Παρτίδα 10 ημερών: Τριήμερη παράταση της παραμονής των θεσμών στην Αθήνα για να κλείσει η αξιολόγηση. Η διαπραγμάτευση στα εργασιακά

Τα χαρτιά άνοιξαν όλα στο τραπέζι και οι παίκτες ξεκίνησαν τη νέα παρτίδα διάρκεια δέκα ημερών. Οι δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης και των δανειστών να ολοκληρώσουν έστω τεχνικά τη δεύτερη αξιολόγηση, έδωσε τριήμερη παράταση της παραμονής στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, προκειμένου να κλείσουν όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης. Άλλωστε αν κριθεί αναγκαίο οι θεσμοί θα επιστρέψουν για ακόμα ένα γύρο
επαφών πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η χθεσινή ημέρα επαφών είχε ως κυρίως πιάτο τα εργασιακά, υπό την σκιά της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα και τις δηλώσεις του για το Ελληνικό χρέος, αλλά και την ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Το θέμα φαίνεται πως θα είναι αυτό που θα απασχολήσει περισσότερο τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών, καθώς οι απαιτήσεις είναι πολλές και η στάση των δανειστών ιδιαίτερα σκληρή. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της Έφης Αχτσιόγλου ως νέα υπουργός Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, έγινε παρουσίαση των ελληνικών θέσεων για τα εργασιακά όπως αυτές είχαν καταγραφεί στο υπόμνημα που τελικά δεν εστάλη στους εκπροσώπους των θεσμών λόγω της αλλαγής της ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνίδα υπουργός υποστήριξε τις θέσεις της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα με στόχο να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι συλλογικές συμβάσεις και εκφράστηκε η ισχυρή αντίθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αλλαγής του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το υπουργείο Εργασίας υποστήριξε τεκμηριωμένα ότι το ελληνικό δίκαιο είναι πλήρες συμβατό με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωση. Το ίδιο μάλιστα στέλεχος επισήμανε ότι οι θεσμοί άκουσαν, αύριο θα υπάρξει συνέχιση των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο με τα τεχνικά κλιμάκια και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Στην ουσία η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν άλλαξε τη διαπραγματευτική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η κα. Αχτσιόγλου αποτελούσε βασικό παράγοντα στη διαπραγματευτική ομάδα επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Σε αυτό το πλαίσιο η νέα υπουργός επανέλαβε στους επικεφαλής των θεσμών ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και κατά δεύτερο λόγο των διεθνών συμβάσεων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πίεση για τον ΟΜΕΔ αλλά και τους μισθούς των νέων.

Αντίστοιχα για τις ομαδικές απολύσεις επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται να αλλάξουν τα όρια. Αντίθετα θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με το κοινωνικό πλάνο που θα πρέπει να καταρτιστεί για την στήριξη όσων χάνουν τις δουλειές τους, με δράσεις επανένταξης στην εργασία, μετεκπαίδευση κ.α.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο να γίνει αποδεκτή η πρόταση των «Σοφών» για μειωμένο ωράριο σε εργαζόμενους που κινδυνεύουν, με παράλληλη επιδότηση, σε περίπτωση που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου της επιχείρησης.

Η κυβέρνηση επιμένει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις με κορμό τις κλαδικές, δεν δέχεται να υπάρξουν αλλαγές στο νόμο για την προκήρυξη απεργίας, συζητά ωστόσο να γίνει αποδεκτό να μην πληρώνει η επιχείρηση όσους δεν απεργούν κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Αναφορικά με το συνδικαλιστικό νόμο η κυβέρνηση αποδέχεται να συζητηθεί το θέμα των αδειών των συνδικαλιστών, αλλά και την δημιουργία μητρώου μελών

Αδιέξοδο υπάρχει αυτή τη στιγμή και στο θέμα του κατώτατου μισθού, ωστόσο είναι πιθανό οι αποφάσεις να μετατεθούν στην επόμενη αξιολόγηση καθώς μπορεί να αντιμετωπιστεί έως το τέλος του 2018.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα