Ποιοι θησαυρίζουν στην ΕΕ από τα ουκρανικά σιτηρά
Ένα τεράστιο «φαγοπότι» έχει στηθεί στην Ευρώπη γύρω από την παραγωγή και μεταφορά σιτηρών, με την αγορά να έχει κλονιστεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις τιμές να βρίσκονται στα ύψη και την αισχροκέρδεια να κυριαρχεί.
Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης και την τρίτη σε παραγωγή σιτηρών χώρα στον κόσμο, οι τιμές στην παγκόσμια αγορά εκτοξευτήκανε για προσγειωθούν σημαντικά λίγους μήνες αργότερα.
Στο διάστημα αυτό, κυβερνήσεις ανατολικών χωρών όπως της Πολωνίας, προέτρεψαν τους αγρότες τους να συνεχίσουν τη σοδειά τους, με την ελπίδα να ανακάμψει
Όπως φαίνεται όμως, το στοίχημα απέτυχε άσχημα για τους αγρότες παραγωγούς. Όχι όμως και για τους μεσάζοντες και μεταφορείς που χρεώνουν απίστευτα ποσά που αναγκάζουν τους αγρότες να βλέπουν τα σιτηρά τους να μουχλιάζουν στις αποθήκες.
Τόνοι σιτηρών μουχλιάζουν στις αποθήκεςΟ Πολωνός αγρότης Artur Konarski μιλώντας στο Reuters, υποστηρίζει ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου έχει ακόμα 150 τόνους σιτηρών στις αποθήκες του όπως και πολλοί άλλοι.
Ο λόγος είναι ότι αρχικά, η μεγάλη άνοδος των εξαγωγών από τη Βραζιλία και τη Ρωσία βοήθησε να μειωθούν οι παγκόσμιες τιμές των σιτηρών, αλλά όταν η ΕΕ άνοιξε τα σύνορά της σε αδασμολόγητες εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών -σε ένδειξη αλληλεγγύης όταν η Ρωσία μπλόκαρε τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα- η κατάσταση ξέφυγε.
Ο στόχος της ΕΕ ήταν να δώσει στους Ουκρανούς αγρότες μια διέξοδο για να μεταφέρουν σιτηρά και ελαιούχους σπόρους στις παραδοσιακές τους αγορές στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία - και να βοηθήσει στην ανακούφιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που ήταν προ των πυλών.
HRUBIESZOW - Πολωνία. Αγρότες διαμαρτύρονται για την μεταφορά ουκρανικών σιτηρών με τρένα στην Ευρώπη.Όμως, τα φτηνά ουκρανικά σιτηρά πλημμύρισαν τις ευρωπαϊκές αγορές με αποτέλεσμα τα σιτηρά από τις άλλες ανατολικές χώρες να ξεμείνουν στις αποθήκες.
Τα σιτηρά, που αντιπροσωπεύουν το 38% των εξαγωγών της Ουκρανίας, πήγαν στην ανατολική Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία έχουν κλείσει.
Ακόμη και οι Πολωνοί μυλωνάδες και κτηνοτρόφοι στράφηκαν στα ουκρανικά σιτηρά που μεταφέρονταν στην ΕΕ με φορτηγά και τρένα που επιδοτούνται από την ΕΕ με αποτέλεσμα οι άλλοι αγρότες να μην μπορούν να πληρώσουν τα ακριβά μεταφορικά το κόστος των οποίων αυξήθηκε κατά 70% σε σχέση με πριν από τον πόλεμο.
«Σε όλη την ΕΕ και την αλυσίδα εφοδιασμού, οι μικροπωλητές, οι έμποροι, οι μεταποιητές τροφίμων έχουν ωφεληθεί», δήλωσε ο Cezar Gheorghe στη συμβουλευτική εταιρεία AGRIColumn.
Από την έναρξη του πολέμου, πάνω από 17 εκατομμύρια τόνοι μεγάλων γεωργικών προϊόντων έχουν μεταφερθεί από την Ουκρανία οδικώς, σιδηροδρομικώς ή με φορτηγίδες στον ποταμό Δούναβη, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της Ουκρανίας.
Τα παιχνίδια αισχροκέρδειαςΟι κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης έχουν ρίξει τις ευθύνες για τα δεινά των αγροτών τους στην Ουκρανία, αλλά ο Adrian Wawrzyniak, εκπρόσωπος της Πολωνικής Συνδικαλιστικής Ένωσης Μεμονωμένων Αγροτών, υποστηρίζει ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει και στους πολιτικούς που ενθάρρυναν τους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή τους και να πουλήσουν όταν οι τιμές είναι και πάλι ψηλά.
Την ίδια περίοδο, η Πολωνία άνοιξε τα σύνορά της στα ουκρανικά σιτηρά, εισάγοντας 2,08 εκατομμύρια τόνους αραβόσιτου και 579.315 τόνους σίτου το 2022 όταν μια χρονιά νωρίτερα ε΄χε εισάγει μόλις 6.269 τόνους αραβόσιτου και 3.033 τόνους σίτου.
Μονομερείς απαγορεύσεις εισαγωγώνΤον Απρίλιο, η κυβέρνηση της Πολωνίας απαγόρευσε τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών για να καθησυχάσει τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών που είναι μια μεγάλη ομάδα ψηφοφόρων του κυβερνώντος Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).
Γρήγορα το παράδειγμα ακολούθησαν οι Ουγγαρία, Σλοβακία και Βουλγαρία, πυροδοτώντας μια διαμάχη με τις Βρυξέλλες σχετικά με την εμπορική πολιτική και τα αιτήματα για αποζημίωση από τα κονδύλια της ΕΕ που έχουν καταθέσει οι εξοργισμένοι αγρότες τους.
Οι μονομερείς απαγορεύσεις εισαγωγών άρθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά μόνο όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να μπλοκάρει τις πωλήσεις ουκρανικού σίτου, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορου σε αυτά τα τέσσερα κράτη μέλη και στη Ρουμανία από τις 2 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου.
Όμως εάν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την παράταση της συμφωνίας για εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμανιών στην Μαύρη Θάλασσας ναυαγήσουν, τότε η Ουκρανία θα πρέπει να μεταφέρει τα προϊόντα μέσω της Ανατολικής Ευρώπης.
Οι τιμές του ευρωπαϊκού σιταριού έφθασαν στα 350 ευρώ τον τόνο μετά τη συγκομιδή τον Οκτώβριο του 2022, με τις τιμές να υποχωρούν στη συνέχεια στα προ πολέμου επίπεδα, δηλαδή στα περίπου 235 ευρώ τον τόνο.
Αυτό απέχει πολύ από το ανώτατο όριο των 450 ευρώ ανά τόνο για το ευρωπαϊκό σιτάρι που επιβλήθηκε μετά την επίθεση της Ρωσίας.
Όμως οι αγρότες της Ουκρανίας λαμβάνουν πολύ λιγότερο από την τιμή της αγοράς, καθώς τα 100 ευρώ ο τόνος πάνε στα μεταφορικά ένα κόστος πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχαν με τις θαλάσσιες μεταφορές από τη Μαύρη Θάλασσα.
Παράλληλα, οι περιορισμοί της ΕΕ στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών ανάγκασαν τους αγρότες στην εμπόλεμη χώρα να μειώσουν απότομα την ποσότητα των καλλιεργειών τους σε καλαμπόκι και σιτάρι.
Κι όλα αυτά, όταν οι τιμές των προιόντων σίτου στα ράφια των σούπερ μάρκετ παραμένουν στα ύψη και οι Ευρωπαϊοι αδυνατούν να τα αγοράσουν.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕBραβεία Πούλιτζερ: Η «Αποκάλυψη της Μαριούπολης» σε εννέα φωτογραφίες του Associated PressΠούλιτζερ στο Associated Press και τους New York Times για την κάλυψη του πολέμου στην ΟυκρανίαΖαπορίζια: Αναστέλλεται η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού για λόγους ασφαλείας- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καλλιθέα: Η προφητική ανάρτηση του οδηγού που παρέσυρε την 12χρονη
- «Κλείσε, ξέχασα το παιδί…»: Μια τραγωδία με θύμα ένα βρέφος και δύο γονείς – Δίωξη εναντίον του πατέρα
- Άρτα: Οι εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν στο θάνατο το μωρό
- Τραγωδία στην Άρτα: Προσπάθησε να αυτοκτονήσει ο πατέρας που ξέχασε το βρέφος στο ΙΧ του
- Η Hyundai φέρνει το… Pony
- Κλειστά τα σχολεία λόγω εκλογών – η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας
- Καρκίνος στο παχύ έντερο: Τα «άγνωστα» συμπτώματα που είναι επικίνδυνα
- Eurovision 2023: Αυτές είναι οι πρώτες 10 χώρες που πέρασαν στον μεγάλο τελικό
- Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προειδοποιεί: Κουράστηκα με την ασέβεια – Έρχομαι
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Τετάρτη 10 Μαΐου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
![Ποιοι,poioi](https://images32.inewsgr.com/4905/49052867/poioi-thisavrizoun-stin-ee-apo-ta-oukranika-sitira-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ποιοι θησαυρίζουν στην ΕΕ από τα ουκρανικά σιτηρά
- Τουρκία: Η Ανατροπή της ανατροπής;
- Τεράστιος Ολυμπιακός, προκρίθηκε στο Final 4 της Euroleague με θρίαμβο επί της Φενερμπαχτσέ
- Δημητρακόπουλος: H Εύα Καϊλή θα ζητήσει άμεσα να βγάλει το βραχιολάκι
- Άρτα: Δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια άσκησε ο εισαγγελέας στον πατέρα του βρέφους
- Μητσοτάκης: Η Ελλάδα της Ευρώπης είναι στο επίκεντρο των λύσεων και όχι των προβλημάτων
- Μεγάλο deal στον χώρο της άμυνας: Στην ισραηλινή IAI το 90,91% της Intracom Defense (IDE)
- Ρωσία: Τουλάχιστον 21 νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές στα Ουράλια από εμπρησμούς
- Τουρκία: Οι οικονομικές επιπτώσεις των εκλογών - Κατακρημνίζεται η λίρα, ράλι στο χρηματιστήριο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Τετάρτη 10 Μαΐου
- Καιρός Αθήνα: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις την Τετάρτη
- Τα Ευκλείδεια συντρόφια στηρίζουν Κυριάκο ανοικτά
- Εκλογές 2023: Τι είναι η απλή αναλογική με την οποία ψηφίζουμε στις 21 Μαΐου
- Διακοπή ρεύματος σήμερα 10/5 σε περιοχές της Αττικής αλλά και στο κέντρο της Αθήνας
- Ολυμπιακός: Βουλευτής φόρεσε μπλούζα με τον Μπαρτζώκα σαν... Καραϊσκάκη
- Τζο Μπάιντεν: Απορρίπτει την κήρυξη στάσης πληρωμών
- Δημόσιο: Ποιο είναι το νέο πλαίσιο για ευέλικτα ωράρια, γονικές και ειδικές άδειες -Αναλυτικά τι ισχύει
- Έφτασε η ώρα του ντιμπέιτ: Οι κανόνες, οι θεματικές και τα «φροντιστήρια» στους αρχηγούς
- Εύσημα από Φον ντερ Λάιεν: Η ελληνική οικονομία επέστρεψε