Παγκόσμια έρευνα από τη Διεθνή Αμνηστία: Ευπρόσδεκτοι οι πρόσφυγες για το 80% των ερωτηθέντων

Ευπρόσδεκτοι είναι οι πρόσφυγες για το 80% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποίησε η Διεθνής Αμνηστία- με πολλούς να δηλώνουν ότι θα τους φιλοξενούσαν και στο σπίτι τους, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Τα εν λόγω στοιχεία προκύπτουν από το πρώτο Refugee Welcome Index του διεθνούς ινστιτούτου δημοσκοπήσεων
Globescan, στο οποίο συμμετείχαν 27.000 άνθρωποι από 27 χώρες. Η κλίμακα αυτή κατατάσσει τις συμμετέχουσες χώρες βάσει της εκπεφρασμένης προθυμίας των πολιτών τους να δεχθούν και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στις χώρες, στις πόλεις, στις γειτονιές τους, ακόμη και στα ίδια τους τα σπίτια.

Σύμφωνα με την έρευνα ένας στους δέκα ερωτηθέντες θα ήταν διατεθειμένος να φιλοξενήσει πρόσφυγες ακόμη και στο σπίτι του. Το να δηλώνει κανείς ότι θέλει πρόσφυγες στη χώρα του είναι σύνηθες, «συνεχίζουν να το στηρίζουν όμως όταν αυτό τους επηρεάζει άμεσα;», διερωτάται η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Γκάουρι φαν Γκούλικ. «Η απάντηση ήταν απροσδόκητα θετική», απαντά η ίδια.

Οι χώρες όπου καταγράφεται η μικρότερη προθυμία των πολιτών να υποδεχθούν πρόσφυγες είναι η Ρωσία, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη. Στον αντίποδα, οι περισσότεροι που δήλωσαν ότι θα φιλοξενούσαν πρόσφυγες στο ίδιο τους το σπίτι προέρχονται από τη Γερμανία, την Κίνα και τη Μεγάλη Βρετανία. Στην Κίνα μάλιστα θετικά απάντησε το 50% σχεδόν των ερωτηθέντων.
Συνολικά το 73% των ερωτηθέντων εκφράζει την άποψη ότι άνθρωποι από εμπόλεμες περιοχές καθώς και όσοι διώκονται θα πρέπει να τυγχάνουν προστασίας σε άλλες χώρες. Υπέρ της παροχής ασύλου στους πρόσφυγες τάσσονται οι συμμετέχοντες στην έρευνα κυρίως από την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γερμανία. Στην Ταϊλάνδη και την Τουρκία αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα είναι κατά της χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες.

Το 60% των ερωτηθέντων πάντως δηλώνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν όσους προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες καθώς και όσους διώκονται στις χώρες τους. Τη συγκεκριμένη θέση υποστηρίζουν περισσότερο οι συμμετέχοντες από την Κίνα, τη Νιγηρία και την Ιορδανία. Στην Ταϊλάνδη και τη Ρωσία αντίθετα, συμφωνεί μόλις το 30%. Στην ΕΕ το 76% των Γερμανών και το 74% των Ελλήνων πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να κάνουν περισσότερα. Στη Γερμανία μάλιστα, το εντυπωσιακό 96% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι υπέρ της υποδοχής προσφύγων στη χώρα. Και στη Μεγάλη Βρετανία η συντριπτική πλειονότητα είναι υπέρ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 32% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν υπέρ της υποδοχής προσφύγων στη γειτονιά τους, το 47% στην πόλη τους και το 80% στη χώρα τους γενικότερα. Μόλις το 17% δηλώνει ότι δεν θέλει τους πρόσφυγες.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα