Όρθιες άσανας: Γιατί είναι τόσο σημαντικές;

Στις μέρες μας βλέπουμε πληθώρα δασκάλων ή μαθητών της γιόγκα να φωτογραφίζονται σε «προχωρημένες» και πολύ δύσκολες άσανας. Πολύ συχνά οι μαθητές μου με ρωτούν γιατί δεν βγάζω κι εγώ φωτογραφίες σε θεαματικές θέσεις και επιμένω στις όρθιες που, κατά τη γνώμη τους, είναι πιο απλές και συνηθισμένες.

Καταρχήν να πω ότι κοιτώντας την Geeta Iyengar να κάνει μια Virabhadrasana 2 (https://iyengarhomepractice.files.wordpress.com/2015/08/screen-shot-2015-08-02-at-10-13-36-pm.png?w=624), μόνο απλή δεν τη

λες.

Κατά δεύτερον, για μένα μια τέλεια όρθια άσανα είναι πολύ πιο συναρπαστική από μια φαντασμαγορική θέση που βασίζεται αρκετά στην ευλυγισία και τη δύναμη αυτού που την κάνει χωρίς να μπορούμε πάντα να «δούμε» τα λάθη που υπάρχουν.

Ο B.K.S. Iyengar λέει ότι όταν εξασκούμε την Tadasana και τις όρθιες άσανας σωστά «…νιώθουμε μια ελαφράδα στο σώμα και το μυαλό μας αποκτά ευκινησία, σβελτάδα». Επίσης, υποστηρίζει ότι η τακτική πρακτική τους, φέρνει ευλυγισία στην σπονδυλική στήλη, διώχνει τους πόνους της πλάτης, τονώνει και ενεργοποιεί τους μύες των ποδιών.

Όταν ένας μαθητής ξεκινά γιόγκα, θα ξεκινήσει με τις όρθιες θέσεις. Οι όρθιες θέσεις είναι από τη φύση τους δυνατές, και μπορούν να αποδειχτούν αρκετά δύσκολες στην αρχή. Όταν, όμως, διδάσκονται και εκτελούνται σωστά τότε τα πόδια εκπαιδεύονται να τεντώνουν και να κρατάνε ευθυγραμμισμένο το βάρος του σώματος. Μην ξεχνάμε ότι για πολλούς ανθρώπους τα πόδια είναι εκ φύσεως βαριά και αδρανή (tamasic) ενώ πρέπει να γίνουν πιο δυναμικά και ενεργά (rajasic).

Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας των όρθιων θέσεων, λέω συχνά στους μαθητές να ενεργοποιήσουν τους τετρακέφαλους, προκειμένου να τραβήξουν προς τα πάνω τις επιγονατίδες. Παρότι καταλαβαίνουν τι λέω, στην αρχή τους είναι δύσκολο να «σφίξουν τους μηρούς» και ακόμα περισσότερο να τους κρατήσουν ενεργούς κατά τη διάρκεια της άσανα. Η κατάσταση βελτιώνεται με την πρακτική και την προσπάθεια.

Αλλά και οι μαθητές που τρέχουν, κάνουν ποδήλατο ή κολυμπούν μπορούν να ωφεληθούν από τις ίδιες άσανας. Η ενεργοποίηση των ποδιών που χρειάζεται στις όρθιες στάσεις (τράβηγμα του τετρακεφάλου προς τη λεκάνη και προς το μηριαίο οστό) δεν απαιτείται σε αυτές τις αθλητικές δραστηριότητες. Αν όμως μάθουμε να ενεργοποιούμε τα πόδια μας με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιωθεί η επίδοσή μας και στα άλλα σπορ.

Η σωστή πρακτική των όρθιων άσανας κάνουν την περιοχή της λεκάνης ευλύγιστη ενώ σταθεροποιούν τα ισχία και τους βουβώνες. Όταν τα ισχία μας είναι δύσκαμπτα (κάτι που ισχύει για πολλούς αρχάριους μαθητές) οι καθιστές θέσεις και οι μπροστά κάμψεις γίνονται μεγάλο βάσανο. Επίσης, δεν μπορούμε να κάνουμε ανεστραμμένες. Ο Iyengar έλεγε ότι «..θα πρέπει πρώτα να μάθουμε να στεκόμαστε στα πόδια μας πριν μάθουμε να στεκόμαστε στο κεφάλι μας..» Είναι η κίνηση των ποδιών που μας τραβάει προς τα πάνω στις ανεστραμμένες, προκειμένου να μην συμπιέζουμε τον αυχένα μας. Η εκμάθηση πρώτα των όρθιων άσανας θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της πρακτικής μας.

Αν ακόμα δεν έχετε πειστεί, παρατηρήστε την παραπάνω φωτογραφία που λέγαμε και μετά προσπαθήστε να την αντιγράψετε. Θα καταλάβετε πολύ καλά τι εννοώ!

(Για κάθε πληροφορία, ερώτηση ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Μαρία Χρυσοχεράκη στο maria@pureyoga.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα