Πάμε για νέες υποδόσεις και νέα προαπαιτούμενα

Το στοίχημα της ρευστότητας τόσο στην αγορά όσο και στο Δημόσιο ταμείο θα πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση το 2016, αν θέλει να δει να αντιστρέφεται το κλίμα στην Ελληνική οικονομία. Τα στοιχεία αλλά και το κλίμα στην αγορά δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις «διψούν» για ρευστότητα την οποία έχουν στερηθεί τόσο εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στην επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, όσο και από την επιβολή των capital controls αλλά και του ρευστού κλίματος που επικρατεί τον
τελευταίο χρόνο.

Ωστόσο, η μεταστροφή του κλίματος και κυρίως η επιστροφή της ρευστότητας στην οικονομία είναι δεδομένο ότι περνά μέσα από την επιτυχή αλλά και έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Το προφανές είναι ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα απομακρύνει τους κινδύνους μιας νέας εμπλοκής, θα διαψεύσει τις φωνές που συνεχίζουν να μιλούν για την διατήρηση του «Grexit» στο τραπέζι και θα δώσει ώθηση στην οικονομία.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τεχνικά η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα φέρει ρευστό στο Δημόσιο ταμείο μετά από μια μακρά περίοδο «ξηρασίας», όπου η κυβέρνηση σταμάτησε να πληρώνει τους ιδιώτες και χρησιμοποίησε τα διαθέσιμα των φορέων προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία κατά τη διάρκεια της μακράς διαπραγμάτευσης.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση προχώρησε, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2015 σε μια άτυπη εσωτερική στάση πληρωμών προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της προς τους δανειστές. Για αρκετούς μήνες πληρώθηκαν μόνο οι δαπάνες πρώτης ανάγκης μαζί με τους μισθούς και τις συντάξεις.
Ως αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες στο τέλος του 2015 εκτοξεύτηκαν στα 6 δισ ευρώ από 3,7 δις ευρώ που ήταν στο τέλος του 2014.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μέσα στο 2015 εξάντλησε τη δυνατότητα της να δανειστεί από τους φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να βρει το απαιτούμενο ρευστό όταν οι δανειστές είχαν κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης από τα μέσα του 2014. Αποτέλεσμα τα δάνεια του κεντρικού δημοσίου με τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης έφτασαν τα 10,5 δις ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου από 2 δισ ευρώ που ήταν στην αρχή του έτους.

Υπό αυτές τις συνθήκες το οικονομικό επιτελείο έχει στρέψει το βλέμμα του στις δόσεις του δανείου προκειμένου να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του προϋπολογισμού. Ήδη εξαιτίας των νέων καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις ο προγραμματισμός έχει πάει και πάλι πίσω. Το σχέδιο της συμφωνία του Αυγούστου προέβλεπε την εκταμίευση 10δισ ευρώ εντός του 2015 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και επιπλέον 9 δισ ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους της χώρας αλλά και των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Αντίθετα στα ταμεία πέραν των 10 δισ ευρώ που κρατήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μπήκαν μόνο τα 2+1δισ ευρώ των δύο υποδόσεων και τα υπόλοιπα 5,9 δισ ευρώ μετατέθηκαν για το 2016.

Πλέον στα 5,9 δισ ευρώ που μεταφέρονται από το 2015 στο 2016 θα προστεθούν ακόμα 4,9 δισ. ευρώ, φτάνοντας τον λογαριασμό στα 10,6 δισ.ευρώ. Η εκταμίευση τους βέβαια θα κριθεί από την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι και αυτή τη φορά το συνολικό ποσό θα «σπάσει» σε υποδόσεις οι οποίες θα συνδεθούν με την υλοποίηση νέων προαπαιτούμενων δράσεων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα