Ποιοι είναι οι τύποι των κρασιών και ποια κρασιά πρέπει να γνωρίζεις

Ξεκινώντας την περιπλάνηση μας να αναφερθούμε ότι το κρασί προέρχεται από τα οινοποιήσιμα σταφύλια. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στο πως διαχωρίζονται τα κρασιά και θα αναφερθούμε επιγραμματικά σε μερικά πολύ γνωστά κρασιά.

Τα κρασιά μπορεί να είναι μίας ποικιλίας ή μείγματα ποικιλιών.

Τα κρασιά χωρίζονται ανάλογα με το χρώμα τους, την γεύση τους, την περιεκτικότητα τους σε διοξείδιο του άνθρακα κ.α.

Αναλόγως το χρώματος τους τα κρασιά χωρίζονται στους Λευκούς οίνους, στα Ερυθρά
και στα ΡοζέΑναλόγως με την περιεκτικότητα του σε σάκχαρα μετά την ζύμωση σε Ξηρούς, Ημίγλυκους, ΓλυκείςΑναλόγως της περιεκτικότητας του σε διοξείδιο του άνθρακα.

Αφρώδεις οίνοι

Αφρώδεις οίνοι όταν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα στο μπουκάλι και έχει πίεση άνω των 3 bar και προέρχεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση.

Ημιαφρώδεις οίνοι όταν το διοξείδιο του άνθρακα στο μπουκάλι έχει πίεση 1 με 2,5 bar και προέρχεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση.

Ήσυχοι οίνοι όταν δεν εμφανίζουν μεγάλη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα.

Συνήθως οι ετικέτες των κρασιών εκτός από την ποικιλία εξηγεί στον καταναλωτή για την γεύση και τον συνδυασμό του με φαγητά.

Τα κρασιά επίσης παίρνουν ονομασία προέλευσης μόνο αν καλλιεργούνται στην συγκεκριμένη περιοχή που υπάρχει το ΠΟΠ όπως για παράδειγμα στην Νεμέα με την ποικιλία Αγιωργίτικό και οι καλλιεργητικές τεχνικές είναι συγκεκριμένες που ακολουθούνται ώστε να έχει συγκεκριμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα, χρώμα κ.α) και έτσι τα κρασιά τους ονομάζονται Ο.Π.Α.Π ( Ονομασίας προέλευσης ανωτέρας ποιότητας). Στην Ελλάδα έχουν πιστοποιηθεί πάνω από 20 περιοχές.

Τα υπόλοιπα κρασιά ανήκουν στους επιτραπέζιους οίνους όπου και εκεί υπάρχουν κάποιοι διαχωρισμοί ποιότητας ( Τοπικοί οίνοι, Ονομασία κατά παράδοση (ρετσίνα), κ.α) όπου τους επιτρέπετε να το αναδεικνύουν στις ετικέτες τους. Η μεγαλύτερη επιβράβευση όλων των κρασιών είναι η αποδοχή τους και η φήμη που θα αποχτήσουν από τους καταναλωτές.

ΕΡΥΘΡΑ ΚΡΑΣΙΑ

Αγιωργίτικο

Το αγιωργίτικό είναι ποικιλία που φυτεύεται στην Πελοπόννησο είναι ένα ερυθρό κρασί με αρώματα με ήπιες τανίνες αλλά επίσης μπορεί να οδηγήσει και σε άλλους τύπους κρασιών όπως ροζέ. Η γεύση του είναι πλούσια και θυμίζει μπαχαρικά, κεράσι κ.α

Συνδυάζεται με βοδινό κρέας, βοδινό κρέας, μανιτάρια κ.α

Syrah

Το Syrah είναι ποικιλία που φυτεύεται κυρίως στην Γαλλία αλλά ήρθε και στην Ελλάδα. Είναι κόκκινο κρασί με έντονη γεύση με έντονες τανίνες και βγάζει αρώματα ζωικής σάρκας, βατόμουρου, καπνό κ.α

Συνδυάζεται με βοδινό κρέας και αρνί, κατσίκι. Τα σκληρά τυριά το συνοδεύουν άριστα.

Cabernet Sauvignon

Το Cabernet Sauvignon είναι ποικιλία που φυτεύεται κυρίως στην Γαλλία και είναι πολύ δημοφιλής. Είναι έντονα κρασιά ερυθρού χρώματος με έντονες τανινές. Η γεύση του θυμίζει μαύρο κεράσι, μπαχαρικά (πιπερι).

Συνδυάζεται με βοδινό κρέας, αρνί, σκληρά τυριά

Merlot

Πήρε κακή φήμη και θεωρείτε κατώτερο από το Cabernet Sauvignion αλλά είναι εξίσου

Οι τανίνες του είναι ήπιες με απαλή γεύση γήινων αρωμάτων όπως του καπνού. Είναι ένα ερυθρό κρασί. Η διαδικασία παραγωγής του είναι καθοριστική στο αποτέλεσμα του κρασιού.

Συνδυάζεται με κοτόπουλο και λευκά κρέατα. Το merlot δεν συνδυάζεται με ψάρια

ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

Ροδίτης

Λευκός οίνος με εξαιρετικά χαρακτηριστικά ειδικά αν καλλιεργηθεί σωστά σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές με ωραία λευκά ξηρά κρασιά. Η γεύση του θυμίζει αχλάδι, μήλο,εσπεριδοειδή.

Συνδυάζεται με όστρακα, ψάρι, σαλάτες, ζυμαρικά, κοτόπουλο κ.α

Chardonnay

Είναι ένας λευκός οίνος και καλλιεργείτε και στην Ελλάδα. Η γεύση του θυμίζει εσπεριδοειδή, πεπόνι, μήλο κ.α. Γεμίζει τον ουρανίσκο σας.

Συνδυάζεται πολύ καλά με ψάρι, οστρακοειδή, καβούρια, κοτόπουλου, μαλακά τυριά.

Sauvignon blanc

Είναι ένας λευκός οίνος που τον βρίσκεις μόνο του αλλά και σε μείγματα. Η γεύση του είναι πιο ήπια σε σχέση με το Chardonnay,. Η γεύση του θυμίζει φραγκοστάφυλο, ξινά φρούτα, ροδάκινο, πεπόνι, μάγκο κ.α

Συνδυάζεται με κοτόπουλο, σαλάτες, ριζότο, μαλακά τυριά.

Αναδημοσίευση από τοgeoponoi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα