Παγωμένα στο χρόνο: 10 προϊστορικά ζώα που βρέθηκαν παγιδευμένα στον πάγο
Ζώα που έχουν εξαφανιστεί πριν χιλιάδες χρόνια ανακαλύπτονται κάτω από τον μόνιμο πάγο όλου του πλανήτη - από την επικράτεια του Γιούκον του Καναδά έως την Ανταρκτική - δίνοντας τη δυνατότητα στους επιστήμονες να ρίξουν μια ματιά στο παρελθόν.
Αυτά τα κατεψυγμένα προϊστορικά ζωά είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένα και τώρα διάσημα σε όλο τον κόσμο.
1. Μωρόρινόκερος μαμούθ.Ένα μωρό - μαμούθ του είδους που αποκαλείται «μαλλιαρός ρινόκερος», ηλικίας 10.000 ετών, ανακαλύφθηκε πολύ καλά διατηρημένο στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας. Η ανακάλυψη είχε προκαλέσει ενθουσιασμό καθώς είναι
Τα λείψανα του ζώου, που ζυγίζουν περίπου 60 κιλά, παρουσιάστηκαν στην Ακαδημία Επιστημών στο Γιακούτσκ, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Σαχά, από έναν ντόπιο κυνηγό και επιχειρηματία, τον Αλεξάντρ Μπαντέροφ. Ο Μπαντέροφ βρήκε τον καλοδιατηρημένο ρινόκερο σε ένα φαράγγι στις ακτές ρέματος τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Παρόλο που το χαμηλότερο μέρος του κουφαριού που προεξείχε από τον πάγο είχε φαγωθεί από άγρια ζώα, το μεγαλύτερο μέρος του επάνω τμήματος του ζώου - το κεφάλι, δηλαδή το πρόσωπο, ένα αυτί, ένα μάτι, ρουθούνια, δόντια και στόμα, τα δύο κέρατα, όπως και το τρίχωμά του - ήταν σε καλή κατάσταση.
Λιοντάρι των σπηλαίων.Το 2017, ένα μικρό λιοντάρι των σπηλαίων βρέθηκε σε «τέλεια κατάσταση» στο μόνιμα παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας.
Τα λιοντάρι, που οι επιστήμονες ονόμασα Σπάρτη, είναι σχεδόν άθικτο με το κεφάλι να ακουμπά απαλά στο πόδι μετά από 50.000 χρόνια. Το αιλουροειδές ανακαλύφθηκε στην πόλη Γιακούτσκ, την πιο κρύα περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ανατολική Σιβηρία. Η ηλικία του μεταξύ έξι και οκτώ εβδομάδων και η αιτία του θανάτου του άγνωστη.
Το λιοντάρι βρέθηκε σε παγωμένο νερό στην όχθη του ποταμού Tirekhtykh, στην περιοχή Αμπουίσκι της Γιακουτίγια. Το μήκος του είναι περίπου 46 εκατοστά και το βάρος του 4 κιλά.
Το λιοντάρι των σπηλαίων θεωρείται από ορισμένους ειδικούς υποείδος του σύγχρονου αφρικάνικου λιονταριού, με την ονομασία Panthera leo spelaea, ενώ άλλοι το κατατάσσουν στο ξεχωριστό είδος Panthera spelaea, ή πάνθηρας των σπηλαίων.
3. Μωρά μαμούθ
.Μεταλλωρύχοι στα βόρεια του Καναδά εκεί που έσκαβαν ανακάλυψη ένα μουμιοποιημένο μωρό μαμούθ.
Οι αυτόχθονες Tr’ondek Hwech’in στους οποίους ανήκει η περιοχή Klondike του Γιούκον, όπου βρέθηκε το μαμούθ, ονόμασαν το εύρημα Nun cho ga, το οποίο σημαίνει μεγάλο μωρό ζώου.
Πρόκειται για την πρώτη τέτοια ανακάλυψη στη Βόρεια Αμερική.
Το μουμιοποιημένο μαμούθ της εποχής των παγετώνων πιστεύεται ότι είναι άνω των 30.000 ετών.
Η κυβέρνηση του Γιούκον το συνέκρινε με την ανακάλυψη ενός μωρού μαμούθ στη Ρωσία, στον μόνιμο παγετό της Σιβηρίας το 2007.
Είναι περίπου το ίδιο μέγεθος με το μωρό Lyuba, το οποίο ήταν περίπου 42.000 ετών.
4. Αρχαίος βίσονας.Το 2011, επιστήμονες ανακάλυχαν έναν βίσωνες στέπας (Bison priscus) ηλικίας 9.000 ετών. Το διατηρημένο ζώο, που ανακαλύφθηκε στη βόρεια Σιβηρία έχει καρδιά, εγκέφαλο και πεπτικό σύστημα. Μερικά από τα όργανά του έχουν συρρικνωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά τα αιμοφόρα αγγεία του βρίσκονται σε σχεδόν τέλεια κατάσταση.
Αυτός δεν είναι ο μόνος βίσωνας στέπας, που εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια και βρέθηκε παγωμένος. Το 2022, ερευνητές στη Ρωσία ολοκλήρωσαν τη νεκροψία σε έναν βίσονα στέπας 8.000 ετών που είναι τόσο καλά διατηρημένος που ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να κλωνοποιηθεί χρησιμοποιώντας άθικτα χρωμοσώματα από το δέρμα, τους μυς και το μαλλί.
5. Κατεψυγμένο πουλάρι.Ένα νεαρό πουλάρι ηλικίας 42.000 ετών ανακάλυψαν το 2018 Ρώσοι επιστήμονες στους πάγους του κρατήρα Μπαταγκάικα της ανατολικής Σιβηρίας. Ήταν ηλικίας μόνο δύο μηνών και είχε ύψος σχεδόν ένα μέτρο, όταν πέθανε.
Είναι η δεύτερη φορά που ανακαλύπτεται ζώο της εποχής των πάγων να περιέχει υγρό αίμα. Το 2018 η ίδια επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Σεμιόν Γκριγκόριεφ, επικεφαλής του Μουσείου Μαμούθ του Βορειο - Ανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στο Γιακούτσκ της Σιβηρίας, είχε εξάγει υγρό αίμα από αγγεία της καρδιάς ενός μαμούθ ηλικίας 32.000 ετών.
Το νέο αίμα από το πουλάρι είναι κατά περίπου 10.000 χρόνια παλαιότερο, ενώ οι Ρώσοι και Νοτιοκορεάτες επιστήμονες μπόρεσαν να εξάγουν και ούρα από την ουροδόχο κύστη του ίδιου ζώου, το οποίο εκτιμάται ότι είχε βουλιάξει και πνιγεί μέσα σε λάσπη, η οποία γρήγορα πάγωσε, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για τη μακρόχρονη διατήρησή του.
6. Προϊστορική αρκούδα.Το 2020, βοσκοί ταράνδων ανακάλυψαν τα λείψανα μιας μουμιοποιημένης αρκούδας στον μόνιμο παγετό της Σιβηρίας.
Αρχικά, οι ερευνητές πίστευαν ότι τα λείψανα ανήκαν σε μια αρκούδα σπηλαίου (Ursus spelaeus), η οποία εξαφανίστηκε πριν από περίπου 22.000 χρόνια, αλλά περαιτέρω ανάλυση το 2022 αποκάλυψε ότι το μουμιοποιημένο ζώο είναι στην πραγματικότητα τα λείψανα μιας θηλυκής καφέ αρκούδας ηλικίας 3.460 ετών (Ursus arctos) ήταν πιθανόν 2 έως 3 ετών όταν πέθανε.
7. Μωρό μαμούθ.Ένα ολόκληρο μουμιοποιημένο μωρό μαμούθ ηλικίας άνω των 30.000 ετών ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν ανθρακωρύχο χρυσού στην περιοχή Trʼondëk Hwëchʼin στο Γιούκον του Καναδά. Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο μουμιοποιημένο μαμούθ που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Βόρεια Αμερική.
Το θηλυκό μωρό μαμούθ ονομάστηκε Nun cho ga από τους αυτόχθονες του Πρώτου Έθνους Tr’ondëk Hwëch’in, το οποίο μεταφράζεται ως «μεγάλο μωρό ζώο» στη γλώσσα Hän. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ζώο πέθανε και πάγωσε στο μόνιμο παγετό κατά τη διάρκεια της εποχής των παγετώνων.
8. Προϊστορική αποικία πιγκουίνων.Το 2016, στο ακρωτήριο Irizar - ένα βραχώδες ακρωτήρι στην Ανταρκτική - οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια εγκαταλειμμένη αποικία πιγκουίνων Αδελίας- συμπεριλαμβανομένων νεκρών πιγκουίνων, οστών και βότσαλων βαμμένα με γκουανό.
Με τις ημερομηνίες θανάτου να κυμαίνονται μεταξύ 800 και 5.000 ετών πριν, ο Dr. Emslie , ορνιθολόγος στο Πανεπιστήμιο τη Βόρειας Καρολίνας, αμέσως συνειδητοποίησε πως τα περιττώματα, τα φτερά, τα οστά και τα βότσαλα είχαν όλα εγκλωβιστεί κάτω από στρώματα πάγου για αιώνες και πως «οι προσφάτως πεθαμένοι» πιγκουίνοι ήταν στην πραγματικότητα προσφάτως ξεπαγωμένες μούμιες, που είχαν καταπιεί σωροί χιονιού πριν από πολύ καιρό.
Το εύρημα συνθέτει την εικόνα ενός μέρους που, αφού βίωσε την περιοδική κατοχή Πιγκουίνων της Αδελίας για χιλιάδες χρόνια, είδε αυτή την κατοχή να φτάνει σε ένα αιφνίδιο τέλος πριν από περίπου 800 χρόνια.
9. Σκίουρος σε χειμερία νάρκη.Μια γούνινη μπάλα με νύχια που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στον Καναδά είναι στην πραγματικότητα ένας μουμιοποιημένος σκίουρος που πιθανότατα πέθανε ενώ βρισκόταν σε χειμερία νάρκη πριν από περίπου 30.000 χρόνια, αποκαλύπτουν οι επιστήμονες.
Η γούνινη μπάλα ανακαλύφθηκε το 2018 από ανθρακωρύχους στο Hester Creek στα ορυχεία χρυσού Klondike στην επικράτεια Yukon του Καναδά.
Η γούνινη μπάλα πιστεύεται ότι είναι ένας κουλουριασμένος αρκτικός εδαφόβιος σκίουρος (Urocitellus parryii). Αυτό το είδος, που μοιάζει περισσότερο με τα σύγχρονα γοφάρια παρά με τους περισσότερους σκίουρους, εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα και ζει στην περιοχή όπου ανακαλύφθηκε η μουμιοποιημένη μπάλα. Οι ερευνητές έχουν δώσει το παρατσούκλι στον σκίουρο Hester από την περιοχή όπου βρέθηκε.
10. Μουμιοποιημένο λυκάκι.Το 2016, ένας μικρός λύκος που έζησε τουλάχιστον 56.000 χρόνια πριν, βρέθηκε μουμιοποιημένος στον βόρειο Καναδά.
Κρυμμένο κάτω από στρώματα πάγου για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, το θηλυκό λυκάκι ανακαλύφθηκε από έναν ανθρακωρύχο κοντά στην πόλη Ντάουσον στην επαρχία Γιουκόν.
Έκτοτε ονομάστηκε Zhur, που σημαίνει λύκος, στη γλώσσα των ντόπιων ιθαγενών Tr’ondek Hwech’in.
Οι επιστήμονες λένε τώρα ότι το λυκάκι, του οποίου τα μαλλιά και τα δόντια του δέρματος παραμένουν άθικτα, είναι «η πληρέστερη γνωστή μούμια λύκου».
Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία τεχνικών, η ομάδα μπόρεσε να προσδιορίσει πολλές πτυχές της ζωής του, από την ηλικία και τη διατροφή της έως την πιθανή αιτία θανάτου.
Συγκρίνοντας δεδομένα από το DNA του λύκου και μια ανάλυση του σμάλτου των δοντιών της, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν πιθανότερο σενάριο είναι να είχε ζήσει πριν από 56.000 με 57.000 χρόνια.
Related...Εταιρεία βιοτεχνολογίας θέλει να «αναστήσει» το μαλλιαρό μαμούθ (βίντεο)Κυνηγοί θησαυρών βουτάνε στο Ιστ Ρίβερ μετά από πληροφορία για βυθισμένα «προϊστορικά οστά μαμούθ»Προϊστορικοί κυνηγοί στην Αρκτική: Τι ανακάλυψε ρωσική ομάδα στη Σιβηρία- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κατερίνα Καινούργιου: Κατέρρευσε στον αέρα – «Ήθελα να φύγω, έχω πιεστεί επαγγελματικά» μετά και τον χθεσινό της καβγά με Μικρούτσικο
- Χαμός για το Jimny των 11.000 ευρώ...
- Πόπη Τσαπανίδου: Πληροφορίες ότι υπέβαλε παραίτηση και δεν έγινε δεκτή από τον Αλέξη Τσίπρα
- Γ. Φλωρίδης στο Πρώτο: Απόπειρα να “κοντύνουν” την δυνατότητα Μητσοτάκη για αυτοδυναμία (audio)
- Συναγερμός στη Δραπετσώνα: Οδηγός τρόλεϊ απείλησε επιβάτη με όπλο
- Survivor Spoiler: "Πληρώνει" τις κόντρες του και αποχωρεί απόψε
- Η στιγμή που ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ χτυπά τον Παναμά – Ταρακουνήθηκαν πόλεις της Καραϊβικής Θάλασσας
- Ο Σαββίδης προανήγγειλε μεταγραφές στον ΠΑΟΚ
- Ευάγγελος Αντώναρος: Εγώ έβλεπα μια διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αλλά έπρεπε να δίνω ελπίδες
- Εξαπάτησαν πολίτες και τους πήραν χρήματα σε Κεφαλονιά, Λευκάδα και Κέρκυρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- H Γερμανία αναστενάζει: Φάντασμα ύφεσης και λευκή σκόνη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών
- Παγωμένα στο χρόνο: 10 προϊστορικά ζώα που βρέθηκαν παγιδευμένα στον πάγο
- Επιπλέον 7.000 Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου - Πώς ψηφίζουν
- Τρομακτική φωτιά σε 7οροφο κτίριο που καταρρέει στο κέντρο του Σίδνεϋ (vid)
- Moody’s: Η Ελλάδα προς μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως
- Δανοί τουρίστες για το κλειδωμένο μωρό στη Ζάκυνθο: «Ετσι κάνουμε στη χώρα μας»
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Παγωμένα στο χρόνο: 10 προϊστορικά ζώα που βρέθηκαν παγιδευμένα στον πάγο
- Moody’s: Η Ελλάδα προς μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως
- H Γερμανία αναστενάζει: Φάντασμα ύφεσης και λευκή σκόνη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών
- Επιπλέον 7.000 Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου - Πώς ψηφίζουν
- Δανοί τουρίστες για το κλειδωμένο μωρό στη Ζάκυνθο: «Ετσι κάνουμε στη χώρα μας»
- Τρομακτική φωτιά σε 7οροφο κτίριο που καταρρέει στο κέντρο του Σίδνεϋ (vid)
- Η στρατηγική Μητσοτάκη για την αυτοδυναμία
- NYT: H Ουκρανία πίσω από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Κρεμλίνο
- Πού οφείλεται το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη, βιολογικά αίτια εξετάζουν οι επιστήμονες
- Αντιδράσεις για τη προβολή της ταινίας "Αγόρια στο Ντους" σε μαθητές της 4ης δημοτικού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στο Ηράκλειο Αττικής γιορτάζουν το Περιβάλλον μέσα από τη… συχνότητα του «Επικοινωνία 94FM»
- Γ. Φλωρίδης στο Πρώτο: Απόπειρα να “κοντύνουν” την δυνατότητα Μητσοτάκη για αυτοδυναμία (audio)
- Εκλογές Τουρκία: Κάλεσμα υποστήριξης από το Ευρωπαϊκό Μουσουλμανικό Φόρουμ έξω από την Αγία Σοφία
- Η Σάρον Στόουν είναι έτοιμη για το καλοκαίρι και το δείχνει με μια φωτογραφία
- «Φρένο» Αλιβιζάτου στα σχέδια Κασιδιάρη: «Δε νοείται συνδυασμός ανεξάρτητων»
- Έρχεται το 1st Lake Walking στο φράγμα της Θέρμης
- Δείτε την κατάταξη των καναλιών για την Τετάρτη 24/5/23
- Ρωσία: 5 Σουηδούς διπλωμάτες απελαύνει η Μόσχα
- Πολύ μεγάλος κίνδυνος θερμοπληξίας για παιδιά που αφήνονται σε κλειστά σταματημένα αυτοκίνητα