Ουκρανία: Αφρικανοί φοιτητές καταγγέλουν διακρίσεις εις βάρος τους στα σύνορα

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ξεπερνά το μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, αν και υπάρχουν καταγγελίες για ρατσιστική αντιμετώπιση των Αφρικανών προσφύγων.

Καθώς οι άνθρωποι εξακολουθούν να φεύγουν από την Ουκρανία, κάποιοι Αφρικανοί καταγγέλλουν ότι αξιωματούχοι τους έχουν εμποδίσει να διασχίσουν τα σύνορα της χώρας.

Χιλιάδες νεαροί Αφρικανοί

φοιτητές σπουδάζουν στην Ουκρανία – κυρίως από τη Νιγηρία, τη Γκάνα, την Κένυα, τη Νότια Αφρική, την Αιθιοπία, τη Σομαλία και άλλες χώρες—καθώς τους είχαν προσελκύσει το χαμηλό κόστος σπουδών και τα υψηλά πρότυπα της παιδείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας Τζόφρι Ονιεάμα ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα να διευκρινίσει την κατάσταση. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες ότι Ουκρανοί συνοριοφύλακες εμποδίζουν την έξοδο Νιγηριανών πολιτών».

Από την πλευρά του ο Κουλέμπα απάντησε ότι «οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες έχουν λάβει εντολές να επιτρέπουν σε όλους τους αλλοδαπούς να φεύγουν από τη χώρα. Δεσμεύθηκε να ερευνήσει και να επανέλθει σύντομα», έγραψε στο Twitter ο Ονιεάμα.

Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Εξωτερικών Κλέισον Μονιέλα είχε καταγγείλει με ανάρτησή του στο Twitter την Κυριακή ότι Νοτιοαφρικανοί φοιτητές και άλλοι Αφρικανοί έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας.

Ωστόσο η υπουργός Εξωτερικών της Γκάνας Σίρλεϊ Αγιόρκορ Μποτσουέι επεσήμανε ότι οι φοιτητές από τη χώρα της δεν αντιμετώπισαν προβλήματα όταν προσπάθησαν να φύγουν από την Ουκρανία.

Η ίδια πρόσθεσε ότι 38 από τους 220 Γκανέζους που έχουν αποχωρήσει μέχρι στιγμής από την Ουκρανία πέρασαν στην Πολωνία χωρίς πρόβλημα. Περισσότεροι από 460 άνθρωποι βρίσκονται ακόμη στον δρόμο προς τα σύνορα της Ουκρανίας.

Χθες Πολωνοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες περί διακρίσεων εις βάρος των Αφρικανών μεταναστών και μία εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «ανοησίες», όταν ρωτήθηκε σχετικά από το dpa.

«Τα μέλη της πολωνικής συνοριοφρουράς βοηθούν όλους τους ανθρώπους που φεύγουν από τη ζώνη του πολέμου στην Ουκρανία. Η εθνικότητα και η υπηκοότητα δεν έχουν σημασία», τόνισε.

Η Ιταλία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως το τέλος του έτους προκειμένου να αντιμετωπίσει με την αναμενόμενη εισροή προσφύγων από την Ουκρανία, όπως αποφάσισε χθες Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα η Ρώμη έχει διαθέσει 10 εκ. ευρώ για να οργανώσει την άφιξη των προσφύγων.

Λίγοι πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στη Γερμανία, περίπου 1.800, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Όπως ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, πρόκειται κυρίως για Ουκρανούς αλλά και για κάποιους ξένους φοιτητές από άλλες χώρες.

Στη Γαλλία οι πρόσφυγες από την Ουκρανία μπορούν να ταξιδέψουν με το τρένο δωρεάν.

«Η τραγωδία που πλήττει την Ουκρανία μας αγγίζει όλους», έγραψε χθες στο Twitter o Ζαν-Πιέρ Φαραντού επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης σιδηροδρόμων SNCF.

Η οργάνωση βοήθειας των προσφύγων Pro Asyl χαιρέτισε την προθυμία των γειτονικών χωρών της Ουκρανίας να δεχθούν πρόσφυγες και τόνισε ότι αυτές θα πρέπει να υποδέχονται και τους αλλοδαπούς που φεύγουν από τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

«Η ίδια η Ουκρανία έχει προσφέρει προστασία από τον πόλεμο και τις διώξεις σε πολλούς ανθρώπους τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα από τη Συρία, την Τσετσενία και τη Σομαλία», επεσήμανε η οργάνωση.

Επίσης Αφγανοί που απομακρύνθηκαν από την Καμπούλ, μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, και φοιτητές από όλο τον κόσμο βρίσκονται στην Ουκρανία.

Επίσης, σύμφωνα με μια αναφορά, τουλάχιστον 15.000 Ινδοί φοιτητές έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 4.000 στο Χάρκοβο, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από σφοδρό βομβαρδισμό.

Μια νεαρή γυναίκα έστειλε βίντεο στο BBC από το καταφύγιο που βρίσκεται με εκατοντάδες φοιτητές. Λέει ότι το φαγητό σύντομα θα τελειώσει.

«Οι βόμβες δεν κάνουν διακρίσεις με βάση την εθνικότητα ή το χρώμα του δέρματος και αντίστοιχα δεν θα πρέπει να γίνονται διακρίσεις στα σύνορα», υπογράμμισε ο Καρλ Κοπ επικεφαλής της Pro Asyl για την Ευρώπη.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΓια τη στάση της χώρας στην ουκρανική κρίση θα μιλήσει ο Κ. Μητσοτάκης στη ΒουλήΠερί κινδυνολογίας αναφορικά με την ελληνική αμυντική βοήθεια στην ΟυκρανίαΟι συνομιλίες δεν απέφεραν σημαντικά αποτελέσματα καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν τις επιθέσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα