Παρουσιάστηκε το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε στους Ουκρανούς βουλευτές την Τετάρτη πως οι δυτικοί εταίροι της χώρας του αυξάνουν τις πιέσεις για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, μα υπαινίχθηκε ότι αυτές οι συνομιλίες δεν θα ήταν ευνοϊκές για το Κίεβο, καθώς αποκάλυψε αυτό που χαρακτήρισε «σχέδιο νίκης» στον πόλεμο.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

και άδεια για χρήση δυτικής προέλευσης πυραύλων μακράς εμβέλειας για πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους εντός ρωσικού εδάφους- βήματα τα οποία βρίσκουν διστακτικούς τους συμμάχους του Κιέβου μέχρι τώρα.

«Αν αρχίσουμε να κινούμαστε σύμφωνα με αυτό το σχέδιο νίκης τώρα, ίσως είναι δυνατόν να τελειώσει ο πόλεμος όχι αργότερα από το επόμενο έτος» είπε ο Ζελένσκι στο κοινοβούλιο. Θα παρουσιάσει το πέντε σημείων σχέδιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Ο Ζελένσκι είπε πως σε εμπιστευτικές επικοινωνίες με την Ουκρανία οι εταίροι της χρησιμοποιούσαν όλο και περισσότερο τον όρο «διαπραγματεύσεις» και λιγότερο συχνά τον όρο «δικαιοσύνη». Ωστόσο επανέλαβε πως η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για μια «παγωμένη σύγκρουση» ή «ανταλλάγματα που περιλαμβάνουν εδάφη ή κυριαρχία», κάτι που έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από τους βουλευτές.

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, ήδη στο τρίτο του έτος, το ηθικό στην Ουκρανία δεν είναι καλό καθώς τα στρατεύματά της δυσκολεύονται να συγκρατήσουν τις ρωσικές επιθέσεις, ειδικά στα ανατολικά. Αν και τα εδαφικά κέρδη της Μόσχας είναι μικρά, η σταθερή κίνηση προς τα εμπρός έχει ως αποτέλεσμα το Κίεβο να θεωρεί ότι χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια από τη Δύση. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις πως η δυτική στήριξη ίσως επηρεαστεί αρνητικά από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο θα μπορούσαν επίσης να σημάνουν αλλαγές στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ουκρανία.

Το σχέδιο του Ζελένσκι καλυπτόταν από πέπλο μυστικότητας καθώς το περιέγραφε σε συμμάχους, περιλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες, και δεν μίλησε για κάποια από τα πιο εμπιστευτικά τμήματά του στους βουλευτές. Εκλαμβάνεται ως ένας τρόπος να ενισχύσει η Ουκρανία τη θέση της στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Πέρα από την πρόσκληση του ΝΑΤΟ και το αίτημα για άδεια χρήσης όπλων μεγαλύτερης εμβέλειας, περιλαμβάνει συνέχιση των επιχειρήσεων εντός Ρωσίας, όπως η εισβολή στο Κουρσκ.

Η Ουκρανία, είπε, χρειάζεται περισσότερα συστήματα αεράμυνας και βοήθεια από εταίρους για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων. Επίσης ζητήθηκε πρόσβαση σε μεγαλύτερο εύρος πληροφοριών από τους συμμάχους.

Οι βουλευτές θα δώσουν προτεραιότητα στα νομοσχέδια που χρειάζονται για την εφαρμογή του σχεδίου του Ζελένσκι, είπε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ρουσλάν Στέφαντσουκ, μετά την ομιλία. Όπως είπε, ενώ το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι πολιτικό, προϋποθέτει νόμους που αντιστοιχούν στα στάνταρ της Συμμαχίας.

«Κατανοούμε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι θέμα του μέλλοντος, όχι του παρόντος» δήλωσε ο Ζελένσκι, Από πλευράς του ο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, είπε πως «παραμένουμε σε στενή επαφή με συμμάχους, με την Ουκρανία, για να δούμε πώς θα κάνουμε τα επόμενα βήματα».

Οι αντιδράσεις από Ουκρανούς βουλευτές ήταν ανάμεικτες. «Πρώτα από όλα, δεν είναι σχέδιο. Σχέδιο σημαίνει κάτι με συγκεκριμένα βήματα» είπε ο Ολέξι Χοντσαρένκο, βουλευτής της αντιπολίτευσης. «Είναι σαν μια λίστα επιθυμιών από την Ουκρανία προς τους εταίρους μας, πώς μπορούν και θα έπρεπε να μας στηρίξουν. Και δεν φαίνεται ρεαλιστικό» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως τα να παρουσιάζεται σχέδιο που υποτίθεται θα φέρει τη νίκη καθώς η Ρωσία προελαύνει στα ανατολικά είναι «αντιφατικό». Ο Ολεξάντρ Μερέζκο, από το κόμμα του Ζελένσκι, το χαρακτήρισε «ρεαλιστικό και αρκετά πραγματιστικό» προσθέτοντας πως «μπορεί να εφαρμοστεί αν έχουμε επαρκή βοήθεια και στήριξη από τους συμμάχους και εταίρους μας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, το χαρακτήρισε «εφήμερο» και η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για «ασυνάρτητα σλόγκαν». Στην ομιλία του ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στα περί αποστολής στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα, όπως και πυρομαχικών, για να βοηθήσουν τη Ρωσία, και στα περί βοήθειας στη Ρωσία από το Ιράν και την Κίνα. Όπως τόνισε η Ουκρανία είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, περιλαμβανομένων κρίσιμων μετάλλων «αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων» όπως ουράνιο, τιτάνιο, λίθιο, γραφίτης και άλλα. Αυτά, καθώς και η αγροτική παραγωγή της χώρας, είναι μεταξύ των κύριων στόχων της Ρωσίας στον πόλεμο, είπε, μα η Ουκρανία θα μπορούσε να τα μοιραστεί με εταίρους για να ενισχυθούν οι οικονομίες τους. Επίσης, σημείωσε πως εμπειροπόλεμοι Ουκρανοί στρατιώτες θα ήταν χρήσιμοι στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να συγκρατηθεί η Ρωσία.

Με πληροφορίες από Associated Press

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παρουσιάστηκε, Ουκρανίας, Ρωσία,parousiastike, oukranias, rosia