Παυλόπουλος: Πάντα νομικά ενέργειες οι απαιτήσεις για το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, συμμετείχε σε διαδικτυακή εκδήλωση για την 77η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, με θέμα: «Οι απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και για τις επανορθώσεις των ζημιών της ναζιστικής θηριωδίας». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Διευκρινίζεται, ευθύς εξ αρχής,
Α. Πρώτον, με το κατοχικό δάνειο προς την Γερμανία, το οποίο συνήφθη υποχρεωτικώς –ορθότερα με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο- μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής κυβέρνησης και της Γερμανίας, προς συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής. Εδώ πρόκειται, λοιπόν, από νομική σκοπιά για ενοχή εκ συμβάσεως. Άρα, η αντίστοιχη εκ της συμβάσεως απαίτηση της Ελλάδας είναι ενδοσυμβατικής -και όχι αδικοπρακτικής- προέλευσης.
1. Σε αυτήν την απαίτηση προστίθενται ποσά, τα οποία προκύπτουν από συναφείς προς τη δανειακή σύμβαση αιτίες, όπως είναι ιδίως οι τόκοι υπερημερίας λόγω μη έγκαιρης εξόφλησης.
2. Για την απαίτηση αυτή δεν τίθεται ούτε θέμα παραγραφής ούτε θέμα παραίτησης. Τίθεται μόνο ζήτημα συνολικού υπολογισμού της ως σήμερα. Ας σημειωθεί, ότι η Ελληνική θέση γίνεται νομικώς τόσο περισσότερο ισχυρή, όσο η αποπληρωμή του δανείου είχε αρχίσει ήδη από την κατοχική περίοδο.
Β. Και, δεύτερον, με τις αποζημιώσεις λόγω ανθρώπινων θυμάτων και υλικών καταστροφών στην Ελλάδα από τις δυνάμεις κατοχής.
1. Επισημαίνεται, πριν απ’ όλα, ότι το 1946, στην Διάσκεψη των Παρισίων, είχε προσδιορισθεί ένα –κατά προσέγγιση- ποσό τέτοιων αποζημιώσεων προς την Ελλάδα ύψους 7,5 δισ. δολαρίων. Κυρίως δε επισημαίνεται μ’ έμφαση, ότι το 1953, με την Συμφωνία του Λονδίνου, δεν «χαρίσθηκαν» στη Γερμανία οι οφειλές της λόγω πολεμικών αποζημιώσεων, όπως η γερμανική πλευρά «τεχνηέντως» φαίνεται να διατείνεται.
α) Η Συμφωνία αυτή απλώς έθεσε «σε αδράνεια» τις οφειλές της Γερμανίας ως την υπογραφή, κατά το Διεθνές Δίκαιο (Δίκαιο του Πολέμου), «Συμφώνου Ειρήνης» μεταξύ της τελευταίας και των Δυνάμεων, που νίκησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται νομικώς για ένα είδος «αναβλητικής αίρεσης» (lato sensu), σχετικά με την εξόφληση των υποχρεώσεων της Γερμανίας, επειδή τότε θεωρήθηκε ότι αυτή δεν διέθετε –πρωτίστως λόγω της διαίρεσής της σε Δυτική και Ανατολική- την κατά το διεθνές δίκαιο απαιτούμενη πολιτειακή υπόσταση για ανάληψη και εκπλήρωση συναφών υποχρεώσεων.
β) Τούτο –ήτοι η ικανότητα σύναψης «Συμφώνου Ειρήνης»- επήλθε το 1990. Όταν, μετά την επανένωση της Γερμανίας, η τελευταία απέκτησε ενιαία νομικώς πολιτειακή υπόσταση και κυριαρχία. Ειδικότερα, το 1990 υπογράφηκε το λεγόμενο «Σύμφωνο 2 + 4» μεταξύ της ενωμένης πλέον Γερμανίας και ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Γαλλίας και Αγγλίας.
γ) Γίνεται δε σήμερα γενικώς και επισήμως δεκτό –και de facto το έχει αποδεχθεί και η Γερμανία, αφού στην βάση αυτή στηρίζει την εν γένει κυριαρχία της- ότι το ως άνω Σύμφωνο επέχει την θέση του «Συμφώνου Ειρήνης» που περιγράφει, κατά το Διεθνές Δίκαιο, η προαναφερόμενη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953. Και τούτο διότι μόνον έκτοτε η Γερμανία μπορούσε να υπογράψει ένα τέτοιο «Σύμφωνο», δεδομένου ότι μόνο τότε, κατά τα προλεχθέντα, απέκτησε την ενότητά της και την ενιαία κυριαρχία της μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
δ) Το «Σύμφωνο 2 + 4» καλύπτει, λόγω της νομικής φύσης του αλλά και γενικότητάς του, και τα μη συμβαλλόμενα πλην όμως παθόντα από την γερμανική κατοχή Κράτη, όπως η Ελλάδα. Είναι δηλαδή νομικό κείμενο γενικής εφαρμογής.
2. Η από Ελληνικής πλευράς νομική βάση των αποζημιωτικών απαιτήσεων κατά της Γερμανίας βρίσκει σταθερό έρεισμα κυρίως στις διατάξεις του άρθρου 3 της Δ΄ Σύμβασης της Χάγης του 1907, οι οποίες κωδικοποίησαν και τις ως τότε διατάξεις του Δικαίου του Πολέμου.
α) Κατά τις διατάξεις αυτές, «ο εμπόλεμος όστις ήθελε παραβιάσει τας διατάξεις του Κανονισμού θα υποχρεούται, αν συντρέχει λόγος, εις αποζημίωσιν, θα είναι δε υπεύθυνος δια πάσας τας πράξεις τας διαπραχθείσας υπό των προσώπων των μετεχόντων της στρατιωτικής του δυνάμεως». Επέκεινα, οι διατάξεις των άρθρων 46 και 47 του «Κανονισμού Νόμων και Εθίμων του Πολέμου στην ξηρά», ο οποίος είναι προσαρτημένος στη Δ΄ Σύμβαση της Χάγης του 1907, καθιερώνουν και τις δύο θεμελιώδεις αρχές του Δικαίου του Πολέμου, ήτοι τις αρχές της προστασίας του σεβασμού του Ανθρώπου και της ατομικής ιδιοκτησίας. Όλες αυτές τις αρχές επικαιροποίησε η απόφαση του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης του 1946.
β) Αυτό είχε αποδεχθεί, έναντι της Ελληνικής Κυβέρνησης, επισήμως το 1965 ο τότε Καγκελάριος Λούτβιχ Έρχαρτ. Ο ίδιος δε είχε μιλήσει για επανορθώσεις ύψους 500 εκ. γερμανικών μάρκων.
Γ. Από τα όσα εκτέθηκαν προκύπτει ότι οι ως άνω αξιώσεις μας, από τις οποίες ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουμε παραιτηθεί, είναι πάντα νομικώς ενεργές –πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες.
1. Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός, ως μέρος του εν γένει κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που συντίθεται από τις διατάξεις αλλά και από τις θεμελιώδεις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Νομιμότητας, επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο δικαιδοτικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου, εν προκειμένω, Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, κυριολεκτικώς, Εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη. Πολλώ μάλλον όταν την θέση αυτή ενισχύει, πλέον, καταλυτικώς η πρόσφατη γνωμοδότηση (2019) της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag), η οποία αφενός αναγνωρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης ή παραγραφής των αξιώσεων αυτών και, αφετέρου, προτρέπει, «expressis verbis», την Γερμανική πλευρά ν’ αποδεχθεί την προσφυγή Ελλάδας και Γερμανίας στο αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
2. Και κατά τούτο, μόνο προβληματισμό προκαλεί η από 18.10.2019 απόρριψη της, από τον Ιούνιο του ίδιου έτους, πλήρως τεκμηριωμένης ρηματικής διακοίνωσης της Ελλάδας -αλλά και μεταγενέστερες, άμεσες ή έμμεσες, απορρίψεις-αναφορικά με την προοπτική προσφυγής σε αρμόδιο δικαιοδοτικό Forum, για την οριστική επίλυση της σχετικής διαφοράς, ως προς τις αξιώσεις της Ελλάδας αναφορικά με το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Η προαναφερόμενη άρνηση της Γερμανικής Κυβέρνησης, αγνοώντας όλα τα κατά τ’ ανωτέρω, πλήρως τεκμηριωμένα, νομικά επιχειρήματα, εμφανίζεται παντελώς αναιτιολόγητη, δοθέντος ότι έρχεται σε αντίθεση και προς την Ευρωπαϊκή και την Διεθνή Νομιμότητα. Η Ελλάδα δεν αποδέχεται την άρνηση αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι θα επανέλθει εν προκειμένω, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση και έμφαση στα νομικά -και όχι μόνο- επιχειρήματά της».
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Τσίπρας σε Ζάεφ: Χαίρομαι που η ΝΔ όχι μόνο σέβεται αλλά δίνει και μάχες για τη Συμφωνία των Πρεσπών Τα προβλήματα της χώρας και το φύλο των αγγέλων Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η απόσταση ανάμεσα σε εμάς και την Τουρκία μεγαλώνει- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Μαρία - Ελένη Λυκουρέζου αποκάλυψε την ασθένεια από την οποία πάσχει - Πώς την αντιμετωπίζει
- Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και μίνι lockdown στην Αθήνα το plan B
- Κακοκαιρία «Ιανός»: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Ηλεία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη
- Τουρκική πρόκληση: Aκταιωρός έκλεισε το δρόμο του Blue Star στην Σύμη
- Το αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό που ανακουφίζει τον πόνο στα γόνατα
- Κακοκαιρία «Ιανός»: Τα σενάρια για την πορεία της καταιγίδας
- Γιωργος Μαυρίδης: «Με χρεώσατε ότι εγώ μάλωνα;με δικάσατε χωρίς να με ρωτήσετε;»
- Ελένη Μενεγάκη: Έτσι περνάει τα πρωινά της τώρα που δεν εργάζεται
- Ιωάννα Τούνη: Το αγόρι μιας influencer είναι εργάτης στις διακοπές
- Κακοκαιρία «Ιανός»: Κατεπείγον έγγραφο Πατούλη προς όλους τους δήμους της Αττικής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Ο Μαρμαράς της Τουρκίας μπορεί να μετατοπιστεί προς την Ελλάδα μετά από μεγάλο σεισμό
- Προδημοσίευση: «Έξοδος από το χάος. Κρίση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» του Ζιλ Κεπέλ (εκδόσεις Κλειδάριθμος)
- Ισραήλ - Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Μπαχρέιν υπέγραψαν ειρήνη
- Τσίπρας: Επιβεβαιώθηκε ο φόβος μας για πρωτοφανή ύφεση
- Εικόνες και βίντεο από τον τυφώνα Σάλι - Κίνδυνος για ιστορικές πλημμύρες
- ΠΟΥ: Τι είναι πιο σημαντικό, ανοιχτά σχολεία ή ανοιχτά μπαρ; Ώρα σκληρών αποφάσεων για την Ευρώπη
- Pfizer: Ήπιες έως μέτριες παρενέργειες σε εθελοντές από το εμβόλιό της για τον κορονοϊό
- Συμπλοκή ανάμεσα σε κτηνοτρόφο και Τούρκους στον Έβρο: Εκπυρσοκρότησε καραμπίνα
- Ο Ελληνάρας αστυνομικός παρκάρει σε θέση ΑΜΕΑ επειδή μπορεί
- Κομισιόν: Η παράταση της τουρκικής NAVTEX για το Γιαβούζ πυροδοτεί νέες εντάσεις
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Παυλόπουλος: Πάντα νομικά ενέργειες οι απαιτήσεις για το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις
- Κομισιόν: Η παράταση της τουρκικής NAVTEX για το Γιαβούζ πυροδοτεί νέες εντάσεις
- Τσίπρας σε Ζάεφ: Χαίρομαι που η ΝΔ όχι μόνο σέβεται αλλά δίνει και μάχες για τη Συμφωνία των Πρεσπών
- Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς για τον «Ιανό»: Πού θα χτυπήσει, πόσο θα κρατήσει
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης στο Σύνταγμα
- Κικίλιας: 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid στην Αττική εντός επτά ημερών
- Στα 312 τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην χώρα μας, 3 νέοι θάνατοι
- Ανοιξαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού για τον Ιούλιο
- ΕΣΡ καλεί ΣΚΑΪ για τον Big Brother
- Διαζύγιο για την ράπερ Κάρντι Μπι μετά από τρία χρόνια γάμου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στυλίδα: «Νησί» από φύκια «κατέλαβε» το λιμάνι
- Οι αεροπορικές οδηγίες (notams) που θα ισχύουν έως 30 Σεπτεμβρίου
- Χανιά: Ένοχος ο γονέας για την επίθεση σε καθηγητή - Τι είπε στην απολογία του
- Ιανός: Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία για το ερχόμενο κύμα κακοκαιρίας
- Ρέθυμνο: Συνελήφθη ο ιερέας που έκανε κήρυγμα κατά της μάσκας στα σχολεία
- Εικόνες και βίντεο από τον τυφώνα Σάλι - Κίνδυνος για ιστορικές πλημμύρες
- ΚΕΔΕ: Δεν φταίμε εμείς για τις μάσκες
- Διασημότητες παγώνουν Instagram και Facebook για τη διάδοση «μίσους, προπαγάνδας και παραπληροφόρησης»
- Ο Μαρμαράς της Τουρκίας μπορεί να μετατοπιστεί προς την Ελλάδα μετά από μεγάλο σεισμό