Πέντε πράγματα που χρειάζεται να αναρωτηθούμε πριν αλλάξουμε εργασία

Πριν από λίγες ημέρες μοιράστηκα μαζί σας ένα άρθρο που περιείχε έναν σημαντικό προβληματισμό: Μήπως ήρθε η ώρα για αλλαγή καριέρας;

Εκεί είχαμε εστιάσει σε τέσσερα σημάδια που μας βοηθούν να ξεκαθαρίσουμε εάν είναι πράγματι τώρα η κατάλληλη στιγμή. Όχι μόνο για να προβληματιστούμε πάνω σε μια ενδεχόμενη αλλαγή αλλά και για να πάρουμε αποφάσεις και να αναλάβουμε δράση σχετικά με τα επόμενα επαγγελματικά μας βήματα.  

Είτε πρόκειται για την αλλαγή εργασιακού ρόλου ή μετακίνηση σε άλλη εταιρία, είτε για μια πιο δραστική

μετάβαση σε ένα εντελώς νέο αντικείμενο ή κλάδο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ο αριθμός των εργαζόμενων που επιδιώκει ενεργά μια αλλαγή καριέρας αυξάνεται όλο και περισσότερο. 

Αν έχεις αποφασίσει ότι είσαι έτοιμος να κάνεις το επόμενο βήμα, καλό είναι να θέσεις κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Γιατί δεν με γεμίζει πια η εργασία μου; 

Ίσως να επικεντρώνεσαι σε όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά της εργασίας σου, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να δεις τα όποια θετικά υπάρχουν. 

 Είσαι σίγουρος ότι η θέση σου δεν έχει κάποιες θετικές πτυχές, τις οποίες έχεις σταματήσει να εκτιμάς;  

Η πορεία μου ως στέλεχος τα τελευταία 27 χρόνια, μου έχει δείξει ότι κάποιες στιγμές χρειάζεται να κάνουμε μία παύση και να αναλογιστούμε τι δεν μας γεμίζει πια στην εργασία μας. Ενδέχεται κάνοντας μικρές αλλαγές, να βελτιώσεις το τωρινό εργασιακό σου περιβάλλον και την ψυχολογία σου, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί να εγκαταλείψεις.  

Τι θέλω από την καριέρα μου;

Οι σαφείς και ξεκάθαροι στόχοι είναι το κλειδί για την αναζήτηση ενός νέου ρόλου. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν ξεκινώ να συνεργάζομαι με ανθρώπους που αναζητούν την υποστήριξη ενός career coach, διαπιστώνω πως δεν έχουν συγκεκριμένους στόχους παρά μόνο αόριστες επιθυμίες που τους εμποδίζουν να εξελιχθούν. H στοχοθεσία είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα στη διαδικασία του career coaching. 

Το ίδιο θα ακολουθήσεις κι εσύ. Θα χρειαστεί να αφιερώσεις αρκετό χρόνο και ενέργεια, να μελετήσεις, να ενημερωθείς και τελικά να πάρεις χαρτί και μολύβι και να γράψεις αναλυτικά τι ψάχνεις, τι σου αρέσει και τι θέλεις να επιτύχεις. 

Πόσο καλά με γνωρίζω; 

Ποια είναι τα ταλέντα και οι δεξιότητές σου; Τι είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις από τους γύρω σου; Ποια είναι τα δυνατά σημεία που σου δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;  

Ακούγονται απλά ερωτήματα που κάποιος θα περίμενε πως έχουν και εύκολες απαντήσεις. Κι όμως! Συχνά συνομιλώ με στελέχη που διαθέτουν ακόμα και πολυετή εργασιακή εμπειρία, ωστόσο δυσκολεύονται να απαντήσουν στις ερωτήσεις αυτές. 

Θα σε συμβούλευα να καταγράψεις όλα τα προσόντα που πιστεύεις πως διαθέτεις. Έτσι, θα μπορείς να σκεφτείς καλύτερα τις θέσεις εργασίας που είσαι κατάλληλος για να διεκδικήσεις. Η ανάπτυξη της επαγγελματικής σου αυτογνωσίας αποτελεί σημείο-κλειδί για την αναζήτηση του επόμενου επαγγελματικού σου βήματος.  

Ποια soft skills χρειάζεται να καλλιεργήσω;

Για να κατακτήσεις την επόμενη θέση εργασίας ενδέχεται να χρειάζεται να αποκτήσεις νέες γνώσεις σε ένα αντικείμενο.  

Αρκετοί είναι αυτοί που σπουδάζουν και εκπαιδεύονται σε νέα πράγματα. Επειδή όμως οι γνώσεις από μόνες τους δεν αρκούν, καλό είναι να σκεφτείς και ποιες από τις προσωπικές σου δεξιότητες χρειάζεται να αναπτύξεις. Τα λεγόμενα soft skills θα σε κάνουν ακόμη πιο ελκυστικό στον επαγγελματικό χώρο. 

Πώς θα φτιάξω το κατάλληλο πλάνο;

Ας μην ξεχνάμε ότι το μυστικό για τις μεγάλες αλλαγές κρύβεται στα μικρά βήματα. Αυτά θα αποτυπωθούν μέσα στο πλάνο ενεργειών το οποίο αποτελεί το επόμενο βήμα μετά τη στοχοθεσία.  

Παραδείγματα τέτοιων ενεργειών μπορεί να είναι η ανανέωση του βιογραφικού σου και η προετοιμασία για τη συνέντευξη εργασίας. Μπορείς ακόμα να αναζητήσεις επαφές που μπορεί να σε βοηθήσουν στο επόμενό σου βήμα ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες ιδέες για ενέργειες που μπορούν να σε ωφελήσουν ιδιαίτερα. Όλα αυτά βέβαια γίνονται πολύ πιο στοχευμένα μέσα από τη διαδικασία του career coaching, τα οφέλη της οποίας μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Όταν έρχεται η ώρα για μια εργασιακή αλλαγή, χρειάζεται να αποβάλουμε τα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις που δεν ωφελούν σε τίποτα την ψυχολογία μας. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, είναι σαν να βάζουμε εμείς οι ίδιοι τρικλοποδιά στον εαυτό μας καθώς αυτό θα το εκπέμπουμε στη συνέντευξη εργασίας και σε όλες μας τις επικοινωνίες. 

Θυμήσου λοιπόν πως η ψυχολογία σου κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας χρειάζεται να είναι στα ύψη! 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Μήπως είναι ώρα για αλλαγή καριέραςΜήπως έχουμε «καεί» από την δουλειά και δεν το γνωρίζουμε ακόμηΔΥΠΑ: Τι αλλάζει στην Εργασία μέσα από εννέα ερωταπαντήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα