράτους του Ισραήλ. 

Η Αίγυπτος κυβέρνησε τη Γάζα μεταξύ 1948 και 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε την περιοχή, μαζί με τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η πλειοψηφία του τεράστιου πληθυσμού της Γάζας είναι απόγονοι Παλαιστινίων προσφύγων που ξεριζώθηκαν από το σημερινό Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, έχει δηλώσει ότι μια μαζική εισροή προσφύγων από τη Γάζα θα είναι το τέλος του Παλαιστινιακού Ζητήματος αφού θα πάψει να υφίσταται ως ”εθνική υπόθεση”.

Η Αίγυπτος θα κινδύνευε επίσης να ανοίξει τις πύλες σε μέλη ένοπλων ομάδων που θα είχαν έδρα το Σινά και μπορεί να εξαπέλυαν επιθέσεις στο Ισραήλ. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη συνθήκη ειρήνης των χωρών του 1979.

Έτσι, έχει προτείνει στο Ισραήλ να στεγάσει Παλαιστίνιους στην έρημο του Νεγκέβ, που γειτνιάζει με τη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι να τερματίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

Ο Γιοέλ Γκουζάνσκι, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, είπε ότι έκθεση απειλεί να βλάψει τις σχέσεις  του Ισραήλ με έναν βασικό εταίρο.

″Αν αυτό το έγγραφο είναι αληθινό, πρόκειται για ένα  σοβαρό λάθος. Μπορεί να προκαλέσει μια στρατηγική ρήξη μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου”, είπε ο Γκουζάνσκι.

″Το βλέπω είτε ως άγνοια είτε ως μια κίνηση κάποιου που θέλει να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές σε αυτό το στάδιο”.

Η Αίγυπτος είναι ένας πολύτιμος εταίρος που συνεργάζεται παρασκηνιακά με το Ισραήλ, είπε. Εάν θεωρηθεί ότι βοηθά ένα ισραηλινό σχέδιο όπως αυτό, ειδικά στο οποίο εμπλέκονται οι Παλαιστίνιοι οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ”καταστροφικές γαι την σταθερότητα” της χώρας. 

Σοβαρά θέματα νομιμότητας και...εναλλακτικοί προορισμοί εκτοπισμού

 Η Αίγυπτος δεν θα ήταν απαραίτητα ο τελευταίος σταθμός των Παλαιστινίων προσφύγων.

Το έγγραφο κάνει λόγο για την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που θα εικάζεται ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το σχέδιο είτε οικονομικά, είτε δεχόμενοι τους ξεριζωμένους κατοίκους της Γάζας ως πρόσφυγες και μακροπρόθεσμα ως πολίτες.

Υπάρχουν αναφορές ακόμη και στις φιλικές  πρακτικές μετανάστευσης του Καναδά που εκτιμάται τον καθιστούν επίσης πιθανό στόχο επανεγκατάστασης, σύμφωνα με την έκθεση. 

Βέβαια, ακόμη και μια επιδερμική προσέγγιση της έκθεσης αυτής εγείρει πλήθος νομικών ζητημάτων. 

″Ενδέχεται να είναι περίπλοκη όσον αφορά τη διεθνή δικαιοσύνη” όπως αναφέρεται και στο ίδιο το έγγραφο.

″Κατά την εκτίμησή μας, οι μάχες μετά την απομάκρυνση του πληθυσμού θα οδηγούσαν σε λιγότερες απώλειες αμάχων σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσε να αναμενόταν εάν ο πληθυσμός παρέμενε” αναφέρει ισραηλινός αξιωματούχος που έχει λάβει γνώση της έκθεσης και τονίζει πως δεν είναι δεσμευτικό αλλά και πως δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση με αξιωματούχους ασφαλείας.

Το γραφείο του Νετανιάχου το χαρακτήρισε ”ένα έγγραφο προσχέδιο έγγραφο, παρόμοια του οποίου ετοιμάζονται σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας”.

″Το θέμα της «επόμενης ημέρας» δεν έχει συζητηθεί σε κανένα επίσημο φόρουμ στο Ισραήλ, το οποίο αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην καταστροφή των κυβερνητικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς”, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Το έγγραφο απορρίπτει τις δύο άλλες επιλογές: την αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής που εδρεύει στη Δυτική Όχθη ως κυρίαρχη στη Γάζα ή την υποστήριξη ενός τοπικού καθεστώτος.

Μεταξύ άλλων απορρίπτει αυτές τις επιλογές ως ανίκανες να αποτρέψουν επιθέσεις στο Ισραήλ.

Η αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία εκδιώχθηκε από τη Γάζα μετά από έναν εβδομαδιαίο πόλεμο του 2007 που έφερε τη Χαμάς στην εξουσία, θα ήταν ”μια άνευ προηγουμένου νίκη του παλαιστινιακού εθνικού κινήματος, μια νίκη που θα στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών και δεν εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ”, αναφέρει το έγγραφο.

Related...Η αντανάκλαση της ΓάζαςΙσραήλ: Διακοπή μεταβίβασης φορολογικών εσόδων στην Παλαιστινιακή Αρχή-"Υποστηρίζει την Χαμάς"
Keywords
Τυχαία Θέματα
Οριστική, Παλαιστινίων, Γάζα, Αίγυπτο,oristiki, palaistinion, gaza, aigypto