Πάνω από 3.000 μετανάστες συνελήφθησαν στη Λιβύη

Πάνω από 3.000 μετανάστες συνελήφθησαν το Σάββατο στη Σαμπράτα, έπειτα από εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων στη λιβυκή πόλη, περίπου 70 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, που είχε μετατραπεί στην κυριότερη πύλη αναχώρησης παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη, δήλωσε ο ηγέτης μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης.

«Συλλάβαμε 3.150 παράτυπους μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, ασιατικών, αραβικών και αφρικανικών», δήλωσε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπάσεμ Γράμπλι, επικεφαλής μιας δύναμης που δηλώνει πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας
(ΚΕΕ) της Λιβύης.

Η δύναμη αυτή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι «εκδίωξε» μια άλλη παραστρατιωτική οργάνωση, της οποίας ηγείται ένας πρώην βαρόνος της διακίνησης μεταναστών, από την πόλη, όπου η κατάσταση αρχίζει να επιστρέφει σε κάποια ομαλότητα.
Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Σαμπράτα μετατράπηκε στον σημαντικότερο κόμβο της παράτυπης μετανάστευσης στη Λιβύη, καθώς οι διακινητές επωφελήθηκαν από το κενό ασφάλειας και είχαν εξασφαλισμένη απόλυτη ατιμωρησία.

Ορισμένοι βαρόνοι της διακίνησης έλεγχαν τμήματα της πόλης από όπου αναχωρούσαν καθημερινά δεκάδες πλεούμενα γεμάτα μετανάστες.

Στη Σαμπράτα βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Λιβύης, που είχε εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1982.

Από τις μάχες στην παραθαλάσσια πόλη, στις οποίες βρήκαν τον θάνατο 39 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 300, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της ΚΕΕ, δεν γλίτωσαν σχολεία, νοσοκομεία, ούτε ο αρχαιολογικός χώρος.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν σημάδια από σφαίρες και δεκάδες κάλυκες στο έδαφος σε ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο.

«Υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές πάνω στο θέατρο αλλά καταφέραμε, με πολλές προφυλάξεις, να τους εξουδετερώσουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάλεχ Γκρέσια, εκπρόσωπος της δύναμης.

Τον Ιούλιο του 2016 η Επιτροπή για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προσθέτοντας πέντε αρχαιολογικούς χώρους στη Λιβύη στον κατάλογο των μνημείων που διατρέχουν κίνδυνο, διότι βρίσκονταν κοντά σε πεδία μαχών.

Οι συγκρούσεις στη Σαμπράτα εγγράφονται στη σύγκρουση μεταξύ παραστρατιωτικών οργανώσεων για τον έλεγχο της πόλης.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα